ΤΟΠΙΚΑ

Εγκαίνια του δρόμου Αγιος Βλάσιος – Αγιος Γεώργιος

εγκαίνια-του-δρόμου-αγιος-βλάσιος-α-851206

Τα εγκαίνια του έργου για τη βελτίωση της επαρχιακής οδού Άγιος Βλάσιος-Άγιος Γεώργιος και η επίσημη απόδοση στην κυκλοφορία του θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα, στις 12 μ., στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.

Την κορδέλα θα κόψουν ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπας και οι Δήμαρχοι Μηλεών και Αρτέμιδος Απ. Αρέθας και Δημ. Αλεξόπουλος.

Πρόκειται για την πλήρη αναβάθμιση της παλιάς χάραξης του επαρχιακού δρόμου ανάμεσα στα Δημοτικά Διαμερίσματα Αγ. Βλασίου και Αγ. Γεωργίου που συνεχίζει προς Πινακάτες-Βιζίτσα-Μηλιές, κλείνοντας ένα μικρό εσωτερικό οδικό κύκλωμα του Πηλίου με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο.

Το μήκος του δρόμου που αναβαθμίστηκε είναι περίπου 5 χλμ., από τα οποία τα 3 χλμ. χρηματοδοτήθηκαν από το ΠΕΠ Θεσσαλίας με το ποσό των 1.600.000 ευρώ περίπου, ενώ το υπόλοιπο τμήμα χρηματοδοτήθηκε από νομαρχιακούς πόρους, ύψους 870.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο έργο που υλοποιήθηκε από δύο εργολαβίες, εντάχθηκε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας το Δεκέμβριο του 2006, ενώ δημοπρατήθηκε και έγινε εγκατάσταση του ανάδοχου μέσα στο 2007.

Το μεγάλο όμως πρόβλημα που αντιμετώπιζε η ΝΑΜ στην υλοποίηση του έργου αφορούσε στην έλλειψη απαλλοτριώσεων. Δεν είχαν εκδοθεί οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις και επομένως το έργο δεν θα μπορούσε να γίνει, παρά μόνο μετά την παρακατάθεση των αποζημιώσεων.

Όμως η ΝΑΜ σε συνεργασία με τους δήμους Μηλεών και Αρτέμιδος κατάφερε να πείσει τους υπό απαλλοτρίωση ιδιοκτήτες να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις και να επιτρέψουν την κατασκευή του έργου πριν την απαλλοτρίωση, με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθεί τμήμα μόνο των ιδιοκτησιών τους τόσο, όσο απαιτεί η βελτίωση της χάραξης του δρόμου και όχι όσο απαιτεί ο νόμος περί απαλλοτρίωσης, δηλαδή 10 μέτρα από τον άξονα του δρόμου.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αφενός μεν να κατασκευαστεί έγκαιρα η επαρχιακή οδός και να μη χαθούν οι πόροι του ΠΕΠ Θεσσαλίας, αφετέρου δε να εξοικονομηθούν πόροι της Νομαρχίας, ύψους 350.000 ευρώ, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν διατεθεί για τις ανάγκες της απαλλοτρίωσης.

Ήταν, άλλωστε, ένα ακόμη έργο για το οποίο η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, το καλοκαίρι του 2007, είχε «βγάλει» στη ΝΑΜ «κίτρινη κάρτα» ότι δηλαδή κινδύνευε να μην υλοποιηθεί και να απενταχθεί.

Ο αντινομάρχης, κ. Ξηρακιάς δήλωσε το εξής:
«Θεωρούμε μεγάλη επιτυχία την ολοκλήρωση αυτού του πολύ σημαντικού οδικού έργου, για το οποίο έγιναν πολλές προσπάθειες από τη ΝΑΜ, τους Δήμους Μηλεών και Αρτέμιδος, τους αναδόχους και την Τεχνική Υπηρεσία, αλλά ιδιαίτερα από τους κατοίκους που για ενάμιση περίπου χρόνο υπέστησαν σημαντική ενόχληση και ταλαιπωρία. Εγκάρδιες ευχαριστίες σε όλους».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου