ΤΟΠΙΚΑ

Ο Δήμος Βόλου χάνει και δεύτερη έκταση στη Νέα Αγχίαλο

ο-δήμος-βόλου-χάνει-και-δεύτερη-έκταση-584660

Εκτός από το «φιλέτο» που πήρε η Κτηματική, ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» δηλώνεται χορτολιβαδική έκταση 6 στρεμμάτων

Και δεύτερη έκταση –αυτή τη φορά χορτολιβαδική- κινδυνεύει να χάσει ο Δήμος Βόλου στην περιοχή της Ν. Αγχιάλου. Μετά το φιλέτο των 250 στρεμμάτων που ιδιοποιήθηκε με μια απλή διοικητική πράξη το 2011 η Κτηματική Υπηρεσία και μέχρι σήμερα ο Δήμος Βόλου δεν έχει κινηθεί νομικά εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου για την επιστροφή της περιουσίας του στα χέρια του, κινδυνεύει να χάσει επιπλέον 6.140τ.μ. γης, που χαρακτηρίζεται ως… «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα έρχεται προς συζήτηση στην οικονομική επιτροπή της Μ. Δευτέρας 6 Απριλίου, στη 1:30 το μεσημέρι.

Όπως έγινε γνωστό στη θέση «Καραμπάσι» στη Ν. Αγχίαλο, αγροτεμάχιο χαρακτηρισμένο ως «κοινή βοσκή» που παραχωρήθηκε στον τότε Δήμο Ν. Αγχιάλου με απόφαση Νομάρχη το 1976 και ήρθε στην πλήρη κυριότητα του Δήμου Βόλου, μετά τον Καλλικράτη, είναι δηλωμένο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Εκ παραδρομής η συγκεκριμένη έκταση που βρίσκεται σε περιοχή εκτός σχεδίου πόλης δεν καταχωρήθηκε στα κτηματολογικά βιβλία του Αλμυρού. Η Ν. Αγχίαλος κηρύχθηκε σε κτηματογράφηση αλλά… ξέχασε να δηλώσει την έκταση των έξι περίπου στρεμμάτων, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύει να την χάσει.

Σύμφωνα με την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας ο Δήμος Βόλου θα διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή της περιουσίας του. Θα ασκήσει αίτηση για τη διόρθωση της ανακριβούς πρώτης εγγραφής στα Κτηματολογικά Βιβλία του Κτηματολογικού Γραφείου Αλμυρού. Για την υπόθεση έχει οριστεί δικάσιμος στις 29 Σεπτεμβρίου 2015.

Καμία κίνηση για το φιλέτο

Και μολονότι τα αντανακλαστικά του Δήμου δούλεψαν για την περίπτωση του αγροτεμαχίου εμβαδού 6 στρ., το ίδιο δεν φαίνεται να έχει γίνει για το φιλέτο των 250 στρ. στη Ν. Αγχίαλο που ιδιοποιήθηκε η Κτηματική Υπηρεσία.

Μετά από 4 χρόνια από τότε που αναδείχθηκε η «υφαρπαγή» από το Ελληνικό Δημόσιο της έκτασης- φιλέτο, δεν έχει ακόμη υποβληθεί αγωγή από πλευράς του Δήμου Βόλου για να διασφαλίσει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Οπως είναι γνωστό, η παραλιακή ζώνη της Ν. Αγχιάλου που είχε αγοραστεί το 1930 από την τότε Κοινότητα, έναντι ποσού 45.100 δραχμών, ξαφνικά με μια απλή διοικητική πράξη μπαίνει στο… Ε9 της Κτηματικής Υπηρεσίας. Ο Δήμος Βόλου που διαθέτει τους τίτλους ιδιοκτησίας της συγκεκριμένης έκτασης παρακολουθεί σαν… θεατής να ξεγλιστρά μέσα από τα χέρια του ένα ολόκληρο «φιλέτο» με άγνωστο στη συνέχεια μέλλον.

Ο κίνδυνος οριστικής απώλειας της καλύτερης ίσως έκτασης που διαθέτει η Ν. Αγχίαλος, ανακαλύφθηκε τυχαία. Επίσκεψη της πρώην αντιδημάρχου Ν. Αγχιάλου και τοπογράφου – μηχανικού, Ευαγγελίας Κρίκου στην υπηρεσία του Κτηματολογίου, αποκάλυψε ότι η έκταση των 100 στρεμμάτων άλλαξε ιδιοκτήτη.

Η παραλιακή ζώνη της Ν. Αγχιάλου, που γίνεται μήλο της έριδος μεταξύ Δήμου και Κτηματικής Υπηρεσίας, είναι έκτασης 100,44 στρεμμάτων. Ξεκινά λίγο μετά τις ξενοδοχειακές μονάδες, περιλαμβάνει το παραλιακό πάρκο, δύο δημοτικά κτίρια, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, το χώρο όπου κάθε χρόνο διεξάγεται η Γιορτή Κρασιού, καθώς και το παλιό camping.

Η Κτηματική φέρεται να παρακάμπτει τους τίτλους ιδιοκτησίας και 80 χρόνια μετά την αγορά της έκτασης επικαλείται απόφαση καθορισμού του αιγιαλού το 1989 και εντάσσει το παραλιακό μέτωπο στο «Ε9» της.

Το περασμένο καλοκαίρι οι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τα δύο δημοτικά κτίρια, ένα αναψυκτήριο και μία ταβέρνα επί του παραλιακού μετώπου, κλήθηκαν να πληρώσουν στην Κτηματική αντί στα δημοτικά ταμεία!

Μαζί με τη δημοτική έκταση υπάρχουν και εκτάσεις ιδιωτών που κατακρεουργούνται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου