ΤΟΠΙΚΑ

Κόντρα κορυφής για τη γρίπη

κόντρα-κορυφής-για-τη-γρίπη-851206

Για «κινδυνολογία» είτε από «άγνοια» είτε από «κομματική σκοπιμότητα» κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, σε απαντητική του επιστολή προς τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος νωρίτερα είχε εκφράσει ανησυχία για «έλλειψη επιχειρησιακού σχεδιασμού» από πλευράς κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε χθες Παρασκευή επιστολή στον πρωθυπουργό, στην οποία αφού εκφράζει, όπως αναφέρει, «την έντονη ανησυχία μου -ανησυχία που διαπίστωσα να συμμερίζεται και ο ιατρικός και επιστημονικός κόσμος της χώρας- για την έλλειψη ενός σοβαρού επιχειρησιακού σχεδιασμού, προετοιμασίας και συντονισμού».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εκ νέου τη σύσταση και τη λειτουργία σε διαρκή βάση ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κατάστασης και για το συντονισμό όλων των απαραίτητων κινήσεων και αποφάσεων.

Απάντηση σε υψηλούς τόνους

Απαντώντας, ο κ. Καραμανλής εκφράζει τη λύπη του, διότι, όπως αναφέρει, «με την επιστολή σας, αποδεικνύετε είτε άγνοια είτε πρόθεση κομματικής προσέγγισης σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα» και προσθέτει ότι είναι «θλιβερό να επιχειρείται τη στιγμή αυτή η εκμετάλλευση ενός τέτοιου ζητήματος για κομματικές σκοπιμότητες».
Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ληφθεί «όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα και, επιπλέον, «στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, έχει καταρτιστεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων».
«Σε ό,τι αφορά τις βασικές εισηγήσεις σας θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι αποτελούν, ήδη, πραγματικότητα: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας έχει αναπτύξει η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με το παρελθόν, από το 2005» αναφέρει ο κ. Καραμανλής και προσθέτει ότι αυτό «πρόκειται να επικυρωθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή, που συνεδριάζει για δεύτερη φορά την ερχόμενη εβδομάδα».
«Δεν κατανοώ γιατί αγνοείτε ακόμη και τη λειτουργία Διυπουργικής Επιτροπής, την οποία συγκάλεσα για πρώτη φορά στις 2 Μαΐου 2009, και εισηγείστε τώρα τη συγκρότησή της, δηλαδή τρεις μήνες περίπου μετά.
»Θα έπρεπε επίσης να μη λησμονείτε ότι, για όλα αυτά τα θέματα, ο Υπουργός Υγείας έχει ήδη ενημερώσει την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Σας πληροφορώ ότι θα επανέλθει, την ερχόμενη εβδομάδα και, φυσικά, όποτε χρειαστεί στο μέλλον» αναφέρει ο πρωθυπουργός.
«Είναι αυτονόητο ότι ο ισχυρισμός σας για υποτιθέμενη «έλλειψη σχεδίου», καθώς και ο ισχυρισμός σας ότι η Χώρα μας είναι, δήθεν, «περισσότερο ευάλωτη» βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι όχι μόνον αβάσιμοι, αλλά και κινδυνολογικοί», προσθέτει.
«Είναι ανεπίτρεπτο να γίνεται αβασάνιστα υιοθέτηση ακραίων σεναρίων. Αυτή η στάση σας σήμερα αδικεί και την ωριμότητα της Κοινωνίας, το κύρος των επιστημόνων μας και την ικανότητα των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών» καταλήγει ο Κ. Καραμανλής.

Το ΠΑΣΟΚ

Σχολιάζοντας την επιστολή Καραμανλή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, χαρακτήρισε «λυπηρό» ότι σε ένα τέτοιο θέμα «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και ότι η απάντησή του «τόσο ως προς το ύφος, όσο και ως προς την ουσία» δείχνει «τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται».
«Πιστεύει ειλικρινά ο κ. Καραμανλής, πως οι Έλληνες πολίτες θεωρούν ότι υπάρχει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και επαρκής ενημέρωση των πολιτών; Εάν το πιστεύει, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι έχει χάσει πλέον κάθε επαφή με την πραγματικότητα και την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Και «πόλεμος»
εκπροσώπων

Νωρίτερα, η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου, είχε απαντήσει ότι υπάρχει πλήρες σχέδιο και κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι δεν είναι ενημερωμένος. Και πρόσθεσε: «Γιατί αν δεν είναι γκάφα αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Παπανδρέου, είναι πρόθεση να προσπαθεί να δημιουργήσει πανικό στους Έλληνες για ένα θέμα που απασχολεί όλους τους πολίτες όλων των χωρών του κόσμου και για το οποίο έχουν γίνει και γίνονται όλα τα απαραίτητα βήματα».
«Προσπερνώ την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην επιστολή αυτή, αντίδραση η οποία δεν ήταν στο ύψος των περιστάσεων» ανταπάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και, αφού επικαλέστηκε δήλωση του Δ. Αβραμόπουλου για την κατάσταση στη χώρα, σημείωσε ότι το αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο για τα στατιστικά στοιχεία εξάπλωσης του ιού, λέει ότι η Ελλάδα έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη. «Δεν το γνώριζε αυτό ο κύριος υπουργός ή σκοπίμως παραπλανά τους πολίτες» αναρωτήθηκε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου