ΤΟΠΙΚΑ

Ελευθερία Φτούλη: «Μακροβούτι» ως χορογράφος

ελευθερία-φτούλη-μακροβούτι-ως-χορ-561894

Η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης σε ρόλο χορογράφου σε εθνικές ομάδες του εξωτερικού

Ηταν το 2006 όταν η Βολιώτισσα Ελευθερία Φτούλη, έκανε πραγματικότητα ένα όνειρο ζωής κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο ντουέτο στη συγχρονισμένη κολύμβηση στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξήχθη στη Βουδαπέστη. Την ίδια ώρα που η αθλητική της καριέρα απογειωνόταν και έκανε τους Ελληνες εθνικά υπερήφανους για τη διάκρισή της, έπαιρνε τη μεγάλη απόφαση να πει το «αντίο» στην πισίνα. «Αντίο» όμως δεν είπε στη συγχρονισμένη κολύμβηση που της χάρισε μεγάλες στιγμές. Εστω και έξω από την πισίνα, κάτω από τα ντεκ, η Ελευθερία Φτούλη, συνεχίζει μια λαμπρή καριέρα, από τη θέση της χορογράφου σε εθνικές ομάδες συγχρονισμένης κολύμβησης του εξωτερικού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τέσσερις ημέρες πριν την αναχώρησή της για την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να δουλέψει πάνω στη χορογραφία που έχει ετοιμάσει για το mix ντουέτο (άνδρας – γυναίκα) της Εθνικής ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης της Τουρκίας, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την επιτυχημένη αθλητική της καριέρα και για το νέο… μακροβούτι που επιχειρεί τα τελευταία χρόνια στα νερά της πισίνας από τη θέση της χορογράφου.

Αλλωστε όπως η ίδια επισημαίνει το «μικρόβιο» για το νερό δεν έφυγε ποτέ από μέσα της. Δεν είναι τυχαία η σταθερή τα τελευταία χρόνια συνεργασία της με την εθνική ομάδα της Ελβετίας!

Η αθλητική καριέρα

Η πρώτη επαφή της Ελευθερίας Φτούλη με το νερό της πισίνας, έγινε σε ηλικία μόλις 3 ετών. Το βάπτισμα του πυρός όμως στο άθλημα της συγχρονισμένης κολύμβησης έγινε το 1988, στο Κολυμβητήριο του Βόλου. Ηταν τότε που άρχιζε να ανθίζει στην Ελλάδα η συγχρονισμένη κολύμβηση και στο Κολυμβητήριο του Βόλου, τα πρώτα τους βήματα έκαναν περίπου 50 κορίτσια.

Το 1993 κλήθηκε στην Εθνική Ελπίδων και ήταν ουσιαστικά η πρώτη επαφή της με τον πρωταθλητισμό. Ενα χρόνο μετά ξεκίνησε την αθλητική της καριέρα στο ομαδικό και το 1995 μεταπήδησε στο ντουέτο. Μεγάλη δασκάλα για την ίδια αποτέλεσε η Χριστίνα Θαλασσινίδου που ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για να έρθει το άθλημα της συγχρονισμένης κολύμβησης στην Ελλάδα, πέρα από τις παγκόσμιες διακρίσεις που πέτυχε. Κλήθηκε να γίνει η παρτενέρ της Χριστίνας Θαλασσινίδου, κάτι που φαίνεται ότι αποτέλεσε για την Ελευθερία Φτούλη «σχολείο».

Με την επίσης Βολιώτισσα Ευανθία Μακρυγιάννη, η Ελευθερία Φτούλη «έδεσε» το 2004. Το ντουέτο χάρισε στη συγχρονισμένη κολύμβηση στην Ελλάδα, τις πρώτες μεγάλες διακρίσεις: 8η θέση στην Ολυμπιάδα του 2004, 8η θέση στο Παγκόσμιο στο Μόντρεαλ το 2005, 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό στη Βουδαπέστη το 2006.

Συνέχεια ως χορογράφος

Σήμερα είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού. Συνεχίζει την καριέρα της στη συγχρονισμένη κολύμβηση έστω και εκτός πισίνας από άλλο πόστο. «Είναι μικρόβιο, είναι τρόπος ζωής. Νομίζω ότι τελικώς είμαι φτιαγμένη να κάνω αυτό το πράγμα», λέει η Ελευθερία Φτούλη, που από το 2008 κάνει νέο… μακροβούτι ως χορογράφος σε Εθνικές ομάδες συγχρονισμένης κολύμβησης του εξωτερικού.

«Το πρώτο παράθυρο, μου άνοιξε ο προπονητής μου της περιόδου 2000- 2006. Το 2008 μου έγινε η πρώτη πρόταση να δημιουργήσω τις χορογραφίες των εθνικών ομάδων συγχρονισμένης κολύμβησης στο σόλο, το ντουέτο και το ομαδικό της Ουγγαρίας. Μέχρι τότε ήμουν μέσα στο νερό. Μου δόθηκε η ευκαιρία και αποδείχθηκε ότι το’ χω και εκτός νερού», επισημαίνει η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια.

Από το 2008, εν μέσω οικονομικής κρίσης κάτι που σημαίνει ότι τα μπάτζετ των Ομοσπονδιών μειώθηκαν και επιχειρήθηκε η εκμετάλλευση του ντόπιου ανθρώπινου δυναμικού, η Ελευθερία Φτούλη, κατάφερε να μπει στο προπονητικό team εθνικών ομάδων συγχρονισμένης κολύμβησης με τη νέα της επαγγελματική ταυτότητα ως χορογράφου. Αλλωστε ως πρωταθλήτρια έχει συνηθίσει στα δύσκολα. Οι δυσκολίες είναι απλώς μία νέα πρόκληση για την ίδια.

Από το 2013, η συνεργασία της με την εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης της Ελβετίας είναι σταθερή. Οδήγησε την εθνική ομάδα νεανίδων στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το καλοκαίρι του 2013. Τα κορίτσια της Ελβετίας «χόρεψαν» στο νερό υπό τις οδηγίες της Ελληνίδας και μάλιστα Βολιώτισσας Ελευθερίας Φτούλη.

Συνεργασία είχε και με την εθνική ομάδα της Τσεχίας το 2011, μετά δηλαδή την Ουγγαρία και ενώ διένυε την περίοδο της εγκυμοσύνης της.

Εδώ και ένα χρόνο έχει αναλάβει να δώσει το… ρυθμό στην εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης της Τουρκίας που μόλις τα τελευταία χρόνια ξεκινά με αξιώσεις στο άθλημα. Στόχος είναι η πρόκριση της ομάδας στον Ολυμπιάδα του 2016 στο Ρίο, με ντουέτο.

Αυτή την εβδομάδα όμως θα βάλει τις τελικές πινελιές στη χορογραφία που ετοιμάζει για το mix ντουέτο (άνδρας – γυναίκα) της Τουρκίας, που έχει στόχο να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου το ερχόμενο καλοκαίρι, στο Καζάν της Ρωσίας.

«Είναι πολύ δύσκολο για μία Ελληνίδα να συνεργαστεί ως χορογράφος σε εθνικές ομάδες άλλων χωρών. Ο χώρος είναι γενικά γκέτο. Κάποιοι κινούν τα παγκόσμια νήματα. Χαίρομαι όμως που έχω καταφέρει να κερδίσω την εκτίμηση και τον σεβασμό των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζομαι και κυρίως των αθλητριών. Αυτό που θέλω είναι να αφήνω πίσω μου κάτι θετικό. Κάτι που να κάνει κυρίως τις αθλήτριες να με θυμούνται με αγάπη. Να λένε ότι κάτι πήραν κι από εμένα», αναφέρει η Ελευθερία Φτούλη.

Οσον αφορά τη φύση της δουλειάς; Τίποτα δεν είναι εύκολο. «Μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, δέκα ημερών, πρέπει να δουλέψω τη χορογραφία με τις ομάδες που αποτελούνται από αθλητές που δεν τους ξέρεις. Είναι σε άλλη χώρα, με άλλη νοοτροπία, με άλλο επίπεδο κάθε ομάδα. Κι όμως πρέπει να βρεις μια χορογραφία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κάθε ομάδας. Και να συμπτύξεις τη δουλειά που θα έκανες σε διάστημα ενός μήνα, μέσα σε λίγες ημέρες. Νομίζω ότι ο χορογράφος είναι χάρισμα. Πρέπει να μπορεί να εκμαιεύει τα σωστά πράγματα από κάθε ομάδα, τη σωστή στιγμή. Και φυσικά να μην παρουσιάζει μια πανομοιότυπη χορογραφία στο νερό, που κουράζει αθλητές και κριτές», καταλήγει η ίδια.

Η Ελευθερία Φτούλη μέσα στην πισίνα χάρισε στην Ελλάδα παγκόσμιες διακρίσεις και συγκίνηση

Η συνεργασία της Ελευθερίας Φτούλη με το προπονητικό team της εθνικής Σουηδίας έχει μπει πλέον σε σταθερή βάση

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου