ΤΟΠΙΚΑ

Πολλά λάθη στις δηλώσεις ακινήτων Ε9

πολλά-λάθη-στις-δηλώσεις-ακινήτων-ε9-851206

Στην «κακή οργάνωση» του Υπουργείου Οικονομικών και «την προχειρότητα και ανευθυνότητα των αρμοδίων που αποτέλεσμα έχει την ταλαιπωρία του φορολογούμενου πολίτη και των Οικονομολόγων, που εν μέσω καλοκαιριού καλούνται να διορθώσουν τα λάθη άλλων», αποδίδει ο Πρόεδρος του ΔΣ του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Γελαλής τα συνεχή παράπονα φορολογούμενων για υποβολή εκ νέου δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 οικονομικών ετών 2005 έως 2008εξαιτίας λαθών που σημειώθηκαν στις πρώτες δηλώσεις.

Το τελευταίο διάστημα όπως αναφέρει ο κ. Γελαλής ένας μεγάλος αριθμός φορολογούμενων λαμβάνει από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ειδοποιήσεις που τους ενημερώνει, ότι από την επεξεργασία των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 οικονομικών ετών 2005 έως 2008 που έχουν υποβληθεί, προέκυψαν σημαντικά λάθη ή παραλείψεις με αποτέλεσμα να μην προσδιορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου, ώστε να υπολογισθεί το Ε.Τ.Α.Κ. 2008.

Καλούνται δε εντός 15 ημερών από την παραλαβή να συνδεθούν στο διαδίκτυο και να υποβάλλουν εκ νέου δήλωση στοιχείων ακινήτων, χρησιμοποιώντας τον ειδικό κωδικό που τους χορηγείται.

Η κυριότερη διόρθωση είναι να εντοπίσουν τη θέση του ακινήτου, ενώ κυρίως τα προβλήματα είναι στα ακίνητα περιοχών, που έχουν ενταχθεί τα τελευταία χρόνια στο σχέδιο πόλεως και δεν έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με τους σχετικούς χάρτες.

Επίσης φορολογούμενοι που έχουν υποβάλλει Ε9 μέσω του διαδικτύου το έτος 2005 και μετά, καλούνται να υποβάλλουν ξανά Ε9 διότι κανένα ακίνητο δεν εμφανίζεται στο αρχείο του Υπουργείου.

Καλούνται επίσης πολλοί φορολογούμενοι να υποβάλλουν εκ νέου δήλωση Ε9 για τις αρχικές δηλώσεις ακινήτων των οικονομικών ετών 2006 έως 2008, διότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ενημερώσει το αρχείο του.

«Η παραπάνω κατάσταση φανερώνει την κακή οργάνωση του Υπουργείου Οικονομικών και την προχειρότητα και ανευθυνότητα αυτών που έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, που αποτέλεσμα έχει την ταλαιπωρία του φορολογούμενου πολίτη και των συναδέλφων Οικονομολόγων που εν μέσω καλοκαιριού καλούνται να διορθώσουν τα λάθη των άλλων. Η διαδικασία αυτή όχι μόνο ταλαιπωρεί τα μέλη και τους συναδέλφους μας Φοροτέχνες – Λογιστές αλλά μας εκθέτει, διότι κατά κύριο λόγο οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. αβίαστα και συκοφαντικά αναφέρουν στους αγανακτισμένους πολίτες ότι το λάθος είναι του Φοροτέχνη – Λογιστή σου», επισημαίνει ο κ. Γελαλής.

Ο ίδιος αναφέρει ως κύριο υπεύθυνο το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και ζητά να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου