ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση διπλασίασε τις αιτήσεις ιεροσύνης

η-κρίση-διπλασίασε-τις-αιτήσεις-ιεροσ-569669

Η δημοσιονομική προσαρμογή όμως τις επανέφερε σε λογικά επίπεδα

Το ράσο ως λύση στο βιοποριστικό τους πρόβλημα, σκέφτηκαν άνεργοι κυρίως κάτοικοι της Μαγνησίας που απευθύνθηκαν στην αρχή της κρίσης στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, καταθέτοντας αιτήσεις χειροτονίας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Σήμερα, μετά τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, η συμμετοχή στη διαδικασία, είναι περιορισμένη, κυρίως συνειδητή καθώς όλες σχεδόν οι θέσεις κληρικών είναι άμισθες. Από το Υπουργείο αναγνωρίζεται και εγκρίνεται ετησίως στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού μία μόνο οργανική θέση για την οποία εκδηλώνουν ενδιαφέρον περίπου δώδεκα υποψήφιοι. Οι υπόλοιποι που χειροτονούνται είναι άμισθοι και διατηρούν την εργασία που είχαν πριν την ιεροσύνη», επισημαίνει ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ.Δ., Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης.

Η οικονομική κρίση φαίνεται πως έστρεψε αρκετούς προς την εκκλησία, με νεαρούς Ελληνες να αποφασίζουν να γίνουν παπάδες. Ενώ πριν τρία χρόνια οι αιτήσεις των υποψήφιων ιερέων στην αρχιεπισκοπή Αθηνών ήταν 15, φέτος ξεπέρασαν τις 50! Ανάλογο ήταν το ενδιαφέρον και για Μητροπόλεις στην υπόλοιπη επικράτεια.

«Πράγματι, όταν η οικονομική κρίση άρχισε να βαθαίνει και να επηρεάζει καθοριστική την καθημερινότητά μας, υπήρξε και εδώ στην περιοχή μας αυξητική τάση των αιτημάτων ιεροσύνης, κυρίως για βιοποριστικούς λόγους. Είχαν διπλασιαστεί οι αιτήσεις από την προηγούμενη περίοδο κατά την οποία είχαμε 5-6 χειροτονίες σε ετήσια βάση. Κάποιοι το σκέφτηκαν με βιοποριστικούς όρους και φάνηκε στην πορεία όταν το ενδιαφέρον επανήλθε στα προηγούμενα επίπεδα.

Πλέον το Υπουργείο εγκρίνει για την Ιερά Μητρόπολή μας μία μόνο οργανική θέση κάθε χρόνο, δηλαδή μόνο ένας κληρικός, προστίθεται στο μισθολόγιο. Ολοι οι υπόλοιποι κληρικοί που χειροτονούνται λειτουργούν εθελοντικά, αμισθί και αρκετοί διατηρούν το επάγγελμα που είχαν πριν τη χειροτονία. Εχουμε κληρικούς αστυνομικό, οδηγό λεωφορείου, βιοτέχνη ξηρών καρπών, ιδιωτικούς υπαλλήλους κ.α. οι οποίοι προσφέρουν αμισθί σημαντικό έργο στη Μητρόπολή μας», επισημαίνει ο π. Δαμασκηνός τονίζοντας ότι ασυμβίβαστο με την ιεροσύνη υπάρχει μόνο για τα επαγγέλματα του δικηγόρου και του ηθοποιού.

Ενορίες έχουν υιοθετήσει χωριά

Ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ.Δ. αναφέρει με έμφαση ότι πλέον το ενδιαφέρον για ιεροσύνη είναι συνειδητό αλλά με τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα, θα προκύψουν σημαντικά προβλήματα σε ορίζοντα δεκαετίας.

«Σήμερα υπηρετούμε στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, σχεδόν 200 κληρικοί εκ των οποίων ένα ποσοστό 20% περίπου βρίσκεται σε μεγάλη ηλικία και σταδιακά θα αποχωρεί. Την ίδια στιγμή, εγκρίνεται μία μόνο οργανική θέση κάθε χρόνο στη Μητρόπολή μας και υπάρχει ενδιαφέρον από 12 περίπου άτομα για την κάλυψή της. Ανάλογα με τα κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία των υποψηφίων και άλλα κριτήρια, αποφασίζεται τελικά ποιος θα καταλάβει την έμμισθη θέση. Από τα παραπάνω είναι εμφανές πως τα κενά που θα προκύπτουν δεν θα καλύπτονται και ήδη εξετάζουμε τρόπους κάλυψης των κενών. Ισως αν αυξηθούν οι εθελοντές, αν γίνει αύξηση του αριθμού ενοριών που μπορεί να καλύπτει ένας κληρικός κ.α. Τα προβλήματα εντοπίζονται περιφερειακά και όχι στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου – Ν. Ιωνίας. Ιδιαίτερα προβλήματα έχουμε στο Νότιο Πήλιο με αρκετά κενά και ιερείς προς συνταξιοδότηση. Εχουμε περίπου δέκα κενά, ενώ κάθε Κυριακή προκύπτουν λατρευτικές ανάγκες και σε 13 Ιερές Μονές στο Πήλιο, τις οποίες σήμερα καλύπτουμε με μετακινήσεις ιερέων από Βόλο και Ν. Ιωνία.

Υπάρχουν Ενορίες στον αστικό ιστό που έχουν «υιοθετήσει» χωριά στο Πήλιο και καλύπτουν τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών της περιοχής», καταλήγει ο π. Δαμασκηνός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου