ΤΟΠΙΚΑ

Αλματωδώς αυξάνονται τα κρούσματα

αλματωδώς-αυξάνονται-τα-κρούσματα-851206

Με τα κρούσματα της νέας γρίπης να αυξάνονται ραγδαία στη χώρα -ανήλθαν στα 216- στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη χθες Πέμπτη, υπό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ο υπουργός ενημέρωσε ότι το 78% των κρουσμάτων αφορά ταξιδιώτες, ενώ τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων από δευτερογενή μετάδοση.
«Η χώρα έχει περάσει στο επίπεδο της πανδημίας 6α» είπε ο υπουργός με την περίοδο της πανδημίας να διαρκεί 12-15 μήνες, με ανώτατη διάρκεια τους 24 μήνες.
Σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά δεδομένα, από τη νέα γρίπη ενδέχεται να νοσήσει το 33% του πληθυσμού, ενώ σε περίπτωση που ο ιός αλλάξει συμπεριφορά και γίνει πιο επιθετικός, ενδέχεται να νοσήσει ακόμα και το 54% του πληθυσμού.
Ο υπουργός δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο θανάτου από τη νέα γρίπη.
Τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβριο του 2009 (η πρώτη δόση) και το Φεβρουάριο του 2010 (η δεύτερη).
Το ζήτημα είναι τα εμβόλια να πάρουν έγκαιρα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι επαγγελματίες υγείας, οι επαγγελματίες της πτηνοτροφίας (υπάρχει ο φόβος μήπως ο ιός της νέα γρίπης έρθει σε επαφή με τον ιό της γρίπης των πτηνών), οι χρόνιοι πάσχοντες, όσοι είναι άνω των 60 ετών και τέλος, τα παιδιά και οι μαθητές ηλικιών από 1 έτους έως 18 χρόνων.

Νέα κρούσματα

Δεκαεπτά επιπλέον κρούσματα αναφέρθηκαν έως το απόγευμα της Πέμπτης από τα Εργαστήρια Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος.
Για τρεις περιπτώσεις Ελλήνων (μια 18χρονη, ένα 33χρονο άνδρα και έναν 53χρονο άνδρα) οι επαφές του διερευνώνται, ενώ για ένα 14χρονο κορίτσι και έναν νεαρό Βρετανό είναι γνωστό ότι ήρθαν από τη Βρετανία.
Συμπεριλαμβανομένου των νέων κρουσμάτων, συνολικά, τα περιστατικά που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε διακόσια ένα (216), από τα οποία τα ενενήντα τρία (93) έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες πρέπει να είναι σχολαστικοί με την προσωπική υγιεινή, καθώς αυτό αποτελεί το πιο βασικό μέτρο προφύλαξης από τη νέα γρίπη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου