ΤΟΠΙΚΑ

Οι επισημάνσεις Παπούλια

οι-επισημάνσεις-παπούλια-851206

Το έχουμε θίξει πολλές φορές για όλα όσα συνθέτουν τη σημερινή εικόνα της ελληνικής κοινωνίας. Επανερχόμαστε, καθώς είναι πρόσφατη η επισήμανση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Η κρίση εμπιστοσύνης, είπε ο ανώτατος άρχων της χώρας, απέναντι στο πολιτικό σύστημα είναι βαθιά, κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας. Κάθε είδους διευκολύνσεις και πελατειακές συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά, ενώ η επιτυχία αντιμετωπίζεται συχνά ως εξαιρετική ικανότητα, ακόμη και αν επήλθε με όρους αναξιοκρατίας…
Την ίδια στιγμή, μόλις χθες, είχε ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ το περιοδικό Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας για τα ερευνητικά ιδρύματα, με τον Πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών να επισημαίνει χαρακτηριστικά: Γιατί να έλθουν στη χώρα μας οι Ελληνες ερευνητές με δύο χιλιάρικα, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά, όταν οι αμοιβές τους στο εξωτερικό είναι τουλάχιστον πέντε…
Θα μου πείτε, πώς σχετίζονται από τη μία οι παροτρύνσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και από την άλλη η παραγωγή ερευνητικού έργου στη χώρα μας. Και όμως. Από τη μία η λογική της ήσσονος προσπάθειας, που έχει γίνει κυρίαρχο γνώρισμα στην ελληνική κοινωνία, και η επιδίωξη παντί τρόπω της κατάληψης μίας κρατικοδίαιτης θέσης στο ελληνικό Δημόσιο, ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που δεν πληρούνται ούτε τα στοιχειώδη τυπικά προσόντα και από την άλλη η τύχη που επιφυλάσσει, μισθολογική και συνθηκών εργασίας, στο ερευνητικό δυναμικό της πατρίδας μας, που με το πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο του αποφασίζει να θυσιάσει τις μικρές χαρές της ζωής και να δουλέψει σκληρά με πολύ χαμηλές αμοιβές για την παραγωγή του σπουδαίου έργου, που γι’ αυτούς είναι στόχο ζωής; Μερικές χιλιάδες επιστήμονες, καθημερινά, κάνουν τη νύκτα – μέρα και φυτοζωούν στα τρία ερευνητικά ιδρύματα που υπάρχουν στη χώρα μας, το ΕΚΚΕ, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Δημόκριτο. Τι σχέση μπορούν να έχουν οι άνθρωποι αυτοί με όλους εκείνους που σύρονται καθημερινά στα βουλευτικά γραφεία ή έξω από τα γραφεία των Δημάρχων, με τη βοήθεια των οποίων διορίζονται κατά χιλιάδες, για να προστεθούν στις ατέρμονες ουρές του αδηφάγου ελληνικού Δημοσίου; Δύο εικόνες αντίθετες. Δυο διαφορετικές εικόνες μίας χώρας που πορεύεται χωρίς πυξίδα και μπούσουλα. Δυο εικόνες που τουλάχιστον θα λέγαμε ότι είναι ικανοποιητική με την έννοια ότι είναι πληθυσμιακά ισομεγέθεις. Αμ πώς; Στην περίπτωση των ερευνητών που εργάζονται στα τρία ερευνητικά ιδρύματα της χώρας ζήτημα είναι αν ο αριθμός τους ξεπερνά τα τρεις χιλιάδες άτομα, ενώ στον αντίποδα ο αριθμός τους ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες νοματαίους…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου