ΤΟΠΙΚΑ

Μαχαίρι στα βαρέα και τα ανθυγιεινά

μαχαίρι-στα-βαρέα-και-τα-ανθυγιεινά-851206

Δύο βασικοί τομείς του κοινωνικού κράτους θα πληρώσουν από τους πρώτους το «μάρμαρο» των κακών δημοσιονομικών.
Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Απασχόλησης, κόβει σημαντικό μέρος από τις δαπάνες για την υγεία και την ασφάλιση.
Ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μίλησε για περιστολή στις δαπάνες μέσω του ΑΜΚΑ και της ενοποίησης των ταμείων, εξήγγειλε επίσης τον διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον κλάδο ασφάλισης.

Ζήτησε, επίσης, να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι αλλαγές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών με τον αποχαρακτηρισμό δεκάδων επαγγελμάτων, και ταυτόχρονα να ενταθεί η προσπάθεια για την εξάλειψη των πλασματικών αναπηρικών συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η στήριξη της απασχόλησης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας μεταξύ του 2004 και του 2008.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε επίσης ότι η διεθνής οικονομική κρίση βρήκε τη χώρα σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες -κάτι το οποίο απέδωσε στις σοβαρές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων.

Εντονες αντιδράσεις

Εντονα αντέδρασαν φορείς και κόμματα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον κλάδο ασφάλισης του ΙΚΑ, επικεντρώνοντας ομοθύμως την κριτική τους στην «περιστολή» των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την «ανυπαρξία» κυβερνητικής πολιτικής για την ανεργία.

Η ΓΣΕΕ σχολίασε ότι «η λέξη μεταρρύθμιση και η πρακτική της κυβέρνησης είναι συνώνυμη με την αποδόμηση και την κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων», συμπληρώνοντας ότι «δεν αποτελούν μεταρρυθμίσεις οι 130.000 θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί και η ανυπαρξία μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας».

Ακόμη σκληρότερα απάντησε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η εκπρόσωπός του για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό» και «λεκτικό θράσος» από την πλευρά του πρωθυπουργού.

Η ίδια αναφέρθηκε στην εκτίναξη της φοροδιαφυγής με τη «χαριστική πράξη ρύθμισης των μεγαλοοφειλετών» και το «φέσωμα των νοσοκομείων με 3 δισ. ευρώ».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του υποστήριξε ότι η «λεγόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει στόχο να πληρώνει ακόμη πιο πολλά η εργατική λαϊκή οικογένεια για υγεία πρόνοια και ασφάλιση, απαλλάσσοντας τους μεγαλοεργοδότες και το κράτος από αντίστοιχες υποχρεώσεις και δαπάνες, και σημαίνει επίσης περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης».

Από τον ΣΥΝ, ο Δημήτρης Στρατούλης χαρακτήρισε «ντροπή» το να κάνει λόγο ο πρωθυπουργός για περιστολή της φοροδιαφυγής, «την οποία έχει επιβραβεύσει τέσσερις φορές με χαριστικές ρυθμίσεις».

Αναφέρθηκε και εκείνος στα προγράμματα stage στο δημόσιο, συμπληρώνοντας ότι «οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε δραστικές περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων ως θυσία στο αποικιακό καθεστώς επιτήρησης της ΕΕ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου