ΤΟΠΙΚΑ

Κατά του μέτρου της διακοψιμότητας ο σύλλογος φωτοβολταϊκών στέγης

κατά-του-μέτρου-της-διακοψιμότητας-ο-σ-539560

Ζητά από την Κυβέρνηση να μην εφαρμοστεί το μέτρο γιατί θα πλήξει τον κλάδο

Αντιδράσεις υπάρχουν από το Σύλλογο Φωτοβολταϊκών Στέγης που διαφωνεί ριζικά με το μέτρο της διακοψιμότητας και ζητά από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να μην εφαρμόσει το μέτρο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της υπουργικής απόφασης που υπάρχει το μέτρο της διακοψιμότητας θα αποζημιώνεται από το μεταβατικό τέλος ασφάλειας εφοδιασμού, όμως όπως υποστηρίζουν τα μέλη του συλλόγου φωτοβολταϊκών στέγης, το τέλος μεταβατικότητας, ως σύλληψη και τρόπος πληρωμής του, μόνο προς τη σωστή κατεύθυνση δεν κινείται καθώς μεταξύ άλλων δίνεται το δικαίωμα να εγείρουν οικονομικές αξιώσεις οι διακοπτόμενοι πελάτες (βιομηχανία) από τους φωτοβολταϊκούς παραγωγούς.

«Η αρνητική απήχηση που θα έχει η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα είναι ασύλληπτη – βιομήχανος να στραφεί νομικά εναντίον κατόχου μικρού Φ/Β σταθμού ή στέγης προκειμένου να διεκδικήσει το μεταβατικό τέλος» τονίζει ο Σύλλογος και συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι «ο χώρος της ενέργειας χρειάζεται εξορθολογισμό και γενναίες Πολιτικές αποφάσεις που θα κινούνται προς την κατεύθυνση της Αρσης των στρεβλώσεων που ακόμη υπάρχουν. Η απολύτως σωστή θέση σας για μείωση της τιμής ενέργειας προς τους καταναλωτές και βιομηχανία θα πρέπει να υλοποιηθεί με τέτοιες αποφάσεις που πραγματικά θα αντιμετωπίζουν τις θεμελιώδεις αιτίες που αυξάνουν στρεβλά την τιμή του ρεύματος».

Σημειώνει επίσης ότι εφόσον η ενεργοβόρα βιομηχανία χρειάζεται βοήθεια για να αποκτήσει ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, υπάρχουν και θα πρέπει να εφαρμοστούν πιο αποτελεσματικοί, αποδοτικοί και οικονομικά, τεχνικά, πολιτικά, κοινωνικά ορθοί τρόποι, και όχι να προσφεύγει σε επιδότηση από άλλο κλάδο και καλεί το αρμόδιο υπουργείο να ακυρώσει την υπουργική απόφαση.

Τέλος αναφέρεται ότι ο κλάδος των Οικιακών Φ/Β (42.000 νοικοκυριά Πανελλαδικά, όπου τους έχουν επιβάλει μείωση τιμής έως και 42%, με κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, με τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στην ήδη δύσκολη οικονομική συγκυρία) και εν γένει όλος ο κλάδος Φ/Β έχει δεχτεί θανάσιμα πλήγματα και ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Αντιθέτως, στα Οικιακά Φ/Β τουλάχιστον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου