ΤΟΠΙΚΑ

Ηταν ζωντανοί μήνες μετά

ηταν-ζωντανοί-μήνες-μετά-851206

Στο φως έρχονται σταδιακά νέες μαρτυρίες και πληροφορίες από την Κύπρο για την τύχη αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, το 1974. Στο προσκήνιο βρίσκεται πάντα η υπόθεση του πεντάχρονου -τότε- Χριστάκη Γεωργίου, ο οποίος φέρεται να έχει επιζήσει.
Χθες, η εφημερίδα Σημερινή, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Αγνοούμενοι εν ζωή μήνες μετά την εισβολή – Θεάθηκαν στην Εφτακώμη και στην Τύμπου», δημοσιεύει πληροφορίες για την τύχη δύο Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, του Χριστάκη Μαλιάππη -ήταν 14 ετών το 1974- και του πατέρα του Κώστα, από το χωριό Ασσια.
Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες πατέρας και γιος εθεάθησαν ζωντανοί, αρκετό καιρό μετά την τουρκική εισβολή στα χωριά Επτακώμη και Τύμπου.
Επίσης, η Σημερινή δημοσιεύει μαρτυρία του Αντώνη Λίγγη από την Αχνα για τον πατέρα του, Νικολό, ο οποίος, σύμφωνα με το γιο του, χτυπήθηκε από Τούρκους στρατιώτες σε δολοφονική ενέδρα στο σπίτι τους.
Η οικογένεια έχει κάποιες πληροφορίες από Τουρκοκυπρίους ότι ο Νικολός Λίγγης επέζησε και, αφού νοσηλεύτηκε στη Λύση, δούλεψε σε εργοτάξια στην κατεχόμενη περιοχή της Αμμοχώστου.
Παράλληλα, η εφημερίδα Πολίτης δημοσιεύει τα πρακτικά συνεδριάσεων του 1975 της Υπεπιτροπής για Ανθρωπιστικά Θέματα, η οποία είχε συσταθεί μετά από συμφωνία του Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς.
Επικεφαλής της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στην Υπεπιτροπή ήταν ο σημερινός πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με τα πρακτικά, ο κ. Παπαδόπουλος είχε θέσει κατ επανάληψη το θέμα του πεντάχρονου αγνοούμενου Χριστάκη Γεωργίου, τον οποίο η μητέρα του είχε αφήσει τραυματισμένο σε πρόχειρο νοσοκομείο του τουρκικού στρατού, στο χωριό Δίκωμο.
Η τουρκική αντιπροσωπεία είχε απαντήσει ότι γίνεται έρευνα για την υπόθεση και ουδέποτε, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, αναφέρθηκε από τουρκοκυπριακής πλευράς ότι ο μικρός Χριστάκης είχε πεθάνει, όπως ισχυρίζεται σήμερα ο Ραούφ Ντενκτάς.
Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύεικαι μαρτυρία για τη λεηλασία το Σεπτέμβριο του 1974 από τον τουρκικό στρατό της βιομηχανικής περιοχής «Μια Μηλιά», στη Λευκωσία.
Από τη λεηλασία αυτή πλούτισε ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας Ασίλ Ναντίρ, ο οποίος είναι φυγόδικος από τη Βρετανία. Ο Ναδίρ, ο οποίος ζει στα κατεχόμενα, είναι, μεταξύ άλλων, ιδιοκτήτης της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Kibris, της αγγλόφωνης Cyprus Today, ενός ραδιοτηλεοπτικού σταθμού και ενός τυπογραφείου.
Η μαρτυρία για τη λεηλασία είναι του Μεχμέτ Μερτζάν, ο οποίος, ως δεκανέας τότε του τουρκικού στρατού, πήρε μέρος σε αυτή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου