ΤΟΠΙΚΑ

Στην Αθήνα μεθαύριο ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν

στην-αθήνα-μεθαύριο-ο-ρώσος-πρόεδρος-β-851206

Υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδριάζει σήμερα το πρωί η Κυβερνητική Επιτροπή.
Η Επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα της αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη και τις επιπτώσεις στη χώρα μας,ενώ θα εξεταστούν και ορισμένες πρωτοβουλίες που έχει υποβάλει το αρμόδιο υπουργείο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για την νήσο Μήλο, για την περιβαλλοντική προστασία της οποίας έχουν εκδοθεί οδηγίες από την ΕΕ, αλλά με διυπουργική απόφαση επιτρέπεται η φορτοεκφόρτωση από πλοία-τσιμεντάδικα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι έχουν προηγηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι από τα συναρμόδια υπουργεία.
Το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Καναδά Πίτερ Μίλικεν.
Ο Πούτιν
Εν το μεταξύ, μεθαύριο Πέμπτη, αναμένεται στην Αθήνα, για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας, για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.
Ο στόχος που τέθηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν δεσμεύτηκαν μέσω του Μνημονίου των Αθηνών για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, είναι η κατασκευή του έργου να ξεκινήσει εντός του 2008 για να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2011.
Τη συμφωνία που δίνει το “πράσινο φως” στις εταιρίες που θα συμμετάσχουν στο έργο να προχωρήσουν στη σύσταση διεθνούς εταιρίας κατασκευής και διαχείρισης, θα υπογράψουν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας κ. Β. Κριστένκο και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας κ. Β. Τσερόφσκι.
Παρόντες στην τελετή υπογραφής θα είναι εκτός του Ρώσου προέδρου Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Σεργκέι Στάνισεφ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ελληνοαμερικανική οικονομική επιτροπή
Με κύριο αντικείμενο την ενέργεια, τις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ και την εκατέρωθεν προσέλκυση επενδύσεων, πραγματοποιήθηκαν χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών οι εργασίες της Ελληνοαμερικανικής Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας,με επικεφαλής, από ελληνικής πλευράς, το Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Θ. Σκυλακάκη και από αμερικανικής τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών,αρμόδιο για τη ΝΑ Ευρώπη Μάθιου Μπράιζα.
Παρουσιάσαμε μια γενική εικόνα της χώρας στον τομέα της ενέργειας, περιλαμβανομένων των αγωγών πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας, καθώς και τις δυνατότητες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δήλωσε ο κ.Θ. Σκυλακάκης στο ΑΠΕ, αναφερόμενος στην πρώτη ενότητα των συζητήσεων.
Σημαντικό κεφάλαιο θα είναι και η ανάπτυξη των προϋποθέσεων για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και ελληνικών στις ΗΠΑ.
Στη συνάντηση μετείχαν ο αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εμπορίου Πολ Ντάικ,ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις, ο νέος ΓΓ του Υπουργείου Οικονομίας κ.Σιδηρόπουλος και πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες.
Μετέχει επίσης εκπρόσωπος της USAID, της αμερικανικής υπηρεσίας Αναπτυξιακής Συνεργασίας με την οποία η Hellenic Aid έχει σημαντική συνεργασία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου