ΤΟΠΙΚΑ

Μετά από 3.500 χρόνια ξανά στην Κολχίδα!

μετά-από-3-500-χρόνια-ξανά-στην-κολχίδα-851206

Διακεκριμένοι αρχαιολόγοι, ιστορικοί και ερευνητές από τη Γεωργία και την Ελλάδα με ένα πλούσιο ερευνητικό έργο πάνω στη μελέτη του ελληνικού στοιχείου στις παρευξείνιες περιοχές κατέθεσαν τις απόψεις τους για την αρχαία πειραματική ναυπηγική και ναυσιπλοΐα αλλά και επιχείρησαν να τεκμηριώσουν με διάφορα ιστορικά στοιχεία, αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα τις διαχρονικές σχέσεις των κατοίκων του Αιγαιακού χώρου με τον περίγυρο της Μαύρης Θάλασσας στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Μπατούμι για την Αργώ.

Η άφιξη της Αργούς στα νερά της Μαύρης Θάλασσας έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στη Γεωργία, καθώς όπως επισημάνθηκε και στους χαιρετισμούς των επισήμων της Βουλής της Γεωργίας και του Προέδρου της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Γεωργίας αποτελεί πλέον ένα παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και πολιτισμού.
Η Αργώ αναχώρησε χθες από το Μπατούμι για το Πότι, όπου αναμένεται να φτάσει σήμερα το απόγευμα. Στο λιμάνι του Πότι (αρχαία Κολχίδα) προγραμματίζονται λαμπρές εκδηλώσεις υποδοχής.

Σε πολιτικό επίπεδο ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Γεωργίας στην Ευρωατλαντική οικογένεια και παρουσίασε το Ελληνογεωργιανό Λεξικό.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλέκος Βούλγαρης στο χαιρετισμό του επισήμανε ότι η Αργώ σηματοδοτεί την πανάρχαια ελληνική παράδοση ναυτοσύνης και πολιτισμού στον Εύξεινο Πόντο και είναι βασικό σημείο αναφοράς της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών των Μεσογειακών και Παρευξείνιων χωρών, υπηρετώντας πολλαπλώς τον πολιτισμό.

Χθες το απόγευμα ο κ. Βούλγαρης και η αντιπροσωπεία του Δήμου πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στο δημαρχείο του Μπατούμι, όπου υπογράφηκε πρωτόκολλο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων.

Δρόμοι συνεργασίας
από την αρχαιότητα

Μπορεί όλοι να προσεγγίζουν την Αργώ και την Αργοναυτική Εκστρατεία μέσα από μία μυθολογική διάσταση, υπάρχουν όμως αρχαιολογικά ευρήματα και στοιχεία που παραπέμπουν εάν μη τι άλλο στο ενδεχόμενο της ιστορικής πραγματικότητας.
Αυτή τη διάσταση προσπάθησαν να προσεγγίσουν χθες επιφανείς επιστήμονες από τη Γεωργία και την Ελλάδα που μίλησαν στο συνέδριο.

Σύμφωνα με την κ. Βάσω Αδρύμη – Σισμάνη που αναφέρθηκε στην «ευκτιμένη Ιωλκό και το χρυσόμαλλο δέρας» επισήμανε το ζητούμενο, όπως εξήγησε η κ. Αδρύμη, είναι οι αναλύσεις των χρυσών από το θολωτό τάφο του Περιφερειακού Βόλου που γίνονται στο Λούβρο, να επιβεβαιώσουν ή όχι εάν τα χρυσά αντικείμενα από την Μυκηναϊκή Ιωλκό, για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε χρυσός αλλουβιακού τύπου, έγιναν πραγματικά από τον αλλουβιακό χρυσό ενός ποταμού της Κολχίδας. Εάν οδηγηθούν οι αρχαιολόγοι σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, γίνεται σαφές ότι θα επιβεβαιωθεί ένας μύθος που για χιλιετίες ολόκληρες έχει επηρεάσει τον παγκόσμιο πολιτισμό.
Στη βάση ότι ο μύθος των Αργοναυτών υπαινίσσεται καθαρά εμπόριο χρυσού στην περιοχή του Καυκάσου -όπως τόνισε η κ. Αδρύμη- ξεκίνησε ο κύκλος ερευνών και επαφών με τα εργαστήρια του Λούβρου που βρίσκεται το κέντρο έρευνας και αποκατάστασης των Μουσείων.
Οι πρώτες αναλύσεις έδειξαν ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν κατασκευασμένα από χρυσό που μαζεύτηκε σε ποτάμι, πιθανότατα με τη μέθοδο των δεράτων, μία μέθοδο που ήταν συνηθισμένη στις προϊστορικές κοινωνίες για τη συλλογή του χρυσού.
Επειδή ωστόσο είναι δύσκολο να ταυτιστεί το ποτάμι από το οποίο συλλέχθηκε ο χρυσός, οι αρχαιολόγοι του Βόλου προχώρησαν σε μία δεύτερη φάση αναλύσεων στο πλαίσιο ενός μεγάλο διακρατικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει και η Γεωργία, που σχετίζεται άμεσα με το μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας και όπου υπάρχουν ποτάμια από όπου ακόμη και σήμερα οι χωρικοί συλλέγουν χρυσό με τη χρήση δεράτων. Το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αφού ολοκληρώθηκαν οι αναλύσεις των χρυσών από την Ιωλκό, εκκρεμούν όμως οι αναλύσεις της Γεωργίας.
Υπάρχουν ωστόσο, όπως υπογράμμισε χθες η κ. Αδρύμη, βάσιμες πιθανότητες για μία θετική έκβαση στα αποτελέσματα της έρευνας, αφού το 2004 μία ομάδα Γερμανών και Γεωργιανών αρχαιολόγων έκαναν αναλύσεις χρυσών της Εποχής Χαλκού από τη Γεωργία και διαπίστωσαν ότι σε συγκεκριμένα χρυσά κοσμήματα είχε χρησιμοποιηθεί χρυσός που συλλεγόταν από ποτάμι.
Κατά την Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, Διευθύντρια της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, που μίλησε στο συνέδριο για τις εμπορικές σχέσεις κατά την αρχαιότητα, ο θαλάσσιος εμπορικός δρόμος που χάραξε η Αργώ από την Ιωλκό προς την Κολχίδα στα μυθικά χρόνια του Ιάσονα και της Μήδειας, περνούσε από τα νησιά της Μαγνησίας και εξακολούθησε σε όλη την αρχαιότητα, ακόμη και μέχρι τις μέρες μας, να κρατά ζωντανή την επαφή ανάμεσα στις δύο περιοχές.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός -τόνισε η Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, ότι τα τρία μεγάλα νησιά των Βορείων Σποράδων, τα νησιά εμπρός από τη Μαγνησία, όπως τα γράφει ο Γεωγράφος Στράβων, κυρίως όμως η Πεπάρηθος και η Ίκος, στην αρχαιότητα παρήγαγαν και εξήγαγαν το τοπικό τους κρασί κυρίως προς τον Εύξεινο Πόντο αλλά και προς την Αθήνα, τη Μακεδονία και την Αίγυπτο.
Μάλιστα μέσα από τα στοιχεία που έχει αναδείξει η έρευνα, όπως διαβεβαίωσε η Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου, υπάρχει μία πρώτη δυνατότητα σύνταξης ενός πρώτου χάρτη με τους θαλάσσιους δρόμους και τα κέντρα κατανάλωσης κρασιού. Η έρευνα συνεχίζεται με στόχο αφενός την ταύτιση και άλλων αμφορέων στα Μουσεία του Εύξεινου Πόντου και της Ανατολικής Μεσογείου και τον εμπλουτισμό του χάρτη με νέα κέντρα κατανάλωσης αφενός και αφετέρου τον εντοπισμό νέων οινοπαραγωγικών εγκαταστάσεων στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου