ΤΟΠΙΚΑ

Με πρόστιμα κινδυνεύουν όσοι δεν έχουν δηλώσει γεωτρήσεις

με-πρόστιμα-κινδυνεύουν-όσοι-δεν-έχου-559718

Παράταση ζητούν οι νέοι αγρότες καθώς εκπνέει η προθεσμία

Σε απόγνωση βρίσκονται οι περισσότεροι αγρότες της χώρας, οι οποίοι καλούνται να νομιμοποιήσουν, μέσα σε μια πολυδαίδαλη γραφειοκρατική διαδικασία και με πρόσθετα έξοδα, τις υφιστάμενες, αλλά και νέες γεωτρήσεις, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα. Το μικρό χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις αποτελεί τροχοπέδη, καθώς δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν από τον περιορισμένο αριθμό των υπαλλήλων που υπηρετούν στις αρμόδιες υπηρεσίες της κάθε Περιφέρειας, με αποτέλεσμα μια άδεια να απαιτεί ακόμα και τρία χρόνια για να εκδοθεί.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο και με τους αγρότες που θέλουν να προχωρήσουν σε νέες γεωτρήσεις για να ποτίσουν τα χωράφια τους, αλλά είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν την απαιτούμενη άδεια, με αποτέλεσμα να πλήττεται ανεπανόρθωτα η αγροτική τους επιχείρηση.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων νομιμοποίησης των αρδευτικών γεωτρήσεων εκπνέει στις σε 10 ημέρες (30 Απριλίου) και αρκετοί είτε δεν έχουν καταθέσει ακόμα φάκελο, είτε η αίτησή τους δεν έχει προχωρήσει λόγω υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ζητούν παράταση

Παράταση για τις δηλώσεις αδειοδότησης των αρδευτικών γεωτρήσεων των οποίων η προθεσμία λήγει 30 Απριλίου, προκειμένου να μην αναγκαστούν να πληρώσουν πρόστιμο που προβλέπεται όσοι δεν προλάβουν να είναι εμπρόθεσμοι, ζητά η Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι οι παράνομες γεωτρήσεις θα αντιμετωπίζονται κατά τη δήλωσή τους ως νέες υδροληψίες, έπειτα από την καταβολή προστίμου, ενώ το πρόστιμο για όσους δεν προλάβουν να είναι εμπρόθεσμοι ορίζεται από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της απολήψιμης ποσότητας ύδατος, τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Ακόμη, όσοι δεν προλάβουν την προθεσμία έχουν να αντιμετωπίσουν το «λουκέτο», όπως τονίζει η ΠΕΝΑ.

Για να μην αναγκασθούν να πληρώσουν πρόστιμο όσοι δεν προλάβουν να είναι εμπρόθεσμοι, η Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά να δοθεί, μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υποβολή των αιτήσεων αδειοδότησης αρδευτικών γεωτρήσεων.

Τονίζεται τέλος «ότι η προστασία του περιβάλλοντος για την Π.Ε.Ν.Α. αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αναγκαιότητα και οι αγρότες είναι στην πράξη οι πιο σημαντικοί διαχειριστές του φυσικού οικοσυστήματος. Ωστόσο θεωρούμε ανεπίτρεπτο οι πολιτικές που εφαρμόζονται αντί να διευκολύνουν την αγροτική παραγωγή, να λειτουργούν εις βάρος της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα της αγροτικής δραστηριότητας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου