ΤΟΠΙΚΑ

Κάλεσμα συνεργασίας στην Κίνα

κάλεσμα-συνεργασίας-στην-κίνα-851206

Σε στενή συνεργασία για την οικονομική ανάκαμψη, την ανάσχεση της εξάπλωσης των πυρηνικών και το περιβάλλον κάλεσε ο Μπαράκ Ομπάμα στην «επίσημη πρώτη» του στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου με την Κίνα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων εκ μέρους του Πεκίνου στη σκιά της καταστολής των Ουιγούρων.
Απευθυνόμενος στην πρώτη, διήμερη, συνεδρίαση του Στρατηγικού και Οικονομικού Διαλόγου που εγκαινίασε η νέα αμερικανική διακυβέρνηση με την Κίνα, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σε στενότερη συνεργασία στο διεθνές οικονομικό τοπίο, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν αμοιβαίο συμφέρον στη στήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας.
«Η παρούσα κρίση κατέστησε σαφές ότι οι επιλογές που γίνονται εντός των συνόρων μας αντανακλούν στην παγκόσμια οικονομία και αυτό είναι πραγματικό όχι μόνο για τη Νέα Υόρκη και το Σιάτλ, αλλά εξίσου για τη Σαγκάη και τη Σεντζέν» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την έναρξη των συνομιλιών στην Ουάσινγκτον.
«Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι σε έναν ισχυρό διμερή και πολυμερή συντονισμό» επισήμανε και χαρακτήρισε τις σχέσεις με την Κίνα από τις σημαντικότερες για τη χώρα του.
Ως προς το θέμα της εξάπλωσης των πυρηνικών, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε ειδικά στο Ιράν και τη Βόρειο Κορέα, επισημαίνοντας ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν μεγάλη ευθύνη να ηγηθούν της προσπάθειας για την ανάσχεση της διασποράς τους, μαζί με την ευθύνη να οικοδομήσουν οικονομική σταθερότητα και ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
Υπογράμμισε ότι η Κίνα πρέπει να συνεχίσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ για να επιτύχουν την αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας και να τής καταστήσει σαφές ότι ο δρόμος της ασφάλειας και του σεβασμού περνά μόνο μέσα από την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της διεθνούς κοινότητας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης το Πεκίνο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Οι Αμερικανοί πιστεύουν ακράδαντα ότι η θρησκεία και ο πολιτισμός όλων των ανθρώπων πρέπει να είναι σεβαστός και να προστατεύεται, και ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφέρουν τη γνώμη τους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες στην Κίνα» τόνισε.
Αναφέρθηκε ακόμη στην κλιματική αλλαγή: «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είναι οι δύο από τις μεγαλύτερες σε κατανάλωση ενέργειας χώρες στον κόσμο. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να βρεθεί μία διεθνής απάντηση στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή» τόνισε.
Εκ μέρους της Κίνας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ουάνγκ Κισάν δήλωσε πεπεισμένος ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει τάσεις υποχώρησης και επισήμανε ότι η κυβέρνησή του έχει υψηλές προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο κατά τις συνομιλίες με αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ακολουθώντας στο βήμα την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία εγκαινίασε τις υψηλού επιπέδου συνομιλίες, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης είπε ότι πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομία «βρίσκεται σε μία κρίσιμη στιγμή για να βγει από την κρίση και να περάσει στην ανάκαμψη».
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιθνερ είχε καλωσορίσει νωρίτερα τον Ουάνγκ Κισάν και άλλους 150 Κινέζους προσκεκλημένους στις συνομιλίες, λέγοντας ότι η Κίνα έχει περάσει από μία αξιοθαύμαστη οικονομική «μεταμόρφωση».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου