ΤΟΠΙΚΑ

Ζωντανός ο λόγος του Ρίτσου

ζωντανός-ο-λόγος-του-ρίτσου-851206

Τον Αίαντα του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζει σε επίσημη πρώτη η Εστία Θεάτρου Ερινεώς αύριο Σάββατο 18 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. στο υπαίθριο θέατρο του Ιδρύματος Αγγελίνη-Χατζηνίκου στο Χόρτο. Η εν λόγω παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την γέννηση του Γιάννη Ρίτσου και 25 αντίστοιχα από την ίδρυση του Ιδρύματος Αγγελίνη-Χατζηνίκου στο Χόρτο, ενώ στην συνέχεια προγραμματίζονται παραστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κυκλάδες και στο εξωτερικό, με πρώτο σταθμό την Βιέννη. Με αφορμή την αυριανή, τιμής ένεκεν, πρεμιέρα στο Χόρτο, ο Γιάννης Τράντας, ψυχή της διακεκριμένης καλλιτεχνικής ομάδας, που γεννήθηκε στο Βόλο για να κατακτήσει τον κόσμο, παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου, δίνοντας το θεατρικό στίγμα της συγκεκριμένης παραγωγής. Ο Αίαντας προέρχεται από την συλλογή του ποιητή “Τέταρτη διάσταση” που “αναφέρεται σε θέματα παρμένα από τον κύκλο των Ατρειδών, τον Μυκηναϊκό κύκλο, τον Θηβαϊκό κύκλο και τον Τρωικό πόλεμο. Βασίζεται πάνω στον Αίαντα του Σοφοκλή και είναι γραμμένο την περίοδο 1967-69, όταν ο Ρίτσος ήταν εξόριστος στη Λέρο” εξηγεί ο Γιάννης Τράντας.
Ολα τα κείμενα της “Τέταρτης διάστασης” που ο Ρίτσος ονομάζει “ποιητικούς μονολόγους” είναι για έναν άνθρωπο του θεάτρου “ένα τεράστιο θεατρικό υλικό, το οποίο δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά στον αναγνώστη, αλλά συμπυκνώνει μέσα σε ένα ποιητικό μονόλογο, την πεμπτουσία του θεάτρου” επισημαίνει ο δημιουργός της παράστασης. Το συγκεκριμένο έργο “θα παρουσιαστεί σε πρεμιέρα αύριο στο υπαίθριο θέατρο του Ιδρύματος Αγγελίνη-Χατζηνίκου, το οποίο συμπληρώνει 25 χρόνια με εξαιρετικές πάντα πρωτοβουλίες και έχοντας αγαστή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια, θα πραγματοποιήσουμε εκεί, τιμής ένεκεν, την πρεμιέρα” προσθέτει ο ίδιος. Το έργο παρουσιάζεται σε δραματουργία, σκηνοθεσία και ερμηνεία Γιάννη Τράντα, σκηνογραφία Γιάννη Τράντα, Νίκου Κουλουμπρούκα, κοστούμια Δημήτρη Παρθένη (Parthenis), θεατρικές κατασκευές Αλιέ Εφέντη, φωτισμούς Γρηγόρη Τζιάλλα, μουσική και εκτέλεση δια ζώσης από τον Πέτρο Δουρδουμπάκη. Παίζουν επίσης οι : Ευάγγελος Κακάλιας,, Δημήτρης Σπυρόπουλος, Γιώργος Λεβέντης και οι γυναίκες της στρατιωτικής σκηνής του Αίαντα Μαρία Γώγου, Αλιέ Εφέντη, Αντιγόνη Καλαντζή, Ευαγγελία Κατούνια και η Εριφύλη Λεβέντη.
Κλείνοντας ο κ. Τράντας τονίζει ότι “πρέπει να μπούμε στην ουσία αυτών των ανθρώπων, γιατί έχουμε έναν τεράστιο πολιτισμό που συνεχίζει να υφίσταται, και καλόν είναι να τον ανακαλύπτουμε, να τον διακοινώνουμε και να τον ζωντανεύουμε, προς όφελος των σύγχρονων αλλά και των επερχόμενων γενεών”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου