ΤΟΠΙΚΑ

Είπε ο γάϊδαρος τον πετεινό κεφάλα…

είπε-ο-γάϊδαρος-τον-πετεινό-κεφάλα-851206

Θυμίζει κάτι σαν καζάνι, που ενώ ήταν από καιρό στη φωτιά, περίμενε την τελευταία σταγόνα για να πετάξει το καπάκι του. Κάπως έτσι φαίνεται να λειτούργησε η δήλωση κυρίως του Δ. Τσάτσου και δευτερευόντως του Γ. Κασιμάτη για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου. Κυρίως η διευκρίνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι δεν ψηφίζει τώρα, δηλαδή τον ερχόμενο Μάρτιο, τον Καρ. Παπούλια για την Προεδρία, αν δεν προηγηθούν εθνικές εκλογές.
Η δήλωση του επιφανούς συνταγματολόγου Δημ. Τσάτσου ότι με αυτή την τακτική το ΠΑΣΟΚ ευτελίζει το Σύνταγμα και τον θεσμό του Προέδρου, ήταν η θρυαλλίδα που προκάλεσε το μπαράζ των σχετικών κυβερνητικών δηλώσεων (αλλά και των ανάλογων τοποθετήσεων από τα υπόλοιπα κόμματα).
Από καιρό ήταν γνωστό ότι η κυβέρνηση θα επεδίωκε να μεταφέρει τη θεματολογία της πολιτικής αντιπαράθεσης όχι στα κρίσιμα και αρνητικά για την ίδια ζητήματα της καθημερινότητας, της ακρίβειας και ανεργίας, της υποβάθμισης της διεθνούς μας θέσης και των εθνικών μας θεμάτων, αλλά στην άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην επανεκλογή του Προέδρου, απαιτώντας πρόωρες εθνικές εκλογές. Για να υποστηρίξει ότι η έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας του κόμματος που επιζητεί να αναλάβει την εξουσία είναι εμφανής σε ένα κορυφαίο θέμα, όπως η προστασία της αξιοπιστίας του Συντάγματος και των θεσμών.
Η αφορμή, όπως φαίνεται, δόθηκε. Από προχθές που διατυπώθηκε μέσω συνέντευξης στην “Καθημερινή” η θέση του κ. Δ. Τσάτσου, η πολιτική αντιπαράθεση προς το ΠΑΣΟΚ εξαντλείται σε αυτό το θέμα. Στο αν, δηλαδή, θα ξαναψηφίσει ή όχι τον Καρ. Παπούλια.
Παραδόξως ξεχνιέται το δεύτερο μισό της πρότασης του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ για την προεδρική εκλογή. Οτι τη συνδέει με την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Για “να φύγει η κυβέρνηση της Ν.Δ.”, όπως χαρακτηριστικά επαναλαμβάνει η αξιωματική αντιπολίτευση σε κάθε ευκαιρία.
Σίγουρα δεν είναι απλό θέμα να μπαίνουν στο πολιτικό παιχνίδι της αντιπαράθεσης οι συνταγματικές επιταγές. Είναι άραγε λιγότερο επιβλαβές για τη συνταγματική αξιοπιστία, να χρησιμοποιείς μία άλλη συνταγματική πρόβλεψη, όπως το χρόνο των εκλογών συγκεκριμένα, αναλόγως των κομματικών συμφερόντων και επιδιώξεων; Κι όμως αυτή η επιλογή του χρόνου κατά κανόνα έξω από τη συνταγματική επιταγή πάντα, αποτελεί τη μεγάλη πολιτική ευχέρεια του εκάστοτε πρωθυπουργού. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα.
Χθες, μέσω της ιστοσελίδας του, αναρωτιέται ο γνωστός πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος, σύμβουλος του κ. Κ. Καραμανλή, ο Γ. Λούλης: “Γιατί να προκαλέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλογές τον Μάρτιο αντί να αναμείνει για λίγο περισσότερο μια φυσιολογική φθορά της κυβέρνησης χωρίς ο ίδιος να διακινδυνεύσει το κόστος της καταψήφισης Παπούλια;”. Ετσι αποκρύπτεται όχι μόνο το αίτημα (δικαιωματικό και ορθό πολιτικά) του ΠΑΣΟΚ για άμεσες εκλογές, αλλά και η εκτίμηση που κάνει αυτό το κόμμα ότι η περαιτέρω παραμονή της κυβέρνησης της ΝΔ στο τιμόνι θα επιφέρει μεγαλύτερο κακό στη χώρα. Είναι μία εκτίμηση. Συμφωνείς ή διαφωνείς, υπάρχει, και αυτή υπαγορεύει πολιτικές κινήσεις.
Πέραν αυτών η επιδιωκόμενη συναίνεση από τώρα στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ουσιαστικά σημαίνει νομιμοποίηση. Ολων αυτών που αρνείται η αξιωματική αντιπολίτευση και που την οδηγούν στο αίτημα για εκλογές.
Αν από τη μια πλευρά γίνεται πολιτική εκμετάλλευση σε βάρος το Συντάγματος, από την άλλη γίνεται πολιτική εκμετάλλευση των απόψεων ενός κορυφαίου συνταγματολόγου. Ελπίζω εν αγνοία του…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου