ΤΟΠΙΚΑ

Απώλειες και για τα δημοτικά ταμεία επιφέρει ο νόμος των ομπρελοκαθισμάτων

απώλειες-και-για-τα-δημοτικά-ταμεία-επ-526391

Οσο περιορίζεται η έκταση που παραχωρείται τόσο συρρικνώνονται τα έσοδα των δήμων

Απώλειες και για τα δημοτικά ταμεία συνιστά η εφαρμογή της νέας ΚΥΑ για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων και τραπεζοκαθισμάτων σε παραλίες και μουράγια. Δεν είναι μόνο το ποσοστό επί του συνολικού μισθώματος που πρέπει να καταβάλλεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου που αυξάνεται από το 20% στο 30%. Ο περιορισμός στην ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων και τραπεζοκαθισμάτων σε απόσταση πέντε μέτρων από το κύμα, συρρικνώνει τη δραστηριότητα των καταστημάτων στις παραλίες της Μαγνησίας και την ίδια ώρα μειώνει τα έσοδα για τα δημοτικά ταμεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα της νέας ΚΥΑ έρχεται προς συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου, στις 6:30 το απόγευμα. Στη συνεδρίαση πιθανόν θα παραστούν και εκπρόσωποι του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αναψυκτηρίων, Καφετεριών, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας που έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με το πρόβλημα που ανέκυψε φέτος το καλοκαίρι.

Οπως είναι γνωστό, η απαγόρευση της ανάπτυξης ομπρελοκαθισμάτων και τραπεζοκαθισμάτων σε παραλίες και μουράγια σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων απόσταση από τη θάλασσα, καταστρέφει τους επαγγελματίες. Το ανάγλυφο των ακτών της Μαγνησίας, σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτρέπει καν -βάσει της νέας ΚΥΑ- την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων.

Η απειλή λουκέτων σε καλοκαιρινά μαγαζιά δεν είναι η μοναδική. «Εξαφανίζονται» και τα beach bar από τη στιγμή που περιορίζεται ο χώρος ανάπτυξής τους από τα 30 στα 15 τ.μ.

Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο τους επαγγελματίες. Και οι Δήμοι της Μαγνησίας κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους από την εκμίσθωση παραλιών για την επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτών. Οσο μικρότερη έκταση νοικιάζουν τόσο μικρότερα τέλη εισπράττουν.

Απώλειες όμως θα έχουν και από το ποσοστό επί του συνολικού μισθώματος που πρέπει να καταβάλλεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου που αυξάνεται από το 20% στο 30% για όσους συνάψουν μισθωτήρια συμβόλαια έως τέλος Μαΐου. Για όσους κάνουν τα συμβόλαια από 1η Ιουνίου θα πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στο Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας και υπέρ του δημοσίου θα κατατίθεται το 50% του συνολικού ύψους του μισθώματος, αφήνοντας μόνο το υπόλοιπο 50% για τα δημοτικά ταμεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου