ΤΟΠΙΚΑ

Ο Σαακασβίλι υποδέχτηκε την Αργώ

ο-σαακασβίλι-υποδέχτηκε-την-αργώ-851206

Η παρουσία του Γεωργιανού προέδρου στην υποδοχή της Αργούς ασφαλώς και προσέδωσε μεγάλη τιμή ειδικά για την ελληνική αντιπροσωπεία, που μαζί με όλο το πλήρωμα του σκάφους καταχειροκροτήθηκαν μόλις η Αργώ εισήλθε στο λιμάνι του Μπατούμι.
Από χθες την πόλη του Μπατούμι και ειδικότερα το λιμάνι κοσμεί η σημαία του Δήμου Βόλου που χάρισε ο δήμαρχος Αλέκος Βούλγαρης στο δήμαρχο της πόλης και η πέτρινη άγκυρα που δώρισαν και τοποθέτησαν στην είσοδο του λιμανιού οι κωπηλάτες της Αργούς και ο καπετάνιος Απόστολος Κούρτης.

Οι στιγμές ήταν πράγματι συγκινητικές για όλους. Η Βουλή της Γεωργίας και ο Δήμος του Μπατούμι είχαν προετοιμάσει μία εντυπωσιακή τελετή, που διανθίστηκε με χορευτικά συγκροτήματα, παντομίμα που παρέπεμπε στην Αργοναυτική Εκστρατεία.

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι συνεχάρη την αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής, το Δήμο Βόλου και φυσικά το πλήρωμα της Αργούς, φωτογραφήθηκε μαζί τους, συνεχάρη την ελληνική αντιπροσωπεία για το μήνυμα συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των λαών που μετέφερε με τον πλου της Αργούς στη Μαύρη Θάλασσα.

Στην προβλήτα του λιμανιού εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να υποδεχτούν το σκάφος, που πραγματοποίησε εντυπωσιακή είσοδο στο λιμάνι και ενώ παραπλέοντα πλοία σφύριζαν πανηγυρικά. Στην προβλήτα μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία, ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Γεωργίας, Μιχαήλ Μαντζαβαριάνι, ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Αντζαρίας, Λεβάν Βαρσαλομίντζε, ο πρόεδρος της Βουλής της Αντζαρίας Μιχαήλ Μαχαράτζε και ο Δήμαρχος του Μπατούμι Ρομπέρτ Τσχαΐτζε.

Το όνειρο έγινε
πραγματικότητα

Εντυπωσιασμένοι με το όλο εγχείρημα δήλωσαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Γεωργίας Μιχαήλ Μαντζαβαριάνι, που χαιρέτησε στην τελετή την άξφιξη της Αργούς.
Επισήμανε ότι για την χώρα του ο ερχομός της Αργούς σημαίνει συνεργασία και ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών και απέδωσε τα εύσημα στην Ελληνική Βουλή και στον κ. Σούρλα που πήρε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του ταξιδιού.

«Μετά από 3.500 χρόνια η Αργώ, οι Αργοναύτες, οι βουλευτές, οι δημοτικοί άρχοντες του Βόλου, οι ειδικοί επιστήμονες, όλοι εμείς από την αρχαία Ιωλκό, και την Ελλάδα είμαστε εδώ», υπογράμμισε από την πλευρά του στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, προσθέτοντας: «Η Αργώ πέρασε από τις Συμπληγάδες Πέτρες, ξεπεράσαμε ανυπέρβλητα εμπόδια και βρήκαμε τρόπο να περάσει από τα στενά που πριν ένα χρόνο εμπόδιζε με διπλωματικό τρόπο η γειτονική μας χώρα τη διέλευσή της».
«Δεν ήρθαμε να πάρουμε το χρυσόμαλλο δέρας. Εμείς θα μεταφέρουμε στην Ελλάδα τις έντονες αναμνήσεις μας, συνέχισε ο κ. Σούρλας. Πιστεύουμε ότι με την αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας ανοίγουν νέες προοπτικές για επιστημονικές αναλύσεις και αναζητήσεις για την εκστρατεία εκείνη, για την ενίσχυση των πολιτιστικών σχέσεων, για οικονομικές και άλλες δραστηριότητες.

Ο Δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, μιλώντας στην τελετή, επισήμανε ότι με την άφιξη της Αργούς στο Μπατούμι και το Πότι δικαιώνεται η μεγάλη πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου για την αναγέννηση του μυθικού καραβιού και την αναβίωση του μύθου.
Τόνισε επίσης ότι για μας η Αργώ σηματοδοτεί πάντα την πανάρχαια ελληνική παράδοση ναυτοσύνης και πολιτισμού στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο. Αποτελεί βασικό στοιχείο-σημείο αναφοράς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. «Πέρυσι –τόνισε- νιώσαμε υπερήφανοι για το πρώτο ταξίδι. Σήμερα νιώθουμε ιδιαίτερα συγκινημένοι. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα και το καράβι ατενίζει τον Γεωργιανό ουρανό, αρμενίζοντας στη θάλασσα της αρχαίας Κολχίδας. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια έμπρακτη επιβεβαίωση ότι όποιος θέλει και τολμά, καταφέρνει έως και το αδύνατο», ανέφερε ο δήμαρχος Βόλου και ευχαρίστησε όλους όσοι από την αρχή στήριξαν αυτό τον αγώνα, τη Βουλή και τον κ. Σούρλα και το πλήρωμα του σκάφους.

Τέλος ο καπετάνιος Απόστολος Κούρτης ευχαρίστησε την Ελληνική Βουλή για την πρωτοβουλία να διοργανώσει το ταξίδι και επισήμανε: «Αργήσαμε ένα χρόνο, αλλά τα καταφέραμε, κρατήσαμε την υπόσχεσή μας. Η Αργώ αφήνει σήμερα εδώ το χνάρι της και την αιώνια παρουσία της, με την πέτρινη άγκυρα που συμβολικά προσφέρουμε στο Μπατούμι».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου