ΤΟΠΙΚΑ

Επεισόδιο με Τούρκους στη Ρω

επεισόδιο-με-τούρκους-στη-ρω-851206

Τρεις Τούρκοι δημοσιογράφοι συνοδευόμενοι από δύο άλλα άτομα επιχείρησαν να προσεγγίσουν τη νήσο Ρω με τουριστικό σκάφος. Επί τόπου βρέθηκε περιπολικό του Λιμενικού Σώματος και λίγο αργότερα φουσκωτό σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος και οι πέντε Τούρκοι επέστρεψαν στα μικρασιατικά παράλια.
Με ανακοίνωσή του ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Θεόδωρος Ρεντζεπέρης, επιβεβαίωσε πως σήμερα, Τρίτη και περί ώρα 17:35, εντοπίστηκε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της νησίδος Ρω, τουρκικό τουριστικό σκάφος.
«Πραγματοποιήθηκε ο συνήθης αστυνομικός έλεγχος του σκάφους, που έφερε το όνομα Pony, στο οποίο επέβαιναν εκτός του κυβερνήτη, τέσσερα (04) άτομα, όλοι Τούρκοι υπήκοοι, τα οποία κατά δήλωσή τους, είχαν την ιδιότητα του δημοσιογράφου».
Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και αφού τους συστήθηκε η άμεση αποχώρηση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, το σκάφος απέπλευσε στις 18:10.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στο τουρκικό σκάφος επέβαιναν δύο δημοσιογράφοι του ιδιωτικού τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ihlas, ένας δημοσιογράφος της Sabah, ο οδηγός του και ο καπετάνιος του σκάφους.
Το θέμα αποτέλεσε κεντρική είδηση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πολλά εκ των οποίων έκαναν λόγο για «απροσδιόριστου κυριότητας» νησί επί του οποίου οι Τούρκοι δημοσιογράφοι «εντόπισαν στρατιωτικό φυλάκιο, κτίρια και εκκλησία».
Στην παγίδα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης φαίνεται ότι έπεσε προς στιγμήν και το Reuters, το οποίο επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναπαρήγαγε τον ισχυρισμό περί «διαφιλονικούμενης» νήσου. Σε λίγη ώρα ωστόσο έστειλε δεύτερο τηλεγράφημα με το οποίο διόρθωσε την αρχική λανθασμένη διατύπωση.
Ένας από τους τρεις Τούρκους δημοσιογράφους, πιθανώς εκείνος της Sabah, Μπεκίρ Ονέρ Σαν, φωτογραφήθηκε με την τουρκική έχοντας για φόντο το ελληνικό νησί. Η εφημερίδα μετέδωσε την είδηση με τη φωτογραφία αυτή και υπό τον τίτλο «Δεύτερη κρίση Ιμίων, σύλληψη Τούρκων δημοσιογράφων από την Ελλάδα».
Μία ημέρα νωρίτερα το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Kanal D είχε χαρακτηρίσει τη νήσο Ρω «ουδέτερη», σημειώνοντας σε ρεπορτάζ του ότι η Ελλάδα οικειοποιήθηκε «με νέο τετελεσμένο μία νησίδα, που δεν ανήκει σε κανέναν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου