ΤΟΠΙΚΑ

Nα δώσουμε ξανά ελπίδα στον αγρότη

nα-δώσουμε-ξανά-ελπίδα-στον-αγρότη-851206

“Είμαστε εδώ στη Θεσσαλία για να δώσουμε ξανά ελπίδα στον αγρότη και την αγρότισσα και να τονίσουμε πως υπάρχει άλλος δρόμος που βασίζεται στην επένδυση, στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στα ποιοτικά προϊόντα, στην παράδοση, στη συλλογική και συνεταιριστική δράση και στην επένδυση στον άνθρωπο και στη γνώση”, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το πρωί στα πλαίσια της τριήμερης περιοδείας του στη Θεσσαλία, πρότυπο συνεταιρισμό γυναικών στα Τρίκαλα και στη συνέχεια συναντήθηκε με κτηνοτρόφους της περιοχής.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ιδιαίτερα τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για προοπτική στους νέους αγρότες, αλλά και στήριξη των απομάχων της παραγωγής και επανέλαβε την πρότασή του για 550 ευρώ σύνταξη στα μεμονωμένα άτομα και 950 ευρώ ανά ζευγάρι.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της επίσκεψής του στον πρότυπο συνεταιρισμό γυναικών στην Τρυγόνα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τις γυναίκες του συνεταιρισμού, ενώ κάποια στιγμή ένας αγρότης του δώρισε μία γκλίτσα για τα πρόβατα που βγαίνουν από το μαντρί. Ο κ. Παπανδρέου πήρε το δώρο λέγοντας “νομίζω ότι χρειάζεται η γκλίτσα, αλλά είναι και ο λαός που μαζεύει τα πρόβατα στο μαντρί”.
Στη συνέχεια, ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με κτηνοτρόφους στο Διάσελο Φαρκαδόνας, ενώ σταμάτησε για λίγο και απέθεσε λίγα λουλούδια ως φόρο τιμής στο μνημείο που έχει αναγερθεί εις μνήμη των δολοφονηθέντων αστυνομικών από τον δραπέτη Μαξίμ Ζιλίν.
Στη συζήτηση που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τους κτηνοτρόφους, τόνισε πως “η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα θα πρέπει μέχρι το 2013 να έχει προσανατολιστεί σε νέους στόχους”. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η ΕΕ δέχεται μεγάλες πιέσεις από διάφορες χώρες ώστε οι επιδοτήσεις του αγροτικού τομέα να καταλήξουν σε άλλους τομείς και σημείωσε ότι οι πιέσεις αυτές θα ενταθούν.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι τα δικά μας προϊόντα πρέπει “να είναι συνδυασμένα με το περιβάλλον και την ποιότητα” έτσι ώστε όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, να μπορεί να διαπραγματευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι “θέλουμε χρηματοδότηση όχι για τον αγροτικό τομέα, αλλά για το πλαίσιο που περιλαμβάνει περιβάλλον, υγιεινή διατροφή και διατήρηση παραδόσεων” τα οποία, όπως είπε, είναι “καυτά θέματα για τους Ευρωπαίους”. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε στη συνέχεια την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται στην ΕΕ για τα αγροτικά ζητήματα.
Στη διάρκεια της συζήτησης οι κτηνοτρόφοι της κοινότητας είχαν την ευκαιρία να του αναφέρουν τα προβλήματά τους, τα οποία, όπως είπαν είναι η γραφειοκρατία, το πιστωτικό σύστημα, οι συναλλαγές τους με τις τράπεζες και το δημόσιο και οι επιδοτήσεις.
Όπως είπαν οι αγρότες, θα ήθελαν η επιδότηση να εξοφλείται σε μία δόση, ενώ ανέφεραν ότι οι τιμές του βόϊου κρέατος είναι καθηλωμένες, η τιμή του γάλακτος είναι 20% κάτω, ενώ οι πρώτες ύλες για το γάλα και τη φέτα έχουν αυξηθεί περίπου 15%.
Επίσης οι αγρότες ζήτησαν τη βελτίωση των υποδομών και μάλιστα ζήτησαν από τον κ. Παπανδρέου να δεσμευθεί ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των στάβλων. Τέλος έκαναν λόγο “για κομπιναδόρους” που έχουν εισέλθει στον αγροτικό τομέα.
Από τη μεριά του ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι λύσεις υπάρχουν, αλλά η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει διότι διαφορετικά “θα ομογενοποιηθούμε στην παγκόσμια αγορά χωρίς να έχουμε διατηρήσει καμία ιδιαίτερη ταυτότητα”.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι αγροτικοί παραγωγοί και εν προκειμένω η κτηνοτροφία, έχουν μέλλον στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει με όλα τα μέσα τους νέους αγρότες, αλλά και θα εξασφαλίσει τους συνταξιούχους.
Τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να υπάρξει πιστοποίηση των προϊόντων, βελτίωση των υποδομών αλλά και σύνδεση των κατά τόπους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με την αγροτική παραγωγή.
Επίσης, ο κ.Παπανδρέου θα έχει επαφές με νέους από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι οποίοι έχουν επιλέξει να ασχοληθούν επαγγελματικά στον ευρύτερο αγροτικό τομέα και μάλιστα με καινοτόμες δραστηριότητες.
Σήμερα το πρωί στην Λάρισα, θα επισκεφθεί το Αρχηγείο της 1ης Στρατιάς, το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου.
Μπασιάκος
«Οσοι οδήγησαν τον αγροτικό τομέα σε τέλμα, δεν μπορούν να πείσουν ότι ξαφνικά άλλαξαν. Τα τελευταία τρία χρόνια η καθοδική πορεία του αγροτικού τομέα αναστρέφεται με μια νέα αναπτυξιακή αγροτική πολιτική» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Καρδίτσα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου