ΤΟΠΙΚΑ

Εκφράζει φόβους για θερμό επεισόδιο

εκφράζει-φόβους-για-θερμό-επεισόδιο-851206

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας από την κυβέρνηση συνολικό σχεδιασμό εν όψει της έκθεσης προόδου της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τον προσεχή Δεκέμβριο.
Μιλώντας στη συνεδρίαση του κύκλου εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ο Γιώργος Παπανδρέου -ο οποίος έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο ταξίδι της υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα- σημείωσε ότι εν όψει και των αποφάσεων που θα ληφθούν στα τέλη του έτους σε επίπεδο ΕΕ, η Ελλάδα δεν πρέπει να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η θέση της είναι δεδομένη.
Παράλληλα, καταδίκασε τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι σε θέση, όπως φάνηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, να χειριστεί δύσκολα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, επανέλαβε ότι στηρίζει την πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η οφείλει να υλοποιήσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις τις οποίες ανέλαβε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Σχετικά με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει έρθει στη θέση του ΠΑΣΟΚ, παρά τα όσα έλεγε για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Στο ζήτημα αυτό έχασε την ιστορική ευκαιρία, την οποία προσέφερε η στρατηγική του Ελσίνκι, που έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να λύσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέσω της Χάγης μέσα από ένα χρονοδιάγραμμα που θα δέσμευε την Τουρκία και από θέση ισχύος» τόνισε.
Σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την προσπάθεια της Τουρκίας να καταστήσει διμερές το συγκεκριμένο θέμα, όπως και ότι ζητά ανταλλάγματα με θέμα τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Αναφορικά με το θέμα της ΠΓΔΜ και την πρόσφατη επίσκεψη του διαπραγματευτή του ΟΗΕ στην Αθήνα και τα Σκόπια, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει ακόμη την Αξιωματική Αντιπολίτευση για τις τροποποιήσεις του Μάθιου Νίμιτς και επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερή στην εθνική κόκκινη γραμμή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου