ΤΟΠΙΚΑ

Υπουλος εχθρός ο ιός της νέας γρίπης

υπουλος-εχθρός-ο-ιός-της-νέας-γρίπης-851206

Ιδιαίτερα καθησυχαστικοί είναι οι επιδημιολόγοι σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της γρίπης των χοίρων, επισημαίνοντας πως η νέα νόσος που έχει προκαλέσει πανικό στην ανθρωπότητα δεν διαφέρει από την κοινή γρίπη, από την οποία μάλιστα στην Ελλάδα, πριν βρεθεί το σχετικό εμβόλιο, χάνονταν 300- 400 άνθρωποι ετησίως.

Μπορεί ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος να δήλωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση πανδημίας εξαιτίας της γρίπης των χοίρων, η οποία ολοένα εξαπλώνεται, παρ’ όλα αυτά οι γιατροί και Καθηγητές Επιδημιολογίας με εξέχοντα τον Καθηγητή του Χάρβαρντ κ. Δημήτρη Τριχόπουλο είναι αισιόδοξοι και ζητούν από τους πολίτες να μην φοβούνται.
Ο κ. Τριχόπουλος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, διέβλεψε το μέλλον αυτής της νόσου, λέγοντας πως «μέσα σε 18 με 24 μήνες ενδέχεται είτε να γίνει προσβολή είτε να αναπτύξουν οι πολίτες αντισώματα». Βέβαια ο ίδιος επεσήμανε πως μπορεί τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί να είναι πάνω από 200 αυτή τη στιγμή, ωστόσο υπολογίζει πως πάνω από 1.000 άτομα έχουν προσβληθεί από αυτή τη λοίμωξη, τα χαρακτηριστικά της οποίας είναι ήπια και μάλιστα δεν μπορεί ούτε ο ασθενής να τα αντιληφθεί αλλά ούτε και οι γιατροί.
«Η εποχική γρίπη σκοτώνει ένα άτομο στα 1.000. Παλιά, πριν βρεθεί το εμβόλιο, είχαμε 300-400 θανάτους το χρόνο από την κοινή γρίπη, άρα ενδέχεται να έχουμε και θανάτους από τη γρίπη των χοίρων», δήλωσε ο κ. Τριχόπουλος. Ωστόσο ο Καθηγητής συμβούλευσε τους πολίτες να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους και μάλιστα σε ερώτηση αν είναι επίφοβο κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, απάντησε πως «κρούσματα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, άρα παντού υπάρχει κίνδυνος. Δεν είναι λοιπόν απαγορευτικό ένα ταξίδι στο εξωτερικό», ενώ συμπλήρωσε πως είτε κάποιος ταξιδέψει είτε παραμείνει στη χώρα πρέπει να τηρεί τους κανόνες ατομικής υγιεινής.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η άποψη του κ. Χριστάκη Χατζηχριστοδούλου, Επίκουρου Καθηγητή Επιδημιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος σχολίασε πως ακόμη κι αν νοσήσουν οι ασθενείς αυτό δεν σημαίνει τίποτα, καθώς τα περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν. Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια που λέγεται ότι θα δοθούν στην αγορά από τον Σεπτέμβριο, ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε πως θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική με τον εμβολιασμό της κοινής γρίπης. «Εκτός από εκείνους που εμβολιάζονται συνήθως, τώρα θα πρέπει να δώσουμε έμφαση και σε άλλες ομάδες, όπως οι επαγγελματίες υγείας, οι επαγγελματίες της πτηνοτροφίας», τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Στο σημείο όμως αυτό, δηλαδή εάν τελικά θα έχουμε στα χέρια μας το περιζήτητο εμβόλιο, ο κ. Τριχόπουλος σχολίασε πως υπάρχει πιθανότητα οι επιστήμονες να μην είναι σε θέση να έχουν έτοιμο το εμβόλιο, μιας και τηρείται συγκεκριμένη διαδικασία, μέρος της οποίας είναι και ο έλεγχος.
Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πρόσφατα πως τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβριο του 2009 η πρώτη δόση και το Φεβρουάριο του 2010 η δεύτερη.
Τέλος και οι δύο επιδημιολόγοι συνέστησαν ψυχραιμία στους πολίτες, καθώς αυτή η νόσος είναι ήπιας μορφής και τα περιστατικά μπορούν να ιαθούν πλήρως.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου