ΤΟΠΙΚΑ

Δεν άνοιξε τελικά χθες η εφαρμογή στο Taxisnet

δεν-άνοιξε-τελικά-χθες-η-εφαρμογή-στο-taxisne-563165

Αναψαν τα τηλέφωνα χθες σε λογιστές για την καθυστέρηση

Δεν άνοιξε τελικά χθες, όπως είχε ανακοινωθεί, η εφαρμογή για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο που προέρχονται από τόκους, προσαυξήσεις και πρόσθετων φόρων φυσικών νομικών προσώπων.

Ισως για λόγους τεχνικούς όπως εκτιμάται, καθώς άλλη επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει στον κόσμο των οικονομολόγων, η εφαρμογή αναμένεται να ενεργοποιηθεί από μεθαύριο, Δευτέρα.

Λογιστές – φοροτεχνικοί έμειναν με τις λίστες οφειλετών ανά χείρας έως αργά το απόγευμα χωρίς αποτέλεσμα αφού η εφαρμογή παρέμενε κλειστή, ενώ τα τηλέφωνα στα λογιστικά γραφεία από ενδιαφερόμενους άναψαν.

Ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας πάντως εκτιμά ότι το υπουργείο θα πρέπει να εκδώσει υπουργική απόφαση αλλά και διευκρινιστική εγκύκλιο όπως προβλέπει ο Νόμος για τη ρύθμιση.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΣΟΛ Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς είπε ότι «αν και ο Νόμος ψηφίστηκε στις 27 Μαρτίου, μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί αν οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν προσφύγει στα Δικαστήρια ή βρίσκονται σε διαδικασία συμβιβασμού είναι δικαιούχοι της ρύθμισης.

Επιπλέον, δεν έχει αναφερθεί πως προκύπτουν από τις οφειλές οι καθαροί φόροι και πως τα πρόστιμα, ενώ δεν είναι γνωστό και με ποιο τρόπο θα καταστεί δυνατό να ρυθμιστούν ποσά που θα καταλογίσει η Εφορία τέλη Μαΐου.

Ο κ. Κεχαγιάς είπε ότι ήδη ασκήθηκε μεγάλη πίεση στις Εφορίες να κάνουν τους ελέγχους και να εκκαθαρίσουν παλιές φορολογικές δηλώσεις, που εκκρεμούσαν.

Ωστόσο, αν κάποιος έκανε φορολογική δήλωση πριν δέκα μέρες πως θα ενταχθεί στη ρύθμιση όταν η εκκαθάριση εκκρεμεί, διερωτήθηκε.

Από το ΣΟΛ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ρύθμιση θα πάρει παράταση, καθώς το περιθώριο μέχρι τέλη Μαΐου που δόθηκε είναι μικρό σε σχέση με το ζωηρό ενδιαφέρον που καταγράφεται και μάλιστα με πρόταση του ιδίου του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σε επίπεδο Μαγνησίας χιλιάδες φορολογούμενοι ανυπομονούν να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Οι οφειλές ρυθμίζονται εφάπαξ ή σε δύο έως 100 δόσεις. Οι οφειλέτες ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης έχουν απαλλαγή κατά ποσοστό από πρόσθετους φόρους ή τέλη του Ν. 2523/97, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/13 που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή καθώς και από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, που τις επιβαρύνουν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου