ΤΟΠΙΚΑ

Προσαυξήσεις με καθυστέρηση 2,5 ετών βάζει η καινούργια ρύθμιση του ΟΑΕΕ

προσαυξήσεις-με-καθυστέρηση-25-ετών-βάζ-543473

Στις επιχειρήσεις με διακανονισμένες οφειλές στο ΙΚΑ το 2012

Μείζον θέμα προκύπτει με τη νέα ρύθμιση του ΟΑΕΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ για τις επιχειρήσεις που είχαν υπαχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση του σχετικού Νόμου του 2012. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεώνονται να υπαχθούν στο νέο καθεστώς χωρίς να έχουν δυνατότητα επιλογής και να πληρώσουν προσαυξήσεις με καθυστέρηση 2,5 χρόνων!

Τουλάχιστον αυτό συνέβη, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Αριστείδης Παπανδρέου, στη περίπτωση επαγγελματία – πελάτη του, που με την αυτοδίκαια υπαγωγή στη νέα ρύθμιση του ΟΑΕΕ του Ν. 4321 του 2015 καλείται να πληρώσει ποσό μεγαλύτερο κατά 10.000 ευρώ από το οφειλόμενο, το οποίο μειώθηκε στις 50.000 ευρώ αν και ο οφειλέτης κατέβαλε τις δόσεις με συνέπεια.

Ο επιχειρηματίας όφειλε στο ΙΚΑ 70.000 ευρώ που είχαν διακανονιστεί το 2012. Με τη υποχρεωτική υπαγωγή στο νέο καθεστώς, ο πρόεδρος του ΣΟΛ, εξήγησε ότι «οι νέες προσαυξήσεις φτάνουν στο ποσό των 14.000 ευρώ και μειώνονται στις 7.000 λόγω του Νόμου. Στο τελικό ποσό υπολογίζεται το επιτόκιο 3% ανά έτος περίπου στις 6.000 ευρώ παραπάνω και τελικά η επιχείρηση οφείλει προσαυξήσεις, επιτόκιο και σύνολο καταβολών των δόσεων από εδώ και πέρα περίπου 10.000 ευρώ παραπάνω απ’ ότι χρωστούσε».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί η νέα ρύθμιση να μην είναι υποχρεωτική ή να δίνει τη δυνατότητα επιλογής. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον προηγούμενο Νόμο της ρύθμισης και εδώ και δύο – δυόμισι χρόνια πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους. Μάλιστα έχουν πληρώσει ένα αρκετά σεβαστό μέρος του κεφαλαίου δηλαδή της κύριας οφειλής, που είχαν προς το ΙΚΑ».

«Με τον τελευταίο Νόμο του Μαρτίου του 2015, τον 4321, επανυπολογίζονται οι προσαυξήσεις, οι οποίες δεν μένουν «παγωμένες», όπως είχε συμφωνηθεί αρχικώς, δηλαδή τέλη του 2012 αρχές του 2013 που έκαναν την αρχική ρύθμιση.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι προσαυξήσεις να εκτινάσσονται στα ύψη. Αν και γίνεται μείωση των προσαυξήσεων κατά 50%, η δόση βγαίνει μεγαλύτερη, ενώ για τις επιχειρήσεις με οφειλή πάνω από 15.000 προκύπτει και ο τόκος του 3% ανά έτος», κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου