ΤΟΠΙΚΑ

Θα πλήρωνε αποζημιώσεις δύο φορές!

θα-πλήρωνε-αποζημιώσεις-δύο-φορές-577518

Η Ε.Π.Ζ. κλήθηκε να εγκρίνει αποζημίωση ιδιοκτητών εκτάσεων τους οποίους είχε αποζημιώσει από το 2010

Υπόθεση με «διπλά τιμολόγια» τα οποία κλήθηκε να πληρώσει ο Δήμος Βόλου για την αποζημίωση ιδιοκτητών εκτάσεων στον «Κούκο», κατήγγειλε χθες η αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Πρασίνου, Μίνα Καλογήρου. Με εισήγηση της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων η επιτροπή ποιότητας ζωής κλήθηκε χθες να αποφασίσει για την αποζημίωση τεσσάρων ιδιοκτητών εκτάσεων τα οποία απαλλοτριώθηκαν το 2002 για την επέκταση του Κοιμητηρίου, καθώς και του δικηγόρου που χειρίστηκε την υπόθεση, με το ποσό των 50.000 ευρώ περίπου. Η κ. Καλογήρου παρουσίασε εντάλματα πληρωμής βάσει των οποίων τόσο οι τέσσερις ιδιοκτήτες όσο και ο δικηγόρος έχουν εξοφληθεί από τον Οκτώβριο του 2010! Το θέμα θα ελεγχθεί υπηρεσιακά και σε περίπτωση που όντως πρόκειται για διπλά τιμολόγια, θα διενεργηθεί Ε.Δ.Ε. για την απόδοση ευθυνών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα πυρά στράφηκαν εναντίον του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων, κ. Χρήστου Τσιλιού που ήταν παρών στη συνεδρίαση και είναι ένας εκ των τριών που υπογράφει την εισήγηση για την αποζημίωση των ιδιοκτητών εκτάσεων. Οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών ζήτησαν τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, που μπήκε στην αίθουσα για να ευχηθεί για το Πάσχα την ώρα που συζητούνταν η συγκεκριμένη υπόθεση, προειδοποίησε με αναφορά στον Εισαγγελέα.

Κατά τη συζήτηση του θέματος, που έμοιαζε… τυπικό, η κ. Καλογήρου, ζήτησε από τον κ. Τσιλιό να εξηγήσει περί τίνος πρόκειται.

Ο κ. Τσιλιός επεσήμανε ότι το θέμα αφορά στην αποζημίωση τεσσάρων ιδιοκτητών εκτάσεων στον Κούκο, τα οποία ο Δήμος Βόλου, είχε απαλλοτριώσει το 2002 για τις ανάγκες επέκτασης του Κοιμητηρίου. Σύμφωνα με την εισήγηση το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου καθόρισε τις προσωρινές τιμές μονάδος και στη συνέχεια το Εφετείο Λάρισας καθόρισε τις οριστικές τιμές. Η συνολική αποζημίωση των ιδιοκτητών καθορίστηκε στις 312.908,67 ευρώ. Με εντολή εξόφλησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, υποβλήθηκε στους δικαιούχους το ποσό των 273.029,39 ευρώ. Βάσει της εισήγησης υπολείπονταν ποσό 39.878,36 ευρώ που έπρεπε να αποδοθεί στους δικαιούχους για να εξοφληθούν και συγκεκριμένα ποσό 9.106 ευρώ στην Α.Ν., 13.660 ευρώ στη Γ.Ν., 13.660 στην Ε.Ν. και 3.452, 36 ευρώ στην Σ.Χ. Στο συνολικό ποσό προστίθεται και η αμοιβή δικηγόρου με ποσό 10.003,11 ευρώ.

Μίνα Καλογήρου: «Εσείς κύριε Τσιλιέ γνωρίζετε αν αυτά τα χρήματα τα οφείλει το Κοιμητήριο ή έχουν ήδη πληρωθεί στους ιδιοκτήτες; Κάνατε έρευνα;».

Χρ. Τσιλιός: «Οι ιδιοκτήτες πήραν το ποσό 273.000 ευρώ και τώρα απομένει η εξόφληση».

Μ. Καλογήρου: «Ναι, αλλά τα χρωστάει όντως το Κοιμητήριο;». Σε αυτό το σημείο η κ. Καλογήρου παρουσίασε εντάλματα πληρωμής, στα οποία φαίνεται ότι οι τέσσερις ιδιοκτήτες όπως και ο δικηγόρος έχουν εξοφληθεί για το σύνολο του ποσού από τις 6 Οκτωβρίου 2010. «Χρειάστηκε να γίνω λίγο Πουαρό. Εκανα έρευνα και βρήκα τα εντάλματα πληρωμής. Και έρχεστε εδώ κύριε Τσιλιέ και μου φέρνετε εισήγηση να δώσουμε τα ίδια ποσά;», ξέσπασε εναντίον του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων, η κ. Καλογήρου.

Η εικόνα των ενταλμάτων πληρωμών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους συμβούλους που συμμετέχουν στην επιτροπή ποιότητας ζωής. Τόσο ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχ. Μιτζικός όσο και ο δημοτικός σύμβουλος της Επιλογής Ευθύνης, Νίκ. Στόικος, ζητούσαν επίμονα από τον υπάλληλο να τους απαντήσει αν έχουν πληρωθεί ή όχι τα τιμολόγια. «Θα ξανακοιτάξω το φάκελο», ήταν η απάντηση του Προϊσταμένου που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Χρ. Στεφόπουλου. Σηκώθηκε πάνω και απευθυνόμενος προς τον υπάλληλο του είπε: «Καλά πλάκα μας κάνεις; Μας περνάς για μ… ες;».

«Την εισήγηση έκανε ο κ. Πολυμενίδης», ισχυρίστηκε ο κ. Τσιλιός, προκαλώντας νέο γύρο αντιδράσεων. «Οφείλατε να γνωρίζετε πού βάζετε την υπογραφή σας. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Οι υπάλληλοι οφείλουν να ελέγχουν τι εισηγούνται», ανέφερε σε αυστηρό τόνο ο κ. Μιτζικός. «Θα πηγαίναμε φυλακή. Πρέπει να γίνει ΕΔΕ», αντέδρασε και ο κ. Στόικος. Ο κ. Τσιλιός φέρεται να ισχυρίστηκε ότι οι δικαιούχοι έκαναν το αίτημα. «Αν οι πολίτες ζήτησαν τις αποζημιώσεις που έχουν λάβει αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα», νέο ξέσπασμα από τον κ. Μιτζικό.

«Στην εισήγηση υπάρχουν τρεις υπογραφές. Του κ. Πολυμενίδη, του κ. Τσιλιού και του κ. Σουίπα. Πριν καταλογίσουμε ευθύνες θα πρέπει να διαπιστώσουμε αν όντως έχουν εξοφληθεί οι ιδιοκτήτες», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Γαργάλας.

Εκείνη την ώρα στην αίθουσα μπήκε ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος. «Αυτοί είναι οι υπάλληλοι του Δήμου. Να εκθέτουν τον αντιδήμαρχο και τη δημοτική αρχή με διπλά τιμολόγια. Να πάτε να κάνετε αναφορά στον Εισαγγελέα», είπε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου