ΤΟΠΙΚΑ

«Ζιζάνια» με τους δασικούς χάρτες ~ Κανένας δεν κυρώθηκε στη Μαγνησία

ζιζάνια-με-τους-δασικούς-χάρτες-καν-582784

Ενστάσεις… αντενστάσεις αφήνουν το Βόλο και την ευρύτερη περιοχή εκτός κτηματολογίου

Σοβαρότατα προβλήματα υπάρχουν με τους δασικούς χάρτες του Κτηματολογίου, που αν και ήδη εκπονούνται ελάχιστοι έχουν κυρωθεί, κανένας όμως για τη Μαγνησία. Στον τεχνικό κόσμο υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για το τι υπονομεύει τελικά την ολοκλήρωσή τους, αφού πολλές είναι, όπως λένε, οι καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων στο νομό.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Την ίδια στιγμή, ενστάσεις και… αντενστάσεις διαγωνιζόμενων εταιρειών για τις μελέτες που αφορούν τις ιδιωτικές περιουσίες δεσμεύουν το Βόλο και την ευρύτερη περιοχή να βρίσκεται σήμερα, 20 χρόνια μετά το ξεκίνημα του κτηματολογίου στην Ελλάδα, εκτός κτηματογράφησης.

Στη Β’ Φάση Κτηματολογίου στο Βόλο έχει κατατεθεί πλήθος ενστάσεων, που εξετάζονται μετά την ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού και την επαναπροκήρυξή του το 2004.

Στο Κεντρικό και Νότιο Πήλιο εξετάζεται επίσης πλήθος ενστάσεων, ενώ αναμένεται το αποτέλεσμα του ΣτΕ στην αίτηση ακυρώσεως του διαγωνισμού. Στο Βόρειο Πήλιο, η διαδικασία ακόμη δεν έχει φτάσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών ενώ στον υπόλοιπο Βόλο, το δήμο Ρήγα Φεραίου, τον Αλμυρό, το υπόλοιπο του Πηλίου και τη Σκόπελο πλέον θεωρείται αμφίβολο αν θα ανατεθεί το έργο, καθώς δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Οι δασικοί χάρτες

«Εξ αρχής εσφαλμένος ήταν ο σχεδιασμός από το κράτος για την έκδοση του Κτηματολογίου». Οπως τονίζει η τοπογράφος, πολεοδόμος μηχανικός, επί σειρά ετών σύμβουλος του δήμου Βόλου για πολεοδομικά θέματα και πρώην πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Γραμματή Μπακλατσή

το κράτος όφειλε πρώτα να διασφαλίσει τις ευαίσθητες περιοχές του, που ήταν τα δάση και οι ακτές και μετά να συνεχίσει με τις ιδιωτικές περιουσίες.

«Σήμερα, προκύπτουν σοβαρότατα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες που ήδη εκπονούνται, όμως ελάχιστοι έχουν κυρωθεί και ειδικά για τη Μαγνησία κανένας. Υπάρχουν ερωτηματικά για το τι υπονομεύει τελικά την ολοκλήρωσή τους, αφού υπάρχουν πολλές καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων, οι δασικές υπηρεσίες δεν έχουν τα μέσα για να ανταποκριθούν γρήγορα στη σύνταξη τελικών χαρτών και βέβαια υπήρχε εξ αρχής λάθος σχεδιασμός από το κράτος που όφειλε πρώτα να διασφαλίσει τις ευαίσθητες περιοχές του, που ήταν τα δάση και οι ακτές και μετά να συνεχίσει με τις ιδιωτικές περιουσίες», πρόσθεσε.

Το όφελος του κτηματολογίου

Οι διαδικασίες, όπως επισημαίνεται, πρέπει να επιταχυνθούν από πλευράς νέας ηγεσίας Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, καθώς ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Οπως είπε η τοπογράφος, πολεοδόμος μηχανικός, «η χώρα μας χρειάζεται Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί απέναντι στους Ελληνες πολίτες να ολοκληρώσουν το μεγάλο αυτό έργο μέχρι το 2020. Το έργο κτηματογράφησης της χώρας μπορεί να αναδειχθεί ως ο καταλύτης που θα σπάσει τα στεγανά προηγούμενων δεκαετιών και θα δώσει ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική που έχει ανάγκη ο τόπος, με στήριξη των νέων επιχειρήσεων και της καινοτομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μηχανικών, δικηγόρων, στελεχών πληροφορικής και άλλων ειδικοτήτων.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι το Κτηματολόγιο συνιστά τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την διασφάλιση του Δημοσίου, ενώ εξυπηρετεί ταυτόχρονα τον πολίτη και κάθε επενδυτή να κατοχυρώσει και να αξιοποιεί παίρνοντας τις κατάλληλες αποφάσεις την ακίνητη περιουσία του», συμπλήρωσε η ίδια.

Οι μελέτες

Συγκεκριμένα, η μελέτη που αφορά την πόλη του Βόλου, μαζί με τη Λαμία και τη Λειβαδιά προκηρύχτηκε το 2008 και λόγω συνεχών προσφυγών των μελετητών οδηγήθηκε στην αλληλοεξουδετέρωση των υποψηφίων εταιρειών και η μελέτη δεν ανατέθηκε. Εξι χρόνια μετά επαναπροκυρήχθηκε πάλι το 2014.

Αποσφραγίστηκαν οι προσφορές στις 12.11.2014. Στις 2.2.2015 εστάλησαν προς τους διαγωνιζόμενους τα αιτήματα για παροχή διευκρινίσεων, κατόπιν του πρώτου ελέγχου του Φακέλου Α. Εχουν γίνει πλήθος ενστάσεων και αναμένεται η εισήγηση της επιτροπής εντός του επόμενου μήνα στο Δ.Σ. της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ) για να εγκρίνει την συνέχιση της διαδικασίας. Αν όλα συνεχιστούν ομαλά και δεν υπάρχουν προσφυγές στα δικαστήρια θα ανοιχτούν οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές των υποψηφίων και σε έξι μήνες περίπου εκτιμάται ότι θα γίνει η ανάθεση της μελέτης.

Από πλευράς ΕΚΧΑ,υπάρχει βεβαιότητα ότι ο διαγωνισμός θα προχωρήσει γιατίο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα, όταν υπάρχουν αόριστες δικαστικές προσφυγές, η διαδικασία ανάθεσης να προχωρά. Το έργο αφορά μελέτες που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια. Αν λοιπόν μια εταιρεία θεωρεί ότι έχει το δίκιο με το μέρος της, θα πρέπει να ρισκάρει και να αιτηθεί τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία όμως έχουν οικονομικό κόστος 50.000 ευρώ.

Βέβαια για το Βόλο ήδη οι πολίτες που διαθέτουν ιδιοκτησίες έχουν υποβάλει δηλώσεις ιδιοκτησίας και έχουν πληρώσει το παράβολο των 35 ευρώ ανά ιδιοκτησία το 2008, ενώ μπορούν και σήμερα εκπρόθεσμα να καταθέσουν δηλώσεις αυτοί που ξέχασαν ή έχουν νέα δικαιώματα στο γραφείο Κτηματογράφησης που λειτουργεί στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Και περιμένουν με τα χρήματα που δόθηκαν ανταποδοτικά να προχωρήσει η Β’ φάση και να αποκτήσουν τελικά οριστικό Κτηματολόγιο.

Η δεύτερη μελέτη αφορά το Κεντρικό και Νότιο Πήλιο και συγκεκριμένα τις περιοχές: Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Αλλης Μεριάς, Ανω Λεχωνίων, Διμηνίου, Δράκειας, Ιωλκού (πρώην κοινότητες Αγίου Ονουφρίου, Ανακασιάς Ανω Βόλου), Λεχωνίων, Κατωχωρίου, Μακρινίτσας, Νέας Ιωνίας, Πορταριάς και Σταγιατών, προϋπολογισμού 5.523.929,58 ευρώ.

Εχει γίνει αίτηση από υποψηφίους στο ΣτΕ το 2013, για έκδοση απόφασης επί αίτησης ακύρωσης του διαγωνισμού κατά του Πρακτικού Ι της Επιτροπής. Η εκδίκαση έγινε στις 6.6.2014 και αναμένεται η απόφαση, ενώ η ΕΚΧΑ συνεχίζει τη διαδικασία της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών. Αναμένεται μέχρι τέλους του 2015 να έχει βγει ο ανάδοχος.

Η τρίτη μελέτη, προϋπολογισμού 3.800.370,82 ευρώ, αφορά το Βόρειο Πήλιο και συγκεκριμένα τις περιοχές: Αγίου Δημητρίου Πηλίου, Ανηλίου, Ζαγοράς, Κισσού, Μακρυρράχης, Μουρεσίου, Ξορυχτίου, Πουρίου, Τσαγκαράδας, Αγίου Γεωργίου, Νηλείας, Αφετών, Βυζίτσας, Καλαμακίου, Καλών Νερών, Λαμπινούς, Μηλεών, Νεοχωρίου, Ξινόβρυσης, Πινακατών και Συκής.

Αποσφραγίστηκαν οι προσφορές, έγινε έλεγχος των δικαιολογητικών, ανοίχτηκαν οι τεχνικές προσφορές και αναμένεται η έγκριση του Δ.Σ. της ΕΚΧΑ για συνέχιση της διαδικασίας του ανοίγματος των Οικονομικών Προσφορών και σε έξι μήνες περίπου εκτιμάται ότι θα γίνει η ανάθεση της μελέτης.

Η τέταρτη μελέτη, προϋπολογισμού 15.916.537,60 ευρώ αφορά τις περιοχές: υπόλοιπο Βόλου, Ρήγα Φεραίου, Αλμυρού, υπόλοιπο Πηλίου και Σκόπελο.

Αποσφραγίστηκαν οι προσφορές, έγινε έλεγχος των δικαιολογητικών, ανοίχτηκαν οι τεχνικές προσφορές και στις 10.6.14 έγινε η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών στις 18.6.14 και έγινε η κατάταξη των αναδόχων, όμως αυτή η μελέτη δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και εκτιμάται τελικά ότι είναι αμφίβολο αν θα ανατεθεί.

Χρονικός προγραμματισμός

Υπολογίζεται ότι το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο σε όλη την Μαγνησία, δηλαδή σε 5 χρόνια από σήμερα. Αν και εκτιμάται ότι το έργο είναι πολύ δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου