ΤΟΠΙΚΑ

Εσωκομματικός πόλεμος και για την ΕΥΠ

εσωκομματικός-πόλεμος-και-για-την-ευπ-851206

Αγνοια για τους λόγους απομάκρυνσης του τέως πλέον διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Ιω. Κοραντή δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, εξηγώντας ότι πολιτικός προϊστάμενος στην ΕΥΠ είναι ο υπουργός κ. Παυλόπουλος.
«Δεν γνωρίζω τους λόγους. Ξέρω όμως ότι εγώ με τον κ. Κοραντή είχα μια πολύ καλή συνεργασία στην τελευταία υπόθεση από κει και πέρα δεν γνωρίζω κάτι. Προφανώς εκείνοι οι λόγοι οι οποίοι εκτίθενται στη δήλωση του κ. Παυλόπουλου είναι και εκείνοι οι οποίοι ισχύουν» τόνισε ο κ. Μαρκογιαννάκης.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν στην αντικατάσταση Κοραντή έπαιξαν ρόλο οι παρακολουθήσεις που έγιναν μέσω της ΕΥΠ, ο κ. Μαρκογιαννάκης εκτίμησε ότι δεν έπαιξε ρόλο το θέμα.
Στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών τόσο ο πρέσβης Ιωάννης Κοραντής όσο και ο νέος διοικητής κ. Παπαγγελόπουλος.
Υπέρ του αιτήματος τάχθηκαν όλα τα κόμματα και η ημερομηνία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Για το θέμα της ΕΥΠ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει αν θα διοικείται πλέον η ΕΥΠ από δύο εισαγγελείς, αφού στον τελευταίο νόμο για την ΕΥΠ, αναφέρεται ως υποχρεωτική η τοποθέτηση αποσπασμένου εισαγγελέως.

Για το θέμα της ΕΥΠ η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό γεγονός, κυρίως λόγω της επιλογής του χώρου από τον οποίο προέρχεται ο νέος αρχηγός, καθώς έχει ειδικευτεί σε θέματα τρομοκρατίας.

Η ίδια εξέφρασε τη βεβαιότητά της για παρακολούθηση και των τηλεφώνων του ΚΚΕ από την Υπηρεσία και έκανε λόγο για «παρακολούθηση όλων από όλους», σχολιάζοντας ότι «και η ΕΥΠ, με τη σειρά της, παρακολουθείται από ξένες υπηρεσίες».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για «παιδαριώδες λάθος και ερασιτεχνισμό» στην αλλαγή φρουράς στην ΕΥΠ, η οποία κατά την άποψή του θα μπορούσε να γίνει μετά ένα μήνα.
Ωστόσο, ευχήθηκε στον κ. Παπαγγελόπουλο «καλή επιτυχία», αν και «υπάρχουν στοιχεία που τον συνδέουν με εξυπηρετήσεις προς την καθεστηκυία τάξη».

Καμιά δήλωση
για την τρομοκρατία

Ιδιαίτερα φειδωλός εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικός αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ερωτηθείς αν υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας, έπειτα από συνάντησή του με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών Κρις Μπράιαντ.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ακόμη και αν υπήρχε ζήτημα συλλήψεων προσώπων, που σχετίζονται με την τρομοκρατία, δεν θα το έλεγε. «Εκείνο που μπορώ να πω, είναι ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είναι μια πολύ σοβαρή υπηρεσία και εργάζεται σοβαρά», συμπλήρωσε.
Ως προς τη συνάντηση με τον κ. Μπράιαντ ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Μπράιαντ για τις αποφάσεις ως προς τα μέτρα που θα ληφθούν κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, με στόχο τη μείωση των προβλημάτων από τη συμπεριφορά ορισμένων τουριστών, τα οποία είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν.
Όπως τόνισε ο υπουργός, στις 23 Ιουλίου, στη Ζάκυνθο, θα γίνει ευρεία σύσκεψη των αστυνομικών διευθυντών Ρόδου, Ηρακλείου, Ζακύνθου και Κέρκυρας, διότι στις περιοχές αυτές έχουν παρουσιαστεί τέτοια προβλήματα και έχουν σημειωθεί επεισόδια. Στη σύσκεψη θα μετέχουν και τρεις αξιωματικοί της Βρετανικής Αστυνομίας, ως παρατηρητές.
Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, και ο πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Λάντζμαντ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου