ΤΟΠΙΚΑ

Ανακοινώθηκαν οι τιμές απαλλοτρίωσης για Γορίτσα – Αγριά

ανακοινώθηκαν-οι-τιμές-απαλλοτρίωση-851206

Η προσωρινή τιμή μονάδας αποζημίωσης για απαλλοτριώσεις ακινήτων στο τμήμα της Περιφερειακής οδού από Γορίτσα μέχρι Αγριά εκδόθηκε χθες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου (ειδική διαδικασία), προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή του έργου. Η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου συζητήθηκε στις 26 Μαρτίου του 2009 και αφορά σε 43 ιδιοκτησίες στους Δήμους Αγριάς, Πορταριάς και Βόλου. Η απόφαση επιδέχεται έφεσης, ωστόσο με την καταβολή μέρους των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, που είναι 30% είναι δυνατή η εκτέλεση των εργασιών στο τρίτο τμήμα του περιφερειακού δρόμου.
Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ κηρύχθηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση για δημόσια ωφέλεια έκταση συνολικού εμβαδού 82.520 τ.μ. για την εκτέλεση του έργου που περιλαμβάνει την παράκαμψη Βόλου και τη συνδετήρια οδό αυτής με την παραλιακή Βόλου- Αγριάς, τμήμα Γορίτσα-Αγριά. Τα απαλλοτριούμενα ακίνητα βρίσκονται στην περιοχή που ξεκινά από το ύψος των εγκαταστάσεων της ΑΓΕΤ Ηρακλής, μεσολαβεί μία κοιλαδογέφυρα 500 μ. περίπου και στη συνέχεια δημιουργείται κόμβος με κλάδο της οδού που οδηγεί στον υπάρχοντα παραλιακό δρόμο. Από τον κόμβο αυτό θα συνεχιστεί περί τα 100-150 μ. βορείως του οικισμού «Αστέρια» και θα καταλήξει στις βόρειες παρυφές του οικισμού της Αγριάς στο ύψος του νεκροταφείου. Οι απαλλοτριούμενες εκτάσεις είναι εν μέρει χέρσες ημιορεινές και εν μέρει (ανατολικά του οικισμού «Αστέρια») κυρίως ελαιοπερίβολα, ορισμένες δε από αυτές είναι αρδευόμενες. Όλες οι εκτάσεις βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο εξέτασε για δεύτερη φορά την απαλλοτρίωση της συγκεκριμένης έκτασης, καθώς την πρώτη φορά ενώ είχαν εκδοθεί οι προσωρινές τιμές, το Ελληνικό Δημόσιο δεν κατέβαλε τα χρήματα στους δικαιούχους.

Η απόφαση

Το δικαστήριο στην απόφασή του αναφέρει πως η προσωρινή αποζημίωση για τους δικαιούχους πρέπει να είναι: Για τα ακίνητα περιοχής Δήμου Βόλου εκτός σχεδίου πόλεως που απέχουν 200-500 μ. από τη θάλασσα χωρίς δυνατότητες δόμησης στα 40 ευρώ το τ.μ. και για τις εδαφικές εκτάσεις με δυνατότητα οικοπεδικής αξιοποίησης σε 100 ευρώ το τ.μ. για το 10% της έκτασης. Για τα ακίνητα του Δήμου Πορταριάς των αγροτεμαχίων στα 35 ευρώ το τ.μ. και για τις εδαφικές εκτάσεις που έχουν δυνατότητα οικοπεδικής αξιοποίησης σε 60 ευρώ το τ.μ. για το 10% της έκτασης. Για τα ακίνητα του Δήμου Αγριάς των γαιοτεμαχίων έως 100 μέτρα από την θάλασσα στα 50 ευρώ το τ.μ., από 100 έως 200 μέτρα από την θάλασσα στα 45ευρώ το τ.μ. των γεωτεμαχίων από 200 έως 500 μ. από την θάλασσα στα 35 ευρώ το τ.μ. , από 500 έως 800 μέτρα από την θάλασσα στα 22 ευρώ το τ.μ. Από αυτά όσα οικοδομούνται με προσαύξηση στα 100 ευρώ το τ.μ. για το 10% της έκτασης, όσα αρδεύονται με προσαύξηση 55 ευρώ το τ.μ., των γεωτεμαχίων πέραν των 800 μέτρων από την θάλασσα στα 22 ευρώ το τ.μ.. Από αυτά όσα είναι ελαιοπερίβολα με προσαύξηση κατά 35 ευρώ το τ.μ., όσα έχουν άλλες καλλιέργειες κατά 40 ευρώ το τ.μ. και όσα αρδεύονται κατά 55 ευρώ το τ.μ. Εδαφικές εκτάσεις εντός της ζώνης των 500 μ. από τα όρια του οικισμού στα 40 ευρώ το τ.μ.
Παρόμοια η αποζημίωση για τα συστατικά των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν με βάση την αξία τους. Για τα δένδρα, ανάλογα με το μέγεθός τους, το δικαστήριο κρίνει ότι η αποζημίωση πρέπει να είναι πλήρης με την οποία «οι ιδιοκτήτες μπορούν να τα αντικαταστήσουν με άλλα ισάξια».
Ακόμη το δικαστήριο ορίζει την αποζημίωση των αποθηκών σε 270 ευρώ το τ.μ. των απλών κατασκευών 65 ευρώ το τ.μ. των κεραμοσκεπών σε 220 ευρώ το τ.μ. των οικιών, μονοκατοικιών κεραμοσκεπών ή πέτρινων καλής κατασκευής 400 ευρώ το τ.μ. των υποστέγων σε 110 ευρώ το τ.μ. των δαπέδων από μπετόν σε 50 ευρώ το τ.μ. των σωλήνων Φ 90 σε 35 ευρώ το μέτρο και των συστημάτων άρδευσης σε 330 ευρώ το στρέμμα, των περιφράξεων απλής ή και πρόχειρης κατασκευής με συρμοτόπλεγμα σε 30 ευρώ το μέτρο, των περιφράξεων με τσιμεντόλιθους και μαντρότοιχο καλής κατασκευής σε 50 ευρώ το μέτρο, των δεξαμενών σε 7000 ευρώ κατ’ αποκοπή, των σωληνών ποτίσματος προς έξι ευρώ το μέτρο, των πηγαδιών προς 80 ευρώ ανά μέτρο βάθους, υδρομετρητή προς 40 ευρώ κατ’ αποκοπή των βόθρων προς 800 ευρώ κατ’ αποκοπή.
Το δικαστήριο ορίζει αποζημίωση 20.000 ευρώ κατ’ αποκοπή για αντλιοστάσιο με πλήρη μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.
Όσον αφορά σε δένδρα ορίζει 80 ευρώ αποζημίωση το κυπαρίσι, 330 ευρώ το μεγάλο ελαιόδενδρο, 270 ευρώ το μεσαίο μεγέθους ελαιόδενδρο και 200 το μικρό ελαιόδενδρο, 270 ευρώ την μεγάλη καρυδιά, 200 την μεσαία και 130 την μικρή, 220 την μεγάλη αμυγδαλιά, 160 την μεσαία και 120 την μικρή, 220 ευρώ την συκιά, 220 την κληματαριά κατ’ αποκοπή, 220 την λεμονιά και μανταρινιά, 110 την μουσμουλιά, 220 την ροδιά και λοιπά οπωροφόρα δένδρα και 270 ευρώ το κάθε πεύκο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου