ΤΟΠΙΚΑ

Τελεσίγραφο προς τοπικά συμβούλια από τη ΔΕΥΑΜΒ

τελεσίγραφο-προς-τοπικά-συμβούλια-απ-565956

Προκειμένου να δηλώσουν έως 24 Απριλίου τα στρέμματα και το είδος των καλλιεργειών τους που αρδεύονται

«Τελεσίγραφο» προς τα τοπικά συμβούλια για τη δήλωση των στρεμμάτων που αρδεύονται στέλνει η ΔΕΥΑΜΒ. Εως τις 24 Απριλίου οι καλλιεργητές στις δημοτικές ενότητες θα πρέπει να δηλώσουν πόσα στρέμματα και τι είδους καλλιέργειες αρδεύουν, προκειμένου να δημιουργηθεί το μητρώο και βάσει αυτού, η επιχείρηση να προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις υδρονομέων και καθαριστών υδραυλάκων και παράλληλα να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες στα δίκτυα άρδευσης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με έγγραφό του προς το σύνολο των τοπικών συμβουλίων, ο Αντιπρόεδρος της επιχείρησης, Στέργιος Παπαευσταθίου, απευθύνει κάλεσμα στους καλλιεργητές να δηλώσουν τα κτήματά τους προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την άρδευση.

Τυπικά η αρδευτική περίοδος ξεκίνησε την 1η Απριλίου. Οι καιρικές όμως συνθήκες ευνόησαν τους καλλιεργητές που δεν χρειάστηκε να ενεργοποιήσουν τα συστήματα άρδευσης. Μέχρι και χθες, ούτε ένας καλλιεργητής δεν φρόντισε να δηλώσει τα στρέμματα και το είδος των καλλιεργειών του στη ΔΕΥΑΜΒ, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αρδευσης.

Πλέον έχουν μία τελευταία ευκαιρία. «Το τζάμπα πέθανε. Αν έως τις 24 Απριλίου οι καλλιεργητές δεν δηλώσουν τα κτήματά τους, τότε η ΔΕΥΑΜΒ δεν θα προχωρήσει σε κανένα έργο και καμία πρόσληψη υδρονομέα ή καθαριστή υδραυλάκων», διεμήνυσε ο κ. Παπαευσταθίου.

Σημειώνεται ότι για τα έτη 2013 – 2014 η ΔΕΥΑΜΒ επιβαρύνθηκε με έξοδα άνω των 800.000 ευρώ για τις ανάγκες της άρδευσης στο σύνολο των δημοτικών ενοτήτων Βόλου, χωρίς να λάβει ούτε ένα ευρώ ως ανταποδοτικό τέλος.

Αυτή την περίοδο, η «μάχη» δίνεται στα χωριά, μετά την ψήφιση του Κανονισμού Αρδευσης από το δημοτικό συμβούλιο. Εκατό καλλιεργητές -μεταξύ των οποίων και πρόεδροι τοπικών συμβουλίων, κατέθεσαν προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση διεκδικώντας την ακύρωση της απόφασης για τον Κανονισμό Αρδευσης.

Την ίδια ώρα, οι τοπικές κοινωνίες δείχνουν να αυτοδιοργανώνονται προχωρώντας μόνες τους σε επισκευές και καθαρισμούς υδραυλάκων, αρνούμενες να αφήσουν την «τύχη» της άρδευσης στη ΔΕΥΑΜΒ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου