ΤΟΠΙΚΑ

Συνεργασία της Μαγνησίας με την Κίνα

συνεργασία-της-μαγνησίας-με-την-κίνα-851206

Η διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών κυρίως σε ελιές και ελαιόλαδο, η σύναψη συμφωνιών μεταξύ επιχειρηματιών της περιοχής μας και της Κίνας, αλλά και μέθοδοι προσέλκυσης περισσότερου τουρισμού από την μακρινή χώρα, ήταν το αντικείμενο συζήτησης στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιμελητήριο Μαγνησίας μεταξύ του προέδρου Γ. Σπηλιόπουλου και του εμπορικού ακολούθου της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Cheng Dayan καθώς και παραγόντων του Ελληνοκινεζικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Οι δυνατότητες εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ήταν το αντικείμενο συζήτησης στη χθεσινή συνάντηση που έγινε στο Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Στη Μαγνησία ήδη έχουν αναπτυχθεί από πολλές επιχειρήσεις συνεργασίες με επιχειρήσεις της Κίνας. Εκτός από τις επιχειρήσεις που κάνουν εισαγωγή, προτιμούνται ειδικά προϊόντα όπως παπούτσια, παιχνίδια και άλλα, υπάρχουν και πολλές που κάνουν εξαγωγή κυρίως σε προϊόντα, όπως τσιμέντο, κόλες, σωλήνες, γλυκερίνη.

«Στόχος μας ήταν να βρούμε τρόπους να αναπτυχθεί η υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και σε ό,τι μας αφορά να υπάρξει δυνατότητα για να βοηθήσουμε στην εξαγωγή λαδιού και ελαιολάδου αλλά και του τουριστικού μας προϊόντος», επισήμανε ο κ. Σπηλιόπουλος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο εμπορικός ακόλουθος της Κίνας στο κ. Σπηλιόπουλο το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα γίνει στην Αθήνα συνάντηση, στην οποία θα παραβρεθούν εκπρόσωποι μεγάλων σούπερ-μάρκετ και επιχειρηματίες της Κίνας αλλά και της Ελλάδας, προκειμένου να βρούνε τρόπους ανάπτυξης συνεργασίας με την Κίνα.

Πρόταση του κ. Σπηλιόπουλου ήταν παράλληλα με την συνάντηση στην Αθήνα να γίνει και μια συνάντηση στο Βόλο με μεγάλους tour operators της Κίνας και της Ελλάδας.

«Θέλουμε να αναπτυχθούν αμοιβαία επωφελείς οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών γενικά, αλλά και φυσικά με περιοχές όπως ο Βόλος, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον», δήλωσε σχετικά ο εμπορικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Cheng Dayan.

Μάλιστα ο κ. Dayan τόνισε πως με απόφαση Κινέζου υπουργού θα συσταθεί μια επιτροπή, η οποία θα έρθει στο Βόλο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ώστε να μελετήσει ποια είναι εκείνα τα προϊόντα τα οποία μπορούν να εξαχθούν και να βρεθούν στα ράφια των κινεζικών σούπερ-μάρκετ.

Ερωτηθείς για τον τουρισμό και τις προοπτικές ανάπτυξής του στο Βόλο ο κ. Dayan τόνισε πως τα τελευταία πέντε χρόνια σε ετήσια βάση έρχονται περίπου 35.000 τουρίστες από το σύνολο των 38 εκ. τουριστών που πάνε διακοπές εκτός Κίνας. Βέβαια από τα 38 εκ. ο κ. Dayan τόνισε πως μόνο ένα 40% και λιγότερο προτιμάει τις ευρωπαϊκές χώρες και αυτό γιατί υπάρχουν προβλήματα μετακίνησης, ενώ μια αεροπορική γραμμή που υπήρχε για την Ελλάδα της Air China καταργήθηκε από το Μάιο του 2008.

Συνάντηση στη ΝΑΜ
Με τους αντινομάρχες Νίκο Ντίτορα και Νατάσσα Οικονόμου και τον αντιπρόεδρο του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου Αθανάσιο Φροντιστή συναντήθηκε ο εμπορικός ακόλουθος, ο τρίτος γραμματέας Yang Lijun.

Στο πλαίσιο της συνάντησης εξετάστηκαν επενδυτικές δυνατότητες των δύο χωρών, η εξοικείωση των τοπικών επιχειρήσεων με το εμπορικό καθεστώς της Κίνας, καθώς και ζητήματα που άπτονται της δημιουργίας ενός διαύλου επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου