ΤΟΠΙΚΑ

Πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Ε.Ε.

πενήντα-χρόνια-από-την-ίδρυση-της-ε-ε-851206

Η 50η επέτειος των ιδρυτικών συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκει την Ευρώπη χωρίς Σύνταγμα. Εδώ και ενάμιση χρόνο η διαδικασία επικύρωσης του νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος έχει «παγώσει». Το μόνο βέβαιο είναι ότι το 2007 θα είναι χρονιά έντονων ζυμώσεων με στόχο τη σύγκλιση των απόψεων για το νέο Σύνταγμα.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από το νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια στην εκδήλωση με θέμα «Εθνική κυριαρχία και Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Δ. Σαράτσης», από τη Νομαρχία Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου και κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου PARIS Χ, Michel Troper.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την 50η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης και ενόψει της πανηγυρικής Συνόδου Κορυφής, στο τέλος Μαρτίου που συγκαλείται ειδικά για την ιστορικής σημασίας επέτειο.
Στην ομιλία του ο νομάρχης υπογράμμισε στην πανηγυρική Σύνοδο στηρίζονται πολλές από τις ελπίδες για την αναθέρμανση της συζήτησης και την εκ νέου δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών.
«Η αναθέρμανση της συζήτησης αποτελεί μία ευκαιρία να επανεξετάσουμε τα επιχειρήματα όσων αντιτάχθηκαν στο Ευρωσύνταγμα. Οι κυριότερες αντιδράσεις στο Ευρωσύνταγμα εμπνέονταν από μία δυσπιστία και καχυποψία απέναντι σε «υπερεθνικές» λογικές που συρρικνώνουν τον παραδοσιακό ρόλο του κράτους – έθνους.
Μοιραία λοιπόν η συζήτηση στρέφεται στις πηγές νομιμοποίησης τόσο του υφιστάμενου ενωσιακού οικοδομήματος, όσο και της πιθανής μελλοντικής ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
Πρέπει επομένως να εξετάσουμε εάν η χρήση των παραδοσιακών εννοιών είναι σε θέση πρώτον, να δικαιολογήσει το υφιστάμενο ενωσιακό σύστημα και δεύτερον να νομιμοποιήσουν τη μετεξέλιξη της Ένωσης σε μία πραγματική Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία», ανέφερε.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Αν. Βολιώτης τόνισε από την πλευρά του ότι για τους δικηγόρους «γεννάται ένα εύλογο ερώτημα. Αν βρισκόμαστε δηλαδή μπροστά στην αναζήτηση ενός Ενιαίου Νομικού Χώρου, η θέσπιση του οποίου δεν αποτελεί μόνο επιδίωξη ορισμένων κλειστού κύκλου ειδικών ή επαγγελματιών, αλλά είναι κατεξοχήν πολιτικό αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών, συνδεόμενο με τις φοβίες και ανασφάλειες για βασικά αγαθά, όπως είναι η ελευθερία, η ασφάλεια, η απονομή της δικαιοσύνης, που στο νέο διευρυμένο χώρο, των 500 εκατομμυρίων πολιτών βρίσκονται μπροστά σε κινδύνους ανατροπής».
Τον καθηγητή Michel Troper προλόγισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κων. Μπαγιάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολυδιάσταση προσωπικότητα του κεντρικού ομιλητή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου