ΤΟΠΙΚΑ

Παραγωγή ζωοτροφών σε δημόσιες εκτάσεις ~ Πρίντζος καλεί υπουργό

παραγωγή-ζωοτροφών-σε-δημόσιες-εκτάσ-559695

Πιέζει ο Α.Σ. Βόλου για την παραχώρηση – Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για συμμετοχή σε δημοπρασία που γίνεται από την Π.Ε. Λάρισας

Η αξιοποίηση των δημοσίων εκτάσεων της Κάρλας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου προκειμένου να καλλιεργηθούν για την παραγωγή ζωοτροφών όπως έχει προτείνει ο Νικήτας Πρίντζος, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επί της ουσίας ο κ. Πρίντζος επιθυμεί να θέσει την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου προ των ευθυνών της, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να δοθεί το πράσινο φως για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου- σύμφωνα με τα όσα προτείνει ο κ. Πρίντζος- με δικό του μηχανολογικό εξοπλισμό και δικό του προσωπικό μπορεί να αναλάβει την καλλιέργεια παρακάρλιων εκτάσεων του Δημοσίου, για παραγωγή ζωοτροφών όπως καλαμπόκι, κριθάρι, τριφύλλι, που θα διατίθενται δωρεάν ή σε συμβολική τιμή στους κτηνοτρόφους, με σκοπό να στηριχθεί ο κλάδος που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό υπάρχουν περίπου 10.000 στρέμματα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προκειμένου να καλλιεργηθούν για την παραγωγή ζωοτροφών.

Μάλιστα εάν δοθεί το πράσινο φως, υπολογίζεται ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου θα μπορεί να διαθέσει από 6.000 μέχρι 10.000 τόνους ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους της περιοχής , με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες 30 περίπου χωριών σε ποσοστό ζωοτροφών 30 – 50%.

Εναλλακτικό σενάριο

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου, ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης- που σημειωτέον αρχικά είχε εκφραστεί θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο- εξετάζει σοβαρά την προοπτική να συμμετέχει «χτυπώντας» στη δημοπρασία που γίνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, περίπου 3.500 στρεμμάτων, την οποία και θα καλλιεργήσει υλοποιώντας το παραπάνω πιλοτικό σχέδιο για την παραγωγή ζωοτροφών που θα διατίθενται δωρεάν στους κτηνοτρόφους. Η σχετική νομοθεσία βάση των όσων προβλέπει ρητά, δίνει το δικαίωμα στους Συνεταιρισμούς να συμμετέχουν σε παρόμοιους διαγωνισμούς και αυτό είναι ένα θέμα που εξετάζεται πολύ σοβαρά και δεν αποκλείεται να υλοποιηθεί από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου. «Έχουμε χρέος όλοι να βάλουμε πλάτη για να επιβιώσει η κτηνοτροφία. Από 6.500 κτηνοτροφικές μονάδες έχουν μειωθεί στις 3.000, ενώ συρρικνώνεται και η αιγοπροβατοτροφία» τόνισε ο κ. Πρίντζος ξεκαθαρίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο Α.Σ Βόλου από την πρωτοβουλία αυτή δεν στοχεύει να αποκομίσει κέρδος , αρκεί όμως η Πολιτεία να παραχωρήσει τις δημόσιες εκτάσεις αυτές και μάλιστα για τουλάχιστον μία επταετία ώστε να μπορεί να αποδώσει.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου