ΤΟΠΙΚΑ

Δυσώδη λύματα σε τάφρο της ΒΙΠΕ

δυσώδη-λύματα-σε-τάφρο-της-βιπε-540194

Κινητοποίηση υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, μετά από καταγγελίες

Νέο περιστατικό ρύπανσης σε τάφρο στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή με σκουρόχρωμα νερά να λιμνάζουν κάτω από τη γέφυρα του Σεσκουλιώτη, προκαλώντας απερίγραπτη δυσωδία, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν χθες το πρωί οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Αντιμετωπίζοντας το αποστραγγιστικό αυλάκι ως χωματερή ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, κάποια βιομηχανία της περιοχής απέρριψε άγνωστης σύνθεσης ουσίες, προκαλώντας ρύπανση η οποία με τη φυσική ροή των επιφανειακών υδάτων, θα καταλήξει στον Ξηριά και εν συνεχεία στον Παγασητικό κόλπο.

Για τη ρύπανση υπήρξαν καταγγελίες από την περιοχή της Βιομηχανικής Περιοχής σε ΜΜΕ και έπειτα στην Περιφερειακή Ενότητα η οποία έστειλε συνεργεία για δειγματοληψίες.

«Σε πέντε ημέρες θα έχουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων και πλήρη εικόνα για τα συστατικά σύνθεσης του υγρού. Τα συνεργεία μας, ανέφερε στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, κινητοποιήθηκαν συντονισμένα και ταχύτατα και πραγματοποίησαν στην περιοχή μόλυνσης τρεις δειγματοληψίες. Αναλύοντας τα αποτελέσματα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από πού προέκυψε η μόλυνση καθώς στη διαδρομή από το θυρόφραγμα της Κάρλας μέχρι το σημείο της μόλυνσης, μεσολαβούν πολλά εργοστάσια. Το θυρόφραγμα της Κάρλας είναι κλειστό και από τον ταμιευτήρα απορρέουν στην τάφρο ελάχιστες ποσότητες νερού. Οι υπηρεσίες μας θα εξετάσουν, με βάση τις εργαστηριακές αναλύσεις, κάθε σενάριο πριν υπάρξει οιαδήποτε ανακοίνωση για τη μόλυνση.

Αν διαπιστωθεί ότι η μόλυνση προέρχεται από κάποια βιομηχανία της περιοχής θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι αμείλικτη σε θέματα περιβάλλοντος και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ρυπαντή να υποβαθμίζει το περιβάλλον».

Η νέα ρύπανση νερών στο αποστραγγιστικό αυλάκι που οδηγεί στον Ξηριά, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά περιστατικών στην αμαρτωλή διαδρομή από το θυρόφραγμα του ταμιευτήρα στην Κάρλα μέχρι τον Ξηριά και τον Παγασητικό.

Αφροί και σκουρόχρωμα λύματα με δυσώδη οσμή, απαντώνται συχνά στο χείμαρρο Σεσκουλιώτη και συγκεκριμένα στο σημείο από το ύψος της γέφυρας της Coca Cola, στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή, μέχρι και τη δεύτερη γέφυρα, στη διασταύρωση προς Διμήνι.

Η ρύπανση τάφρων και αυλάκων που διέρχονται την Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, καταγράφεται το τελευταίο διάστημα με μεγαλύτερη συχνότητα και όπως τόνισε η κα Κολυνδρίνη, θετικά στην κατεύθυνση μείωσης των περιστατικών, θα επιδρούσε η ύπαρξη φορέα διαχείρισης της Βιομηχανικής περιοχής. «Εμείς πιέζουμε στο αρμόδιο υπουργείο ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησης του νέου φορέα και πρόσφατα έγινε παρέμβαση ώστε να τελειώσει και το θέμα με τις μελέτες που απαιτούνται», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης θεωρώντας σημαντική τη λειτουργία του φορέα στη ΒΙΠΕ και την τόνωση της υπευθυνότητας στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή.

Τα περιστατικά μόλυνσης στις τάφρους και στο χείμαρρο Σεσκουλιώτη, προβληματίζουν και τη Δημοτική Αρχή Βόλου με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Δημ. Καντόλα να έχει απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις σε όσους εξακολουθούν να ρυπαίνουν.

Νέο περιστατικό ρύπανσης σε τάφρο στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή. Το θυρόφραγμα της Κάρλας είναι κλειστό και από τον ταμιευτήρα απορρέουν στην τάφρο ελάχιστες ποσότητες νερού

Σκουρόχρωμα νερά λιμνάζουν κάτω από τη γέφυρα του Σεσκουλιώτη, προκαλώντας απερίγραπτη δυσωδία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου