ΤΟΠΙΚΑ

Δίνουν γη και ύδωρ

δίνουν-γη-και-ύδωρ-851206

Στα ύψη ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο οι νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης για παροχή δανείων σε επιχειρήσεις με κρατική εγγύηση και για απασχόληση ανέργων στη ΔΕΗ. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «εκλογικό πανικό» και για παροχές από άδεια ταμεία.
Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, έκανε λόγο για αντιφατικές, αδιέξοδες και επικίνδυνες πολιτικές οι οποίες προκαλούνται από τον «εκλογικό πανικό» της κυβέρνησης.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το πακέτο των 15 δις εγγυήσεων που είχε δοθεί στις τράπεζες για την δανειοδότηση των επιχειρήσεων παραμένει στα αζήτητα, ενώ τόνισε ότι το πακέτο των εγγυήσεων ύψους 9 δις που είχε δοθεί στο ΤΕΜΠΜΕ για δάνεια σε επιχειρήσεις δόθηκε σε αυτούς που δεν το είχαν πραγματικά ανάγκη.
«Η κυβέρνηση έρχεται σήμερα και μοιράζει ακάλυπτες επιταγές, επιταγές που θα ‘σκάσουν’ στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης. Αποδεικνύεται ότι δεν ενδιαφέρεται για τις επιχειρήσεις, δεν ενδιαφέρεται για την οικονομία, δεν ενδιαφέρεται για τη χώρα. Ενδιαφέρεται μόνο για παροδικά εκλογικά οφέλη», τόνισε η κ. Κατσέλη.
Χαρακτήρισε, μάλιστα, άκρως επικίνδυνες τις πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση στην οικονομία, ενώ επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι για να ορθοποδήσει η οικονομία πρέπει να αλλάξει πολιτική και-όπως τόνισε- αυτό δεν μπορεί να το κάνει η παρούσα κυβέρνηση.
«Το ΠΑΣΟΚ και η κ. Κατσέλη αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Είναι αντίθετοι στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και έχουν έρθει σε δύσκολη θέση από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Είναι αντίθετοι στο πρόγραμμα αυτό, που έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρέχει εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και να επενδύουν» απάντησε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου.
«Τι τελικά επιθυμούν το ΠΑΣΟΚ και η κ. Κατσέλη; Να μην στηριχθούν οι επιχειρήσεις αυτές, όπως κάνουν όλες οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά να αφεθούν στην τύχη τους και να βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στο δρόμο; Είναι ή όχι αυτό ο ορισμός της πλήρους αναλγησίας;» πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου.
Το ΚΚΕ με τη σειρά του χαρακτηρίζει «χονδροειδή εξαπάτηση τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι χαρίζει στους βιομηχάνους δισεκατομμύρια για να προστατέψει τις θέσεις εργασίας», ενώ σημείωσε δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα «δώρο προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους τραπεζίτες.

«Αδιανόητη και εντελώς απαράδεκτη» χαρακτηρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης την κίνηση της κυβέρνησης να δώσει με κρατικές εγγυήσεις δάνεια στις επιχειρήσεις. «Αυτό που χρειάζεται ο τόπος μέσα στην κρίση είναι να στηριχτούν οι μισθοί, οι συντάξεις και τα λαϊκά εισοδήματα και όχι το μεγάλο κεφάλαιο και οι τράπεζες».

Πρόγραμμα 12μηνης απασχόλησης
2.000 ανέργων στη ΔΕΗ

Σε συμφωνία για την απασχόληση 2.000 ανέργων σε ετήσια βάση από τη ΔΕΗ, την προσεχή διετία, κατέληξαν η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά και ο πρόεδρος της Επιχείρησης Π. Αθανασόπουλος.
Όπως έγινε γνωστό ύστερα από συνάντηση των δύο πλευρών, η ΔΕΗ θα προσλάβει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 2.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, θα εισπράττει από τον Οργανισμό το επίδομα ανεργίας (το οποίο με τον τρόπο αυτό μετατρέπεται σε επίδομα απασχόλησης) και θα καλύπτει μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις.
Το υπουργείο Απασχόλησης και η διοίκηση της ΔΕΗ πρόκειται να υπογράψουν σχετικό μνημόνιο συνεργασίας το Σεπτέμβριο.

«Το παζάρι προεκλογικών παροχών της ΝΔ ξεδιπλώνεται με αυγουστιάτικες συμφωνίες ρουσφετολογικών προσλήψεων 2.000 ανέργων στη ΔΕΗ», τονίζει η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Σημειώνει μάλιστα ότι η συμφωνία της ΔΕΗ με το υπουργείο Απασχόλησης «επιβεβαιώνει απολύτως τους ισχυρισμούς μας για την επέκταση της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Κατηγορεί μάλιστα την κυβέρνηση ότι «παίζει με τον εφιάλτη της ανεργίας και την ανασφάλεια χιλιάδων νέων».

Για εμπαιγμό και εξαπάτηση των ανέργων μιλά το ΚΚΕ. «Η λεγόμενη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, στην οποία συμφωνούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά δωρεάν εκμετάλλευση των ανέργων από τους μεγαλοεργοδότες, εφόσον τους αξιοποιούν σε θέσεις προσωρινής και ελαστικής εργασίας με χρήματα που πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».

Με τη σειρά του, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, Ανδρέας Καρίτζης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιτείνει τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και παίζει με την αγωνία των ανέργων. Την καλεί μάλιστα «να σταματήσει αυτήν την απαράδεκτη τακτική και να καλύψει τις δεκάδες χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια και τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα με προσλήψεις πλήρους και σταθερής εργασίας με αδιάβλητο τρόπο».

Δάνεια σε επιχειρήσεις με κρατική εγγύηση

Πρόγραμμα συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με επενδυτικά δάνειά ή χορήγηση κεφαλαίων κίνησης ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, ενεργοποιείται το πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε ποσοστό 70% για χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις που θέλουν να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή να καλύψουν επενδυτικές ανάγκες ή έχουν ανάγκη από κεφάλαια κίνησης.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους ή κλάδου, αρκεί να μην έχουν καταστεί προβληματικές μέχρι την 1η Ιουλίου 2008.
Για την υπαγωγή στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.
Παράλληλα δανειοδοτούνται με ευνοϊκούς όρους οι επιχειρήσεις που επλήγησαν στα επεισόδια του Δεκεμβρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου