ΤΟΠΙΚΑ

Συνεχίζουν να τρέχουν στα Δικαστήρια οι έμποροι της Μαγνησίας

συνεχίζουν-να-τρέχουν-στα-δικαστήρια-532404

Το φορολογικό πολυνομοσχέδιο διατηρεί τον ΦΠΑ και τη φορολογία εισοδήματος στα ίδια επίπεδα

Διάχυτη δυσαρέσκεια υπάρχει στον εμπορικό κόσμο για την προώθηση του φορολογικού πολυνομοσχεδίου που προωθείται για μέγιστη άντληση εσόδων μέσω παλαιών, νέων και έκτακτων φόρων.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Κανένα από τα τέσσερα βασικά αιτήματα των εμπόρων, δηλαδή η μείωση του ΦΠΑ και της φορολογίας εισοδήματος, η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας και η εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά δεν περιλαμβάνεται στα προωθούμενα μέτρα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κωνσταντίνο Τσέλιο.

«Παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, οι ελεύθεροι επαγγελματίες του κλάδου συνεχίζουν να τρέχουν κάθε εβδομάδα στα Δικαστήρια για τις οφειλές» είπε ο ίδιος.

«Δεν υπάρχει καμία μέριμνα από το κράτος να τους βοηθήσει. Ο ΦΠΑ παραμένει στο 23% με τις ίδιες προς στιγμήν ποινές αν και οι οφειλές δεν δημιουργήθηκαν από δόλο αλλά λόγω μη οικονομικής δυνατότητας για την καταβολή των οφειλών.

Δυστυχώς, ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν αναγνωρίζεται ούτε αν έχει οικογένεια, ούτε αν έχει μικρά παιδιά, ούτε αν έχει έντιμο πρότερο βίο. Μας βάζουν όλους στο ίδιο καζάνι» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας είπε ότι συμφωνεί με τις παρατηρήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Παρά τις ενστάσεις που επανειλημμένως είχε διατυπώσει στο παρελθόν, αναφορικά με τη χρησιμότητα των τεκμηρίων διαβίωσης και την ανάγκη άμεσης κατάργησής τους, τελικά οι σχετικές παραινέσεις της δεν εισακούστηκαν από τους αρμόδιους φορείς.

Οπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ με υπόμνημα, αν και η επίλυση δομικών προβλημάτων που σχετίζονται με τον υφιστάμενο μηχανισμό βεβαίωσης και είσπραξης του ΦΠΑ, εκτιμάται πως θα συνεισφέρει στην άρση του τέλματος στο οποίο έχει περιέλθει η αγορά, ωστόσο δεν ικανοποιείται η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων εξαίρεσης από το καθεστώς ΦΠΑ.

Για το εν ενεργεία ποινολόγιο της εφορίας σημειώνει ότι διακρίνεται για τις ιδιαίτερα αυστηρές διατάξεις, ενώ για την επαναφορά νέων έκτακτων εισπρακτικού περιεχομένου μέτρων (έκτακτη εισφορά), όπως επίσης η διατήρηση της ισχύος του ΕΝΦΙΑ και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους, ότι αποτελούν επιλογές που διακρίνονται για τον οπισθοδρομικό τους χαρακτήρα.

Ως θετικά αναγνωρίζονται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με ορίζοντα εφαρμογής του μέτρου από το 2016 και μετά, η πρόβλεψη περαίωσης πληθώρας φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια, με σημαντική μείωση των επιβαλλόμενων προσαυξήσεων και προστίμων που θα προσεγγίζει ακόμη και το 50% και η χρήση λογισμικού ηλεκτρονικής παρακολούθησης των συναλλαγών, ειδικά σχεδιασμένου για τον εντοπισμό φαινομένων φοροδιαφυγής και μη καταβολής ΦΠΑ προς το Δημόσιο κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου