ΤΟΠΙΚΑ

Μουσικό αφιέρωμα στο Μάνο Χατζηδάκι

μουσικό-αφιέρωμα-στο-μάνο-χατζηδάκι-851206

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Βόλου με έκτακτη συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιουλίου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου θα πραγματοποιήσει μία μεγαλειώδη καλοκαιρινή εμφάνιση στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου με αφιέρωμα στο Μάνο Χατζηδάκι. Η Ορχήστρα με σολίστ τους Βασίλη Αγροκώστα – Χρήστο Παπάζογλου και την έκτακτη συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη θα ερμηνεύσει το «Το Χαμόγελο της Τζοκόντα» και τραγούδια από τη «Ρωμαϊκή Αγορά». Την Ορχήστρα διευθύνει ο Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς.
Ο Μάνος Χατζιδάκις παράλληλα με το θέατρο από το 1946 συνέθεσε μουσική για 80 ελληνικές και ξένες ταινίες. Προσωπικότητα πολύπλευρη και πολυδιάστατη εκτός από την σύνθεση είχε και πολλές άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες: ίδρυσε και διηύθυνε την Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών, το Πολύτροπο, ένα μουσικό καφενείο στη Πλάκα όπου παρουσίαζε τα έργα του, αλλά και τα έργα νέων ανθρώπων που ο ίδιος πρότεινε, τον Μουσικό Αύγουστο στο Ηράκλειο Κρήτης, τους Μουσικούς Αγώνες στην Κέρκυρα, το Τέταρτο (πολιτιστικό περιοδικό 1982), την δισκογραφική εταιρία Σείριος από την οποία εκδίδονταν τόσο δικά του έργα όσο και έργα νέων και καταξιωμένων δημιουργών, που δεν έβρισκαν εύκολα διέξοδο στην εμπορική δισκογραφία, την Ορχήστρα των χρωμάτων και τέλος, το 1975 έγινε διευθυντής των ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΕΡΤ, αλλά τα ανανεωτικά του σχέδια δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος και έτσι παραιτήθηκε ένα χρόνο μετά. Το 1977 όμως επέστρεψε στην ΕΡΤ, αναλαμβάνοντας αποκλειστικά το Τρίτο Πρόγραμμα. Εκεί πραγματοποίησε το όραμά του, τα επόμενα πέντε χρόνια κατάφερε να τραβήξει την προσοχή μεγάλου μέρους κοινού, πράγμα δύσκολο για ένα τέτοιο σταθμό, αλλά και γενικότερα να δημιουργήσει σημαντικές νησίδες πολιτισμού. Η πηγαία έμπνευσή του σε συνδυασμό με τη φροντίδα του για την ανάπτυξη και την απόδοση της μελωδίας, η σοβαρότητα των επιλογών του ανάλογα με τα δεδομένα κάθε εποχής αλλά και η διάθεση του να “παίξει” με την αλήθεια της, σηματοδοτούν μια πορεία που αναμφισβήτητα αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για όποιον μπαίνει στον ίδιο δρόμο. Έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της 15ης Ιουνίου του 1994. Αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες.
Εισιτήρια για την συναυλία της 16ης Ιουλίου προπωλούνται από το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου, καθημερινά, 11-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα. Η τιμή εισιτηρίου είναι 15 ευρώ και 10 ευρώ τα φοιτητικά – μαθητικά εισιτήρια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου