ΤΟΠΙΚΑ

Ανεξίτηλη η σφραγίδα του Χριστόπουλου

ανεξίτηλη-η-σφραγίδα-του-χριστόπουλο-851206

Πόλος έλξης δεκάδων επισκεπτών κάθε ηλικίας είναι το σπίτι όπου έζησε ο λαϊκός ζωγράφος Νίκος Χριστόπουλος, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του στην περιοχή. Ο θρυλικός καραβομαραγκός, ο οποίος αποτύπωνε με χρώματα τα σκαριά που ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς του, έμεινε στην ιστορία με τις ζωγραφιές του, οι οποίες κοσμούν κάθε γωνιά του σπιτιού του. Το μεγάλο πέτρινο κτίριο των αδελφών Χριστόπουλου, που κατασκευάστηκε στα 1890-95 από τον ιδρυτή του ταρσανά Αθ. Χριστόπουλου, βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον ταρσανά. Σ’ ένα δωμάτιο αυτού του οικήματος υπάρχει η έκθεση του λαϊκού ζωγράφου Ν. Χριστόπουλου. Πρόκειται για το χώρο που διέμενε και ζωγράφιζε, καθώς υπήρξε για τον ίδιο και υπνοδωμάτιο και χώρος δημιουργίας. Το μικρό, ψηλοτάβανο δωμάτιο, είναι γεμάτο από τις ζωγραφιές του Χριστόπουλου, που αποσπούν τον θαυμασμό του επισκέπτη, ενώ στον ίδιο χώρο βρίσκονται το κρεβάτι του ζωγράφου, λιγοστά έπιπλα και προσωπικά αντικείμενα, που μαρτυρούν την μεγάλη αγάπη που έτρεφε για την θάλασσα.
Η περίφημη έκθεση του Χριστόπουλου παραμένει όπως ακριβώς την άφησε ο ίδιος πριν πεθάνει και είναι επισκέψιμη για το κοινό οποιαδήποτε μέρα και ώρα με ελεύθερη είσοδο, αρκεί να υπάρξει προκαθορισμένο ραντεβού. Η έκθεση λειτουργεί χάρη στη φροντίδα των σημερινών ιδιοκτητών, οι οποίοι με δική τους πρωτοβουλία και μεράκι την συντηρούν και έχουν την ευθύνη της, ενώ στα 1987-89, έγιναν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης κι επισκευών τόσο στο δωμάτιο της έκθεσης, όσο και σ ολόκληρο το κτήριο, εσωτερικά κι εξωτερικά, καθώς και αντικατάσταση της καταρρέουσας σκεπής. Το κτίριο διατηρεί αναλλοίωτη την εικόνα του στο χρόνο και δέχεται ομαδικές αλλά και μεμονωμένες επισκέψεις φιλότεχνων, αλλά και σχολείων, προκείμενου οι μαθητές να γνωρίσουν το έργο ενός αυθεντικού λαϊκού ζωγράφου, γέννημα-θρέμμα της περιοχής μας. “Ακόμη, αρκετοί ερευνητές, φοιτητές κλπ. έρχονται για να αντλήσουν στοιχεία
για το ζωγράφο, το έργο του και τη λαϊκή τέχνη γενικότερα και να τα χρησιμοποιήσουν στις μελέτες τους” αναφέρει ο κ. Γρηγόρης Καρταπάνης, ανεψιός του μεγάλου ζωγράφου.

Ζωγραφιές και ομοιώματα ιστιοφόρων

Εργα του σπουδαίου δημιουργού κοσμούν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, στην Μακρινίτσα, την Βιβλιοθήκη Ζαγοράς και πάρα πολλές ιδιωτικές συλλογές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΗΚΙ εξέδωσε δίγλωσσο λεύκωμα στα ελληνικά και τα γαλλικά, για το έργο του Χριστόπουλου. Εχουν πραγματοποιηθεί διάφορα αφιερώματα για το έργο του λαϊκού ζωγράφου που αναπτύσσει πολλά θέματα όπως πλεούμενα, προσωπογραφίες, ναυμαχίες, λιμάνια, ταρσανάδες, γοργόνες και άλλα. Εντυπωσιακά είναι επίσης τα ομοιώματα ιστιοφόρων, οι νεροκολοκύθες με ανθρώπινη μορφή και άλλα αντικείμενα που έχουν δημιουργηθεί από τα επιδέξια χέρια του Νίκου Χριστόπουλου, ο οποίος από μικρό παιδί εργάστηκε στον ταρσανά της οικογένειας, για να αποτυπώσει εν συνεχεία τις εμπειρίες του στην μετέπειτα ζωγραφική του δημιουργία. “Η καλλιτεχνική του φύση εκδηλώθηκε αρκετά νωρίς», όπως σημειώνει κι ο ίδιος στα απομνημονεύματα του, αφού από μικρός, μόλις έβλεπε κάποιο όμορφο σκαρί, το σχεδίαζε με μολύβι. «Βέβαια, απ αυτά τα πρωτόλεια ιχνογραφήματα δεν σώθηκε τίποτε, όμως σίγουρα αποτέλεσαν την “πρώτη ύλη” για τις κατοπινές θαλασσογραφίες του. Παράλληλα διέθετε και την ικανότητα του στιχοπλόκου και από τις αρχές του αιώνα μας διασώθηκαν αρκετά στιχουργήματα του” αναφέρει ο κ. Καρταπάνης. Τα προσωνύμια “Ζωγράφος του Ταρσανά” κι “Αταξίδευτος ταξιδευτής” που του απέδωσε ο Κίτσος Μακρής, είναι χαρακτηριστικά του έργου και της προσωπικότητας του δημιουργού, ο οποίος δεν ταξίδεψε, σημειωτέον, ποτέ.
Για το έργο του γράφτηκαν πολλά άρθρα, ενώ συμμετείχε και σε αρκετές εκθέσεις, σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο, αλλά και στο εξωτερικό, όπως η Γενεύη. Οσοι επιθυμούν να δουν από κοντά την έκθεση έργων του Χριστόπουλου, μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα 2421088328, είτε στο κινητό του κ. Καρταπάνη 6974318906, προκειμένου να καθορίσουν το ραντεβού για την επίσκεψή τους. Την έκθεση στα Πευκάκια έχουν επισκεφθεί πάρα πολλοί επώνυμοι από τον καλλιτεχνικά και πνευματικό χώρο, ως φόρο τιμής στην μνήμη ενός ξεχωριστού ανθρώπου και το ενδιαφέρον παραμένει αναλλοίωτο από ντόπιους και ξένους φίλους του πολιτισμού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου