ΤΟΠΙΚΑ

Καμία κίνηση για το «φιλέτο» της Νέας Αγχιάλου

καμία-κίνηση-για-το-φιλέτο-της-νέας-α-532376

Στον αέρα οι άδειες τραπεζοκαθισμάτων – Γνωμάτευση από τη νομική υπηρεσία για τη Γιορτή Κρασιού ζήτησε ο Πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ

Δεν έχει ακόμη καταθέσει αγωγή ο Δήμος Βόλου προκειμένου να διεκδικήσει την επιστροφή από το Ελληνικό Δημόσιο, της έκτασης – «φιλέτο» των 250 στρεμμάτων στη Ν. Αγχίαλο, την οποία ιδιοποιήθηκε η Κτηματική το 2011 με μια απλή διοικητική πράξη. Στην έκταση περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η παραλία της Αγχιάλου και ο χώρος που διεξάγεται η γιορτή Κρασιού. Αποτέλεσμα; Ο Πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ Ανδρέας Ζέρβας ζήτησε γνωμάτευση από τη νομική υπηρεσία του Δήμου Βόλου αν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το χώρο για τη διοργάνωση της Γιορτής Κρασιού τον ερχόμενο Αύγουστο! Την ίδια ώρα επαγγελματίες της περιοχής δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν -στο Δήμο ή στην Κτηματική- για να εκδώσουν άδειες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων ενόψει της θερινής σεζόν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Θολό εξακολουθεί να είναι το τοπίο στη Ν. Αγχίαλο. Οπως είναι γνωστό, η παραλιακή ζώνη της Ν. Αγχιάλου που είχε αγοραστεί το 1930 από την τότε Κοινότητα, έναντι ποσού 45.100 δραχμών, ξαφνικά με μια απλή διοικητική πράξη μπήκε το 2011 στο… Ε9 της Κτηματικής Υπηρεσίας. Η Κτηματική φέρεται να παρακάμπτει τους τίτλους ιδιοκτησίας και 80 χρόνια μετά την αγορά της έκτασης επικαλείται απόφαση καθορισμού του αιγιαλού το 1989 και εντάσσει το παραλιακό μέτωπο στο περιουσιολόγιό της.

Η παραλιακή ζώνη της Ν. Αγχιάλου, που γίνεται μήλο της έριδος μεταξύ Δήμου και Κτηματικής Υπηρεσίας, είναι έκτασης 100,44 στρεμμάτων. Ξεκινά λίγο μετά τις ξενοδοχειακές μονάδες, περιλαμβάνει το παραλιακό πάρκο, δύο δημοτικά κτίρια, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, το χώρο όπου κάθε χρόνο διεξάγεται η Γιορτή Κρασιού, καθώς και το παλιό camping.

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Δήμος Βόλου δεν έχει καταθέσει αγωγή για να διεκδικήσει την επιστροφή της περιουσίας του.

Στον αέρα η Γιορτή Κρασιού

Αυτή την περίοδο, γίνονται συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου της ΑΝΕΒΟ, Ανδρέα Ζέρβα και των Συλλόγων της Ν. Αγχιάλου για την προετοιμασία της παραδοσιακής Γιορτής Κρασιού, που γίνεται κάθε χρόνο στην περιοχή.

Η γιορτή φέτος πρόκειται να γίνει από 13 έως 16 Αυγούστου, όμως «αγκάθι» είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου όπου στήνονται οι εκδηλώσεις.

Ηδη ο κ. Ζέρβας έχει στείλει έγγραφο προς τη νομική υπηρεσία για να του απαντήσει εγγράφως αν υπάρχει πρόβλημα για την ανάπτυξη της Γιορτής, στην έκταση που… ανήκει πλέον στην Κτηματική. Προφορικώς η νομική υπηρεσία έχει απαντήσει ότι δεν υφίσταται πρόβλημα από τη στιγμή που η χρήση γης ανήκει στο Δήμο.

Στο άγνωστο οι καταστηματάρχες

Θολό είναι όμως το τοπίο και για τους καταστηματάρχες εστίασης της περιοχής, που προετοιμάζονται για το καλοκαίρι. Αυτή την περίοδο θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έκδοση αδειών για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην παραλία της Αγχιάλου. Ομως για τους καταστηματάρχες που βρίσκονται στη ζώνη του «φιλέτου» που ιδιοποιήθηκε η Κτηματική υπάρχει μεγάλο ερωτηματικό. «Οι καταστηματάρχες της συγκεκριμένης ζώνης είναι στον αέρα. Δεν γνωρίζουν αν πρέπει να απευθυνθούν στο Δήμο Βόλου ή στην Κτηματική για να εκδώσουν άδειες τραπεζοκαθισμάτων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ν. Αγχιάλου, κ. Β. Ασδεράκης.

Σημειώνεται ότι το περασμένο καλοκαίρι οι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τα δύο δημοτικά κτίρια, ένα αναψυκτήριο και μία ταβέρνα επί του παραλιακού μετώπου, κλήθηκαν να πληρώσουν στην Κτηματική αντί στα δημοτικά ταμεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου