ΤΟΠΙΚΑ

Στον «αέρα» καταστηματάρχες στις παραλίες του Βόλου

στον-αέρα-καταστηματάρχες-στις-παρ-539709

Η Μαγνησία έχει «στενές» παραλίες για να τηρήσει το Νόμο της ξαπλώστρας σε απόσταση πέντε μέτρα από το κύμα

Στην αβεβαιότητα εκατοντάδες καταστηματάρχες εστίασης της Μαγνησίας που δραστηριοποιούνται με καλοκαιρινά μαγαζιά στις παραλίες. Ο Νόμος που απαγορεύει την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από εκεί που «σκάει το κύμα», ουσιαστικά περιορίζει έως και «εξαφανίζει» το πεδίο… δράσης στις παραλίες λίγο πριν την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι Δήμοι δεν εκδίδουν άδειες ανάπτυξης ομπρελοκαθισμάτων, βάζοντας σε αναμονή τους καταστηματάρχες, μέχρι την έκδοση διευκρινιστικής απόφασης και οι επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση. Στα δάχτυλα του ενός χεριού μετριούνται οι παραλίες του νομού στις οποίες οι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να τηρήσουν την απόσταση των πέντε μέτρων από το κύμα και να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα.

Οριο τα 5 μέτρα

Ξαπλώστρα για ηλιοθεραπεία «πάνω στο κύμα»; Οχι φέτος το καλοκαίρι… Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών έρχεται να βάλει «φρένο» στην προσφιλή συνήθεια των λουόμενων το καλοκαίρι.

Οι ξαπλώστρες που αναπτύσσονται στις παραλίες θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον πέντε μέτρα από τη φυσική χάραξη του αιγιαλού, από εκεί δηλαδή που… σκάει το κύμα.

Στόχος, να υπάρχει ελεύθερος χώρος για τους λουόμενους που θέλουν να κάνουν το μπάνιο τους και ηλιοθεραπεία χωρίς να είναι αναγκασμένοι να νοικιάσουν ξαπλώστρα.

Οριζόντια μέτρα

«Δεν μπορείς να εφαρμόζεις φλατ πολιτική για όλη την Ελλάδα. Κάθε περιοχή έχει την ιδιαιτερότητά της», αντιδρά ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης.

Στη Μαγνησία, όπως επισημαίνει, η συντριπτική πλειοψηφία των παραλιών δεν έχουν μεγάλο πλάτος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τηρηθεί η απόσταση των πέντε μέτρων από το κύμα. Σε διαφορετική περίπτωση οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται με καλοκαιρινά μαγαζιά σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να βγάλουν ομπρελοκαθίσματα στην παραλία.

Στον «αέρα» είναι σχεδόν το σύνολο των μαγαζιών από το Σουτραλί και μετά.

Ελάχιστες είναι οι παραλίες που μπορούν να τηρήσουν και την απόσταση των πέντε μέτρων από το κύμα και οι καταστηματάρχες να αναπτύξουν ικανό αριθμό ομπρελοκαθισμάτων για να εξασφαλίσουν το καλοκαιρινό μεροκάματο. Χορευτό, Παπά Νερό, Αϊ Γιάννης, Ξυνόβρυση είναι λίγες από τις παραλίες που έχουν την «πολυτέλεια» να έχουν αρκετό πλάτος για να μπορούν να στήσουν ομπρελοκαθίσματα σύμφωνα με το νέο Νόμο.

«Ο Μυλοπόταμος για παράδειγμα που είναι μία από τις βραβευμένες παραλίες του Πηλίου, ξακουστή σε όλον τον κόσμο, δεν έχει πλάτος μεγαλύτερο των οκτώ μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφείρης.

Καταστρέφονται

Οι καταστηματάρχες αυτή την περίοδο, όπως κάθε χρόνο, ετοιμάζονται να στήσουν τις επιχειρήσεις τους ενόψει της έναρξης της κολυμβητικής περιόδου. Αρκετοί είναι εκείνοι που σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Ιδιοκτητών Μπαρ, Αναψυκτηρίων, Καφέ και Εστίασης Μαγνησίας, Κώστα Μπίσδρα, έχουν κάνει αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στους Δήμους.

«Αρκετοί που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Αφησο, τη Γατζέα, τα Πλατανίδια, βρίσκονται σε αναμονή», αναφέρει ο κ. Μπίσδρας. Οι Δήμοι δεν χορηγούν προς το παρόν άδειες, περιμένοντας διευκρινιστικές εγκυκλίους από το Υπουργείο.

Ηδη σύμφωνα με τον κ,. Μπίσδρα, ο Σύλλογος έχει κινητοποιηθεί. Γίνονται επαφές με την Κτηματική Υπηρεσία για την έκδοση διευκρινιστικής απόφασης αλλά και προκειμένου να εξαιρεθούν παραλίες που δεν έχουν φυσική χάραξη, αλλά μουράγιο. Θα γίνει επίσης υπόμνημα προς το Υπουργείο. «Αυτή τη στιγμή έχουμε πρόβλημα με την οικονομική κρίση, πρόβλημα με τον τουρισμό, έρχεται και ο αιγιαλός να προσθέσει επιπλέον… πονοκέφαλο στους επιχειρηματίες», σημείωσε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου