ΤΟΠΙΚΑ

Αναστολή υπηρεσιών από φυσικοθεραπευτές; ~ Ήδη έκλεισαν 6-7 εργαστήρια στη Μαγνησία

αναστολή-υπηρεσιών-από-φυσικοθεραπε-554304

Σε απόγνωση τα υπόλοιπα 120, σε κάθε ένα από τα οποία οφείλονται πάνω από 25.000 ευρώ

Στην αναστολή παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και έναρξη κινητοποιήσεων, προσανατολίζονται οι φυσικοθεραπευτές και στη Μαγνησία, που ζητούν την παρέμβαση των βουλευτών του νομού ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα του κλάδου.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ηδη 6-7 κέντρα Φυσικοθεραπείας στη Μαγνησία έβαλαν λουκέτο από την έναρξη της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και μετά καθώς σε καθέναν από τους 120 φυσικοθεραπευτές του νομού, οφείλονται από 25.000 ευρώ και πάνω, όπως εκτιμάει ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας κ. Στέλιος Σιουμουρέκης.

«Εχουμε λαμβάνειν από το Νοέμβριο του 2011 και οι οφειλές των ασφαλιστικών φορέων συνεχώς αυξάνονται. Για να αντιληφθούν οι αναγνώστες σας το μέγεθος του προβλήματος που βιώνουμε καθημερινά, τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Σιουμουρέκης, αξίζει να τονιστεί ότι από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και σήμερα, έχουμε πληρωθεί μόνο δύο μήνες. Πάσχα κάναμε με τις ευχές του ΕΟΠΥΥ ο οποίος δημιουργεί ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας. Αλλοι κλείνουν τα φυσικοθεραπευτήρια καθώς δεν βγαίνουν, άλλοι φεύγουν στο εξωτερικό, άλλοι μένουμε και προσφέρουμε υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, δίχως να πληρωνόμαστε. Αυτό είναι εξοργιστικό, είναι απαράδεκτο», αναφέρει ο Πρόεδρος και διερωτάται μέχρι πότε ο ΕΟΠΥΥ θα βρίσκεται σε στάση πληρωμών.

«Η νέα Κυβέρνηση μετράει 3 μήνες στην εξουσία, εν τούτοις δεν εννοεί να ασχοληθεί με τα φλέγοντα θέματα του κλάδου των φυσικοθεραπευτών, μολονότι υπάρχουν επανειλημμένες οχλήσεις από την πλευρά μας προς το Υπουργείο Υγείας», επισημαίνει και στο υπόμνημά του προς τους βουλευτές του νομού ο κ. Σιουμουρέκης, τονίζοντας ότι «οι Ελληνες πολίτες έχουν και δικαιώματα, όχι μόνον υποχρεώσεις έναντι του Κράτους και δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αφού το Κράτος δείχνει ασυνέπεια και αναλγησία. Πρέπει οι Κυβερνήσεις να αντιληφθούν ότι δικαίωμα ικανοποίησης οικονομικών απαιτήσεων έχουν όλοι οι εργαζόμενοι που προσφέρουν υπηρεσίες για το Κράτος, είτε σαν μισθωτοί, είτε σαν συμβεβλημένοι πάροχοι υγείας.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει σ’ ένα άτυπο «κούρεμα» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, για οφειλές προς τους 2.200 συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές όλης της χώρας από το 2011. Με πρόσχημα την εκκαθάριση των απαιτήσεων και τη γραφειοκρατία στα ασφαλιστικά ταμεία ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, Οίκο Ναύτου, ΤΥΔΚΥ κ.α., ο Οργανισμός αρνείται πεισματικά να εξοφλήσει τα οφειλόμενα, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σήμερα περίπου στα 70 εκατομμύρια ευρώ. Η διαδικασία πληρωμών δεν προχωράει, παρά το γεγονός ότι οι Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες έχουν ολοκληρώσει το έργο τους στο σύνολο των παρόχων. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ο Οργανισμός προχώρησε στην εξόφληση του Ιανουαρίου 2015, αφήνοντας σε εκκρεμότητα όλες τις προηγούμενες οφειλές.

Η τακτική αυτή οδηγεί σε οικονομική ασφυξία, χωρίς να διαφαίνεται κάποια προοπτική αντιμετώπισης του προβλήματος», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΔΕ του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας. «Δεν μπορεί το Κράτος να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες, σε βάρος των ιδιωτών παρόχων. Δεν μπορεί επίσης, την ώρα που δεν είναι συνεπής έναντι των παρόχων, να επιβάλλει οριζόντιες περικοπές όπως το claw back και rebate. Θεωρούμε αυτονόητη την κατάργηση των απαράδεκτων αυτών μέτρων και υπογραμμίζουμε ότι οι πάροχοι πρέπει να πληρώνονται στην ώρα τους και με βάση αυτά που εκτελούν. Για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις δεν πληρώθηκε κανείς άλλος!

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος φυσικοθεραπευτών, καταλήγει ο κ. Σιουμουρέκης, λόγω της καθυστέρησης της Κυβέρνησης να ασχοληθεί με τα φλέγοντα θέματα του κλάδου, οδηγείται δυστυχώς προς την αναστολή της παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και στην έναρξη κινητοποιήσεων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου