ΤΟΠΙΚΑ

Επιβεβαίωση για τα σαράβαλα αεροσκάφη

επιβεβαίωση-για-τα-σαράβαλα-αεροσκάφ-851206

«Φωτιές» στους ηγετικούς κύκλους του Πυροσβεστικού Σώματος άναψε το δημοσίευμα του «Τ», που αποκάλυψε ότι την ώρα της δύσκολης πυρκαγιάς σε πευκοδάσος της Σκοπέλου πυροσβεστικά αεροσκάφη παρέμειναν καθηλωμένα στο έδαφος λόγω βλάβης…

Το δημοσίευμα επιβεβαιώθηκε χθες από τον εντεταλμένο νομαρχιακό σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας Χαρ. Τσαμπάζη, αλλά και από τον περιφερειακό διοικητή Πυροσβεστικής στη Θεσσαλία Παν. Γάτο, ο οποίος έχει και το συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς, που συνέχισε για τρίτη ημέρα με διαρκείς αναζωπυρώσεις να έχει επί ποδός ισχυρή δύναμη πυρόσβεσης.

Η διαφορά μεταξύ των δύο επιβεβαιώσεων ήταν ότι ο Χαρ. Τσαμπάζη μιλούσε για βλάβη δύο των δύο αεροσκαφών τύπου Καναντέρ και του ελικοπτέρου Έρικσον που προκάλεσε καθυστερήσεις στην επιχείρηση κατάσβεσης, ενώ ο περιφερειακός διοικητής μιλούσε για βλάβη του ενός Καναντέρ και του Έρικσον, που προκάλεσαν κενό λιγότερο από μισή ώρα στις ρίψεις νερού από αέρος, μέχρι δηλαδή να καταφθάσουν αεροσκάφη-αντικαταστάτες από τη Θεσσαλονίκη, που κλήθηκαν άμεσα.

Πάντως στη Σκόπελο χθες μετέβη ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να εξετάσει από κοντά την επιχείρηση αντιμετώπισης της πυρκαγιάς.

Εάν δε αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν ο Αρχηγός του Π.Σ. να εξαπέλυσε απειλές στον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου αν η πυρκαγιά δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τότε η εσωτερική κόντρα που είναι γνωστή στους χώρους της πυροσβεστικής, δεν αποκλείεται να λαμβάνει διαστάσεις…

Τον επιτελικό συντονιστικό ρόλο δεν είχε όμως ο τοπικός διοικητής, παρόντος του Παν. Γάτου, ο οποίος φέρεται να εκνευρίστηκε με την εκτίμηση του Αθ. Μπέη το επόμενο πρωινό της πυρκαγιάς ότι θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο μόνο με ρίψεις νερού ταυτόχρονα από έξι αεροσκάφη.

Ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Παν. Γάτος παραδέχθηκε χθες, μιλώντας στον «Τ» ότι το Έρικσον μετά από μερικές ρίψεις προσγειώθηκε στη Σκιάθο και δεν ξανασηκώθηκε λόγω βλάβης, ενώ το ένα από τα δύο Καναντέρ που σταθμεύουν μόνιμα στη Ν. Αγχίαλο κατά τη διάρκεια της απογείωσης έδειξε βλάβη και παρέμεινε τελικά στο έδαφος.

Ο κ. Γάτος, ο οποίος βρισκόταν και χθες στο μέτωπο της πυρκαγιάς, δεν ήταν σε θέση να δώσει τις ακριβείς ώρες έναρξης επιχείρησης των αεροσκαφών. Εκείνο που σημείωσε είναι ότι από τη στιγμή που τα όργανα του αεροπλάνου και του ελικοπτέρου έδειξαν βλάβη δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν στον αέρα. Άμεσα, όπως είπε, κλήθηκαν αεροσκάφη από τη Θεσσαλονίκη, αναπληρώνοντας το κενό.

Όσο για την μετάβαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος στο νησί, ο περιφερειακός διοικητής τη χαρακτήρισε αναμενόμενη, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, προκειμένου να υπάρχει ιδία άποψη στην ηγεσία για την εξέλιξη μιας επιχείρησης, που σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε, κρίθηκε ικανοποιητική.

Άλλες πληροφορίες ωστόσο, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν και στο έκτακτο Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο που συγκλήθηκε προχθές στη Σκόπελο, έλεγαν ότι η επιχείρηση έμεινε για ώρες «γυμνή» από αεροσκάφη, εξαιτίας της βλάβης. Αρχικά μάλιστα ως πρόσχημα παρουσιάστηκε ότι έφυγαν για να επιχειρήσουν σε φωτιά στο Μαρμάρι, αλλά αργά το μεσημέρι και αφού έγινε παραδεκτή η βλάβη κλήθηκαν αεροσκάφη από τη Θεσσαλονίκη.

Και τη χθεσινή ημέρα στο μεταξύ αντιμετωπίστηκαν αναζωπυρώσεις, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γάτο οι φλόγες δεν ξέφυγαν από την έκταση, στην οποία περιορίστηκε αρχικά. Όπως ενημέρωνε, κάηκαν 300 στρέμματα και μάλιστα στα 200 η φωτιά πέρασε έρπουσα, δηλαδή δεν προκάλεσε μεγάλη καταστροφή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου