ΤΟΠΙΚΑ

Αδύνατος ο περιορισμός των κρουσμάτων γρίπης

αδύνατος-ο-περιορισμός-των-κρουσμάτω-851206

Αυξάνονται διαρκώς τα περιστατικά της νέας γρίπης στη χώρα μας, γεγονός που φέρνει και την Ελλάδα ολοένα πιο κοντά στο ενδεχόμενο της ευρείας μετάδοσης του ιού.
Συνολικά ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων έχει φτάσει πλέον τα 196, με τα 31 εξ αυτών να έχουν διαγνωστεί σε λιγότερες από 24 ώρες, από το απόγευμα της Τρίτης μέχρι και χθες το πρωί, και μάλιστα από το ένα εκ των τριών Κέντρο Αναφοράς Γρίπης, εκείνο της Νοτίου Ελλάδας. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι 82 ασθενείς με νέα γρίπη έχουν ιαθεί πλήρως.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, 31 άνθρωποι διαγνώστηκαν με τη νόσο. Από αυτούς οι 10 ασθενείς είναι ταξιδιώτες από τη Βρετανία και οι δύο από την Αργεντινή. Επίσης, σε ό,τι αφορά έξι εκ των 31 ασθενών διερευνάται ακόμη πώς μολύνθηκαν και μόνο για τρεις αποσαφηνίστηκε ότι μολύνθηκαν από τον ιό Η1Ν1 επειδή ήλθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Το μεγάλο τουριστικό ρεύμα της εποχής δυσχεραίνει σημαντικά τις προσπάθειες των ειδικών να ελέγξουν την πορεία της νέας γρίπης. «Παρατηρείται μικρή μείωση των αριθμού των εισαγόμενων κρουσμάτων και αύξηση των κρουσμάτων με δευτερογενή μετάδοση. Περίπου το 1/3 των κρουσμάτων αφορούν πλέον σε άτομα τα οποία μολύνθηκαν με τον ιό Η1Ν1 είτε από ταξιδιώτες είτε από άλλα πρόσωπα που είχαν μολυνθεί από ταξιδιώτες» λέει o λοιμωξιολόγος του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά σε άτομα που έχουν έλθει από το εξωτερικό, ωστόσο αυξάνονται σταθερά και οι περιπτώσεις «ορφανών» περιστατικών, δηλαδή περιστατικών για τα οποία δεν έχει προκύψει κατόπιν της διερεύνησης των ειδικών καμία επιδημιολογική σύνδεση με τον ιό Η1Ν1. Ο αριθμός των «ορφανών» κρουσμάτων έχει ανέλθει στα 12, ωστόσο ο κύριος λόγος για τον οποίο οι ειδικοί δεν μιλούν ακόμη για μετάδοση του ιού Η1Ν1 στην κοινότητα είναι διότι τα εν λόγω περιστατικά απέχουν χρονικά μεταξύ τους.
Εν τούτοις, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και αυτή η εξέλιξη δεν σημαίνει πως ο ιός έγινε πιο επικίνδυνος ή και θανατηφόρος, απλώς ότι είναι πλέον αδύνατο να περιοριστεί.
Πάντως, εάν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η σημερινή τάση επέλασης του ιού Η1Ν1 στην Ελλάδα θα διαφοροποιηθεί κατά πολύ η αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι δεν θα χορηγούνται πλέον αντιικά φάρμακα για προφύλαξη σε όσους έχουν έρθει σε στενή επαφή με ασθενείς ούτε θα γίνονται εργαστηριακά τεστ για να επιβεβαιώνονται τα κρούσματα. Τα «ύποπτα» συμπτώματα θα αξιολογούνται από όλους τους γιατρούς και αντιικά θα δίνονται μόνον κατ΄ εξαίρεση πχ σε καρδιοπαθείς ή εγκύους. Οι άλλοι ασθενείς θα αποθεραπεύονται κατ’ οίκον όπως όταν έχουν μια απλή ίωση, με αναλγητικά και αποσυμφορητικά σκευάσματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου