ΤΟΠΙΚΑ

Χύμα καπνός, λαθραία ποτά

χύμα-καπνός-λαθραία-ποτά-573187

Μεγάλες ποσότητες κατάσχονται κάθε μήνα στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων στη Θεσσαλία

13.040 αφορολόγητες φιάλες αλκοολούχων ποτών, 11.983 γραμμάρια αφορολόγητος καπνός, 1.008 αφορολόγητα πακέτα τσιγάρων. Πρόκειται για τις ποσότητες, οι οποίες εντοπίστηκαν στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων και κατασχέθηκαν μόνο στη διάρκεια του Μαρτίου στη Θεσσαλία.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το φαινόμενο διακίνησης λαθραίων τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών οργιάζει. Στο Βόλο μόλις προχθές περιπτερούχος βρέθηκε αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, όταν αστυνομικοί εντόπισαν στις προθήκες του περιπτέρου του τρεις συσκευασίες χύμα λαθραίου καπνού, συνολικά 190 γραμμάρια, με σκοπό να τα διαθέσει προς πώληση.

Δύο ημέρες νωρίτερα, στην Καρδίτσα ένα ακόμη άτομο συλλαμβάνονταν για παράβαση του τελωνειακού κώδικα, όταν στο φορτηγάκι που οδηγούσε βρέθηκαν από αστυνομικούς δύο νάιλον συσκευασίες με λαθραίο καπνό, βάρους 1.906 γραμμαρίων.

Οι δικογραφίες για παράβαση του τελωνειακού κώδικα σχηματίζονται συχνά, ενώ οι ποσότητες που κατάσχονται, καταγράφονται διαρκώς υψηλές.

Οι 13.000 και πλέον φιάλες λαθραίων ποτών, οι οποίες περιλαμβάνονται στα στατιστικά στοιχεία του Μαρτίου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας αφορούν σε υπόθεση της Μαγνησίας, όταν στην αρχή του προηγούμενου μήνα στην ΠΑΘΕ και συγκεκριμένα στο ύψος του κόμβου Βελεστίνου νταλίκα που μετέφερε το παράνομο φορτίο έπεσε σε μπλόκο αστυνομικών της ΟΠΚΕ. Μόνο από το συγκεκριμένο φορτίο οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι προς το Δημόσιο ανέρχονταν σε 124.473,78 ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 σε μπλόκο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου είχε πέσει ακόμη ένα μεγάλο φορτίο λαθραίων αλκοολούχων ποτών, 13 τόνων, το οποίο ήταν ικανό να… ποτίσει το σύνολο των νυχτερινών κέντρων στην παραλιακή της Αθήνας. Και στις δύο περιπτώσεις, οι νταλίκες έφεραν βουλγαρικές πινακίδες. Κατά κύριο λόγο, άλλωστε, εισάγονται από τη Βουλγαρία, όπου το αλκοόλ πωλείται έως 5 φορές φθηνότερο σε σχέση με την Ελλάδα.

Στοιχεία της αγοράς δείχνουν ότι πίσω από την κάμψη της κατανάλωσης και ταυτόχρονα της γιγάντωσης του λαθρεμπορίου τσιγάρων και ποτών, βρίσκεται η υψηλή φορολογία σε προϊόντα καπνού και αλκοόλ. Υπολογίζεται ότι η απώλεια εσόδων από το λαθρεμπόριο φτάνει το 1 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, παρά τις προσπάθειες των αρχών για την καταπολέμησή του, το λαθρεμπόριο τσιγάρων συνεχίζει ακάθεκτο, ενώ «έκρηξη» παρατηρείται στην πώληση του παράνομου χύμα καπνού από τις λαϊκές αγορές αλλά και μέσα από το διαδίκτυο.

Η πλειονότητα των παράνομων τσιγάρων είναι τύπου «illicit whites», τα οποία παράγονται με μοναδικό στόχο την παράνομη διακίνησή τους. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε επαρχιακές πόλεις όπως τα Χανιά, το Ηράκλειο, οι Σέρρες, η Φλώρινα, η Ξάνθη, η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα, ο Βόλος και η Ορεστιάδα.

Μόλις πρόσφατα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος» ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν ευρεία σύσκεψη φορέων, μπροστά στο φαινόμενο του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.

Ο προβληματισμός ήταν διάχυτος. Δεκάδες φορείς και από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, όπως περιπτερούχοι, εκπρόσωποι καπνοβιομηχανιών, καπνοπαραγωγοί, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και επαγγελματοβιοτεχνικών φορέων, εξέπεμψαν σήμα κινδύνου. Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός είχε μιλήσει για σημαντικό και επικίνδυνο φαινόμενο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η φορολογία από το 2010 και μετά στον καπνό έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, έχει αυξηθεί κατά 85% για τα τσιγάρα και κατά 92% για τον λεπτοκομμένο καπνό. Τα έσοδα τα οποία λαμβάνει το ελληνικό δημόσιο από τη φορολογία καπνού είναι περίπου 3,2 δισ. ευρώ το χρόνο, ποσό που αναλογεί στο 7,8% των εσόδων που έχει το δημόσιο.

Την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη διαρροή από την παράνομη διακίνηση καπνού. Μία διαρροή που αγγίζει τα 650 εκ. ευρώ ετησίως. Η παράνομη διακίνηση καπνού όμως έχει σημαντικές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς με προεξάρχοντα αυτόν της υγείας των ανθρώπων και κατ’ επέκταση και του συστήματος υγείας της χώρας μας.

Επιπρόσθετα, μειώνονται δραματικά και οι θέσεις εργασίας αφού μόνον τα τελευταία χρόνια 8.000 περίπτερα, 150 μικρές επιχειρήσεις που πωλούσαν καπνό και οκτώ βιομηχανίες έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα να χαθούν περί τις 20.000 θέσεις εργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου