ΤΟΠΙΚΑ

Ιατρικές εξετάσεις με τιμές του 1991 και χαμηλότερα…

ιατρικές-εξετάσεις-με-τιμές-του-1991-και-χ-565814

Εντονες οι διαμαρτυρίες του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας

Νέα περικοπή του εισοδήματός τους θα υποστούν ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί και διαγνωστικά κέντρα εάν εφαρμοστεί η πρόταση ανακοστολόγησης διαγνωστικών εξετάσεων την οποία επεξεργάστηκε ο ΕΟΠΥΥ και τέθηκε υπόψη του Υπουργείου Υγείας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Η σοβαρή και υπεύθυνη άσκηση ιατρικής δεν γίνεται με έκδοση ΦΕΚ, υποχρηματοδότηση της Υγείας και ανοργάνωτες και αυταρχικές πρακτικές», σχολιάζει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας που βλέπει τις δαπάνες αποζημίωσης που έχουν καθηλωθεί από το 1991, όχι μόνο να μην επικαιροποιούνται αλλά να υποχωρούν περαιτέρω.

Η πρόταση ανακοστολόγησης διαγνωστικών εξετάσεων από τη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στάλθηκε στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων και προσδιορίζει αποζημιώσεις για διάφορες εξετάσεις, παραθέτοντας τις αντίστοιχες τιμές στη Σουηδία και τη Γερμανία.

«Οι συγκρίσεις των τιμών είναι ατυχείς», σχολιάζει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθ. Τσάμης. «Μας παραπέμπει σε άλλες πρακτικές όταν κάποιοι για να προκαλέσουν σύγχυση, παρέθεταν ισοπεδωτικά συγκριτικά στοιχεία όπως για παράδειγμα συγκρίσεις μισθών στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., δίχως να συνεκτιμώνται και να συγκρίνονται η αγοραστική δύναμη, η φορολογική επιβάρυνση, το κοινωνικό κράτος κ.α.

Παράλληλα με τις τιμές εξετάσεων στην Ελλάδα, παραθέτει η πρόταση τις αντίστοιχες τιμές στη Σουηδία και τη Γερμανία. Αστοχη ενέργεια καθώς τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα. Η Γενική εξέταση αίματος στην Ελλάδα από το 1991 αποζημιώνεται με 2,88 ευρώ. Στη Σουηδία, αναφέρει η πρόταση, η τιμή είναι 1,48 ευρώ και στη Γερμανία 1,1 ευρώ. Αυτή η παράθεση διαφορετικών τιμών, δεν σημαίνει κάτι για το γιατρό ή τον ασφαλισμένο.

Δεν υπάρχει ανάλυση της τιμής, αν αυτή προκύπτει από εισαγόμενα υλικά, αν προκύπτει από μεγάλους διαγωνισμούς κλπ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας θεωρεί απαράδεκτη την πρόταση της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ για μείωση των τιμών των ιατρικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων.

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους με τιμές που έχουν καθηλωθεί από το 1991. Επί πλέον μετά τις γνωστές περικοπές [κουρέματα με claw back (αρπάζω πίσω), rebate ,πλαφόν κ.λ.π.] στις αποδοχές των εν λόγω ιατρών, είναι νομοτελειακή η οικονομική ασφυξία και οικονομική κατάρρευση των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών και εργαστηριών.

Πάγιες θέσεις μας είναι η αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, η ελεύθερη επιλογή του ιατρού και η αμοιβή του κατά πράξη και περίπτωση, η διαφύλαξη του δικαιώματος συνταγογράφησης των πιστοποιημένων ιατρών, η μη χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή και οι συλλογικές συμβάσεις των ιατρών με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσω των Ιατρικών Συλλόγων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου».

Και όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΙΣΜ, «καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στους Ιατρικούς Συλλόγους τους, γιατί τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας. Η σοβαρή και υπεύθυνη άσκηση ιατρικής δεν γίνεται με έκδοση ΦΕΚ, υποχρηματοδότηση της Υγείας και ανοργάνωτες και αυταρχικές πρακτικές».

Εκπτώσεις έως 20%

«Στόχοι της πρότασης αποτελούν ο εξορθολογισμός των τιμών, ο έλεγχος της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων και η εξοικονόμηση πόρων προκειμένου στο άμεσο μέλλον να εισαχθούν και νέες διαγνωστικές εξετάσεις στον κατάλογο των αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ ιατρικών πράξεων», αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος και προωθεί νέα σύμβαση στην οποία ξεκαθαρίζεται ότι το μέτρο του claw back θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016, αφού ο ΕΟΠΥΥ «δεν θα αποζημιώνει δαπάνες διαγνωστικών εξετάσεων-πράξεων μετά την εξάντληση των εκάστοτε μηνιαίων πιστωτικών γραμμών».

Συγκεκριμένα το σχέδιο σύμβασης του ΕΟΠΥΥ, που θα κληθεί να υπογράψουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα (ΙΔΕ) προκειμένου να αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, προβλέπει ότι κάθε διαγνωστική εξέταση – ιατρική πράξη που εκτελεί το ΙΔΕ, αμείβεται με βάση το εκάστοτε ισχύον κρατικό τιμολόγιο, εκτός των διαγνωστικών εξετάσεων – ιατρικών πράξεων για τις οποίες έχουν καθοριστεί και ισχύουν ανώτατες ασφαλιστικές τιμές. Ρητά συμφωνείται ότι για συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις – ιατρικές πράξεις ισχύει η εκπτωτική τιμολόγηση με βάση τον αριθμό των παρεχόμενων υπηρεσιών ανά μήνα και ανά κατηγορία.

Η συμμετοχή που καταβάλλει ο δικαιούχος του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις – πράξεις για τις οποίες έχουν καθοριστεί και ισχύουν ανώτατες ασφαλιστικές τιμές, υπολογίζεται στο 15% της νέας ανώτατης ασφαλιστικής τιμής και όχι στην τιμή του κρατικού τιμολογίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου