ΤΟΠΙΚΑ

Μπαράζ παροχών με άρωμα εκλογών

μπαράζ-παροχών-με-άρωμα-εκλογών-851206

Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Με τον Γιάννη Παπαθανασίου ο πρωθυπουργός εξέτασε την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ενώ με τον Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην πορεία του τουρισμού.
Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γ. Παπαθανασίου εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα έσοδα και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το β εξάμηνο του έτους, όταν -όπως εκτίμησε- θα αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου, κατηγορώντας τον για λαϊκισμό και ανευθυνότητα πέραν κάθε ορίου.
Από την πλευρά του ο Κ. Μαρκόπουλος είπε ότι δεν επιβεβαιώνονται τα καταστροφολογικά σενάρια για τον τουρισμό, ενώ κατηγόρησε και εκείνος τον Γιώργο Παπανδρέου για ανευθυνότητα.
«Εμείς ασχολούμαστε με την πραγματική προοπτική του τόπου και τα διλήμματα που υπάρχουν. Αλλοι που δεν ασχολούνται με αυτά ζητούν εκλογές» τόνισε.
Εδώ και πέντε χρόνια η πολιτική της ΝΔ στην οικονομία δεν έχει αποδώσει, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και πρόσθεσε ότι η ίδια δεν βλέπει για ποιο λόγο θα μπορούσε αυτή η πολιτική να αποδώσει τώρα.

Η κ. Καρακλιούμη είπε ότι στην οικονομία έχουμε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, την ίδια ώρα που η αγορά βιώνει μια ασφυκτική κατάσταση με ακάλυπτες επιταγές, υπάρχει μεγάλη μείωση του τζίρου και πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, παράλληλα με την αύξηση της ανεργίας.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει δημοσιονομική κατάρρευση, ενώ ο δανεισμός κινείται πολύ πιο πάνω από τον στόχο, καθώς έχει ήδη φθάσει στο 136% του στόχου, ενώ την ίδια στιγμή άλλες οικονομίες χωρών της ΕΕ βρίσκονται περίπου στο 70% του στόχου τους.

Αναφερόμενη, εξ άλλου, στα έσοδα η κ. Καρακλιούμη τόνισε ότι φαίνεται πως πρόκειται για ένα απύθμενο βαρέλι, παρ ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τρεις φορές φοροεισπρακτικά μέτρα.
Με αφορμή τις δηλώσεις του Γ. Παπαθανασίου, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, Ανδρέας Καρίτζης, τόνισε ότι: «Οι συσκέψεις και τα ευχολόγια δεν μπορούν να κρύψουν την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και την πρόθεσή της να πάρει νέα σκληρά μέτρα το φθινόπωρο».

«Αντί να κοκορομαχούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση καλό θα ήταν οι υπεύθυνοι της οικονομικής τραγωδίας, ο κ. Καραμανλής και (ο διάδοχος των «εκσυγχρονιστών») κ. Παπανδρέου, να καθίσουν μαζί με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και να βρουν κοινές συνιστώσες που θα βγάλουν τη χώρα από τη κρίση», τονίζει ο ΛΑΟΣ.
Λίγες ώρες νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τονίσει ότι τα στοιχεία εκτέλεσης εξαμήνου του προϋπολογισμού «δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το δημοσιονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει τη χώρα η ΝΔ και οι επιλογές της.
Η ΝΔ οδηγεί την οικονομία, και μαζί τη χώρα, σε όλο και βαθύτερη κρίση, τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ.

«Το δίλημμα των εκλογών «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι χειρότεροι εφιάλτες γίνονται σήμερα πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι αριθμοί της κυβέρνησης δείχνουν ότι είναι επείγουσα η αλλαγή πορείας. Είναι επείγον μία νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου ότι δεν καταλαβαίνει τις συνέπειες που έχει και για τη χώρα μας η διεθνής οικονομική κρίση, «της οποίας την ύπαρξη και μόνον χρειάστηκε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αρκετούς μήνες να παραδεχθεί.»
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση με ολοκληρωμένο σχέδιο, με στοχευμένες παρεμβάσεις κα με διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις όπου αυτό απαιτείται.
To KKE με ανακοίνωσή του τονίζει: «Χρειάζεται αλλαγή πορείας στην οικονομία, όμως αλλαγή πορείας σημαίνει να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, γεγονός που προϋποθέτει την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας.»

Πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ για τους αγρότες

Πρόγραμμα επενδύσεων για αγροτικές επιχειρήσεις θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τα τέλη Αυγούστου. Το πρόγραμμα είναι ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ και οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από τις 25 Αυγούστου.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης υπέγραψε αποφάσεις για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στο μέτρο 123 που αφορά επενδύσεις στη μεταποίηση και στην εμπορία αγροτικών προϊόντων.
Δικαιούχοι είναι εταιρείες κάθε μορφής (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ), επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 750 εργαζόμενους ή έχουν κύκλο εργασιών ως 200 εκατ. ευρώ, συνεταιριστικές οργανώσεις κάθε βαθμίδας, συνεταιριστικές και δημοτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους στα νησιά του Αιγαίου.
Οι επενδύσεις αυτές ενισχύονται ως 50% του προϋπολογισμού (επιλέξιμο κόστος), ενώ για όλα τα νησιά του Αιγαίου εκτός Κρήτης και Εύβοιας, οι ενισχύσεις φτάνουν το 65%.
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός κυμαίνεται από 100.000 ευρώ ως 15 εκατ. ευρώ.
Οι διαδικασίες του συγκεκριμένου προγράμματος ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Αυγούστου και οι αιτήσεις-μελέτες μπορούν να υποβάλλονται από τις 25 Αυγούστου και μέχρι την κάλυψη του ποσού των 600 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι με το νέο αυτό πρόγραμμα θα ενισχυθούν οι τομείς του κρέατος, του γάλακτος, των αυγών, των πουλερικών, της σηροτροφίας, των ελαιούχων προϊόντων, του κρασιού, των οπωροκηπευτικών, των λουλουδιών κ.ά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου