ΤΟΠΙΚΑ

Περίπου 30.000 εκτοπισμένοι ένα χρόνο μετά

περίπου-30-000-εκτοπισμένοι-ένα-χρόνο-μετά-851206

Ενας χρόνος πέρασε από τον πόλεμο στον Καύκασο μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας και η Τιφλίδα έχει προγραμματίσει πλήθος εκδηλώσεων για να τιμήσει τους νεκρούς της διαμάχης. Την ίδια στιγμή 30.000 άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Υπαίθριες φωτιές άναψαν τα μεσάνυχτα στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα καθώς και σε άλλες πόλεις.
Μία φωτογραφική έκθεση στην Τιφλίδα παρουσιάζει κούκλες ντυμένες σαν Ρώσους στρατιώτες και παρουσιάζει τον πόλεμο στον Καύκασο ως συνέχεια της ρωσικής «κατοχής» που εκτείνεται πίσω, στα χρόνια της ρωσικής αυτοκρατορίας.
Πορεία και εκδήλωση με κεριά πρόκειται να λάβει χώρα στη Νότιο Οσετία, αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, ενώ θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα εκατοντάδες θύματα του πολέμου. Η Νότιος Οσετία ελέγχεται πλήρως από τη Ρωσία μετά τον πόλεμο, ενώ η Μόσχα έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία περιοχής, καθώς και της άλλης αποσχισθείσας επαρχίας, της Αμπχαζίας.
Στην πρώτη επέτειο του πολέμου, η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι ένα χρόνο μετά, περίπου 30.000 άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν μία νέα πραγματικότητα, η οποία δημιουργήθηκε με τον πόλεμο και οι αρχές οφείλουν να κάνουν τη μετάβαση όσο πιο ομαλή γίνεται», αναφέρει η έκθεση της Αμνηστίας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

«Η διαρκής αίσθηση της έντασης και της ανασφάλειας δεν επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους», αναφέρει η έκθεση.

Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να «εγγυηθούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εκτοπισμένων και την ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή τους».

Συνολικά, περίπου 200.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαιτίας του πολέμου, αναφέρει η έκθεση. Από τους 38.500 που εγκατέλειψαν την Νότιο Οσετία με προορισμό τη Ρωσία, μόλις οι 4.000 εκτιμάται ότι έχουν επιστρέψει, προσθέτει η Διεθνής Αμνηστία.

Ωστόσο, τα μεγαλύτερα προβλήματα εξακολουθούν να είναι οι απομακρυσμένοι καταυλισμοί, που στερούν στους πρόσφυγες την εύκολη πρόσβαση σε νοσοκομεία, σχολεία και τόπους εργασίας, εκτιμά η Αμνηστία.
Ενταση στον Καύκασο
Τις τελευταίες ημέρες, τεταμένο είναι το κλίμα στην περιοχή, με τη Γεωργία και τη Ρωσία να ανταλλάσσουν κατηγορίες και τον φόβο του πολέμου να παραμένει ζωντανός.
Η Μόσχα καταγγέλλει ότι χωριά στη Νότιο Οσετία έχουν χτυπηθεί από βλήματα όλμων, ενώ έχει απειλήσει ότι εάν οι «επιθέσεις» συνεχιστούν, τότε θα απαντήσει.
Με τη σειρά της, η Τιφλίδα, κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει μετακινήσει τα σύνορά της μέσα στο έδαφός της.
Η αποστολή παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γεωργία (EUMM), ο μοναδικός οργανισμός που επιτηρεί σήμερα τη μεθόριο, δηλώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν καμία από τις δύο κατηγορίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου