ΤΟΠΙΚΑ

Μέτρα σοκ για τη γρίπη – Αργεί το εμβόλιο

μέτρα-σοκ-για-τη-γρίπη-αργεί-το-εμβόλ-851206

Παρά τις αρχικές προβλέψεις της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον ιό της νέας γρίπης, οι προβλέψεις αυτές αναθεωρούνται και πλέον εκφράζονται αμφιβολίες αν θα είναι εφικτή η διανομή του εμβολίου ακόμα και τον Οκτώβριο.
Υπό το φως αυτών των δεδομένων, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται και σε σημερινά φύλλα αθηναϊκών εφημερίδων, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας εκπονούν σχέδιο εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας το φθινόπωρο και μπροστά στο ενδεχόμενο σημαντικού αριθμού θανατηφόρων κρουσμάτων.
Το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης που έχει εκπονήσει ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, σε περίπτωση που η πανδημία πάρει εφιαλτικές διατάσεις προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
Απαγόρευση της κυκλοφορίας παντού και περιορισμό κατ’ οίκον.
Οργάνωση μεγάλων αθλητικών χώρων, όπως γήπεδα και κλειστά γυμναστήρια, που θα μετατραπούν σε κέντρα μαζικού εμβολιασμού, αλλά και πρόγραμμα εμβολιασμών πόρτα – πόρτα.
Επιστράτευση ακόμα και των φοιτητών της Ιατρικής, προκειμένου να υλοποιούνται με ταχύτητα οι μαζικοί εμβολιασμοί.
Στην προέκτασή του το έκτακτο σχέδιο προβλέπει και φρούρηση των φαρμακαποθηκών από το Στρατό για αποφυγή λεηλασιών σε περίπτωση πανικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του Υπουργείου Υγείας από τον ιό της γρίπης θα νοσήσουν 1.2000.000 παιδιά, από τα οποία τα 300.000 θα χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο!
Στο μεταξύ όλες τις προβλέψεις διέψευσε η πρωτοφανής ταχύτητα που εξαπλώνεται η νέα γρίπη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόκειται για την ταχύτερα μεταδιδόμενη πανδημία όλων των εποχών: «Η πανδημία του 2009 έχει εξαπλωθεί διεθνώς με ταχύτητα που δεν έχει προηγούμενο. Κατά τις προηγούμενες πανδημίες, οι ιοί της γρίπης χρειάζονταν πάνω από έξι μήνες για να εξαπλωθούν τόσο όσο εξαπλώθηκε η νέα γρίπη σε λιγότερο από έξι εβδομάδες» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Οπως δε αναφέρει ο Οργανισμός, καθώς πια δεν έχει νόημα η απλή καταγραφή, οι κυβερνήσεις στο εξής θα αναφέρουν μόνο τα πολύ σοβαρά κρούσματα και τους θανάτους.
Ετσι πλέον παραμένει άγνωστος και ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν μολυνθεί το τελευταίο διάστημα. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι ότι στην Ελλάδα θα νοσήσουν ένας στους τρεις, ενώ τα πιο απαισιόδοξα σενάρια κάνουν λόγο για τον μισό πληθυσμό. Ανάμεσα στα τελευταία -ήπια- κρούσματα που αφορούν Ελληνες είναι και μία ομάδα μαθητών που παρακολουθούν θερινό σχολείο της Βρετανίας.
Ανησυχία πάντως εκδηλώνεται παγκοσμίως, όχι μόνο για την ταχύτητα της νόσου, αλλά και για την επιθετικότητα. Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Ισπανίας, καθώς μία 33χρονη πέθανε, χωρίς να έχει άλλα προβλήματα υγείας, που θα εξηγούσαν την ραγδαία εξέλιξη της νόσου.

Χρήσιμες συμβουλές

Γενικότερα, όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα πρέπει να ενημερώνονται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ή από τους δικτυακούς τόπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (www. who. int) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ecdc. europa.eu) για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την πανδημία.
Οι ταξιδιώτες επιβάλλεται να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής, δηλαδή να πλένουν συχνά τα χέρια τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε νερό και σαπούνι μπορεί να γίνει χρήση των ειδικών καθαριστικών χεριών τα οποία περιέχουν αλκοόλ (με περιεκτικότητα τουλάχιστον 62% σε οινόπνευμα).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου