ΤΟΠΙΚΑ

«Βρέχει» 100άρες για μαύρη εργασία

βρέχει-100άρες-για-μαύρη-εργασία-526334

Πρόστιμα μέχρι και 100.000 ευρώ σε μία επιχείρηση, τρέχουν και δεν φτάνουν στην Τοπική Επιτροπή του ΙΚΑ με τις ενστάσεις που κατατίθενται

Βροχή τα πρόστιμα του ΙΚΑ στο Βόλο για ανασφάλιστους. Επιχειρήσεις που προσήλθαν το τελευταίο διάστημα για να καταθέσουν ενστάσεις στην Τοπική Διοικητική Επιτροπή, έφαγαν «καμπάνες» από 30.000 μέχρι και 110.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των ανασφάλιστων. Απορρίπτονται στο σύνολό τους σχεδόν οι ενστάσεις εργοδοτών από την αρμόδια Τοπική Διοικητική επιτροπή καθώς αφορούν αδήλωτη εργασία και ο νόμος είναι σαφής.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η τοπική διοικητική επιτροπή του ΙΚΑ στο Βόλο πλέον συνεδριάζει πέντε φορές το μήνα. Το τελευταίο διάστημα οι περισσότερες ενστάσεις που έχει να εξετάσει αφορούν σε πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί μετά από ελέγχους που έγιναν σε επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων, που βρέθηκαν να απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό και υπαλλήλους που δεν ήταν δηλωμένοι με τις ειδικότητες που απασχολούνται στο βιβλίο προσωπικού – ενδεικτικό και αυτό της έξαρσης που καταγράφει το φαινόμενο της μαύρης εργασίας που έχει ως αποτέλεσμα τεράστια εισφοροδιαφυγή.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος του ΕΚΒ, δύο από την Επιθεώρηση Εργασίας και ένας από το χώρο των επαγγελματιών που ορίζεται από το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ενώ η εισήγηση για κάθε μία υπόθεση γίνεται από τους αρμοδίους υπαλλήλους του ΙΚΑ Βόλου.

Στην πλειοψηφία τους οι ενστάσεις απορρίπτονται καθώς η νομοθεσία πλέον είναι τόσο «σφιχτή» και η αδήλωτη εργασία, «τιμωρείται» με βαριά πρόστιμα από 9.000 μέχρι 10.200.

Το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή είχε να αντιμετωπίσει ενστάσεις που αφορούσαν σε πρόστιμα που άγγιξαν μέχρι και τα 110.000 ευρώ για μία επιχείρηση, ενώ δυστυχώς όπως παρατηρούν από το ΙΚΑ αντί να βελτιώνεται η κατάσταση με τους ανασφάλιστους, το πρόβλημα διογκώνεται.

Στην πλειοψηφία τους τέτοιες ενστάσεις απορρίπτονται ασυζητητί καθώς ο νόμος είναι σαφής, ενώ ο «παραβάτης» είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το πρόστιμο στο ΙΚΑ εάν και πολλοί επιλέγουν να προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια για να δικαιωθούν.

Η διαδικασία ωστόσο είναι πολύ χρονοβόρα και τις περισσότερες φορές δαπανηρή για τον εργοδότη, με αμφίβολη την πιθανότητα αποφυγής ή μείωσης του προστίμου.

Για τους περισσότερους εργοδότες η Τοπική Διοικητική Επιτροπή αποτελεί τον «μπαμπούλα» του κράτους αφού εκεί καταλήγουν τα πρόστιμα είτε από ελέγχους που έγιναν και βεβαιώθηκαν πρόστιμα με αποτέλεσμα να κατατεθεί ένσταση ή τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μετά από καταγγελία εργαζόμενου.

Ακόμη και εάν για μία απόφαση υπάρξει αμφισημία και διαφωνία της επιτροπής αποτελεί πάγια πρακτική το ΙΚΑ να στέλνει τη δυσμενή για το ίδιο απόφαση στα διοικητικά δικαστήρια, στα οποία ο εργοδότης (ή ο ασφαλισμένος) για να υποστηρίξουν τη θέση τους θα πρέπει να ορίσουν δικηγόρο. Ακόμα όμως και αν βγει ευνοϊκή για τους αντίδικους του ΙΚΑ απόφαση, πάλι το ΙΚΑ μπορεί να την εφεσιβάλει (και συνήθως το κάνει) σε Διοικητικό Εφετείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου