ΤΟΠΙΚΑ

Είμαστε εξίσου ένοχοι με τους φοιτητές

είμαστε-εξίσου-ένοχοι-με-τους-φοιτητέ-851206

Απολογούνται ενώπιον του 26ου τακτικού ανακριτή οι εννέα από τους συλληφθέντες στα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος.
Μέχρι στιγμής έχουν απολογηθεί τρεις, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απόπειρας σκοπούμενης σωματικής βλάβης, αντίστασης κατά της αρχής με όπλο, διατάραξη κοινής ειρήνης, σύσταση και συμμορίας και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Στο μεταξύ αναβλήθηκε -για τις 21 Μαρτίου- από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο η δίκη των 49 νεαρών, που κατηγορούνται σε βαθμό πλημμελήματος.
Η δίκη αναβλήθηκε προκειμένου να παραλάβουν τη δικογραφία και να ενημερωθούν όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης.
Νωρίτερα, δημιουργήθηκε ένταση έξω από το κτίριο του Αυτοφώρου, όταν γονείς και φίλοι των κατηγορουμένων προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν στη δικαστική αίθουσα. Οι συγκεντρωθέντες απωθήθηκαν από άνδρες των ΜΑΤ, ενώ έγινε χρήση χημικών.
Μετά το τέλος της διαδικασίας, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων δήλωσαν ότι θα μεταβούν άμεσα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας κ. Παναγιώτη Πούλιο, από τον οποίο θα ζητήσουν να διενεργηθεί έρευνα και να διαταχθεί η σύλληψη του επικεφαλής της ομάδας των ΜΑΤ και των υπευθύνων για τη χρήση των χημικών.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το βράδυ το Αυτόφωρο Τριμελές διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι 49 κατηγορούμενοι πλην ενός, ενώ το Σάββατο απολογήθηκαν στον ανακριτή και αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις νεαροί που αντιμετώπιζαν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.
«Οι φοιτητές δεν είναι ταραξίες, ούτε πρωταγωνιστές τυφλής βίας, όπως ορισμένοι τους κατηγορούν ». Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Πρυτανείας του Μετσοβείου Πολυτεχνείου,στην οποία αναφέρεται ότι «οι μαζικές συλλήψεις φοιτητών στο τελευταίο ογκώδες συλλαλητήριο και η επιχειρούμενη απόδοση συλλογικής ευθύνης, καταστρατηγούν τη βασική αρχή του Ποινικού Δικαίου, περί ατομικής ευθύνης». Η Πρυτανεία τονίζει ότι «στεκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών, όπως έχουμε χρέος ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι τους και διαμορφωτές του χαρακτήρα τους, θέτοντας ταυτοχρόνως, τους εαυτούς μας στην διάθεση των δικαστικών αρχών».
Επίσης, με ανακοίνωση τους, 63 πανεπιστημιακοί καθηγητές, υπογράφουν κείμενο στο οποίο τονίζουν μεταξύ άλλων : «Αν θεωρείται κακούργημα και “σύσταση και συμμορία”, η συμμετοχή στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο της 8ης Μαρτίου 2007, τότε μοιραζόμαστε την ίδια ευθύνη με τους φοιτητές μας. Αν οι φοιτητές μας είναι ένοχοι, τότε είμαστε το ίδιο ένοχοι με αυτούς.»
Το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την παραπομπή στο δικαστήριο δεκάδων φοιτητών και φοιτητριών, άσχετων με τους κουκουλοφόρους, επειδή συμμετείχαν στη διαδήλωση της Πέμπτης και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή τους.
Οι μαζικές συλλήψεις φοιτητών μέσα από τα φοιτητικά μπλοκ, οι συνθήκες κράτησης τους, κατά τις οποίες καταργήθηκαν στοιχειώδεις δικονομικοί κανόνες και η παραπομπή τους σε δίκη αποδεικνύουν ότι ο στόχος της κυβέρνησης και των κατασταλτικών μηχανισμών δεν ήταν η προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων, αλλά η αξιοποίησή τους για να χτυπήσουν το φοιτητικό κίνημα, να το συκοφαντήσουν και να το τρομοκρατήσουν, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου